Zdravím,
K "chb" no jasne ze tuším. Viem ze nástroje sa pohybujú v určitých cenových hladinach.
No ja myslím si ze viem co chcem. Písal som dotaz na tormach z dôvodu že tu bolo to vlákno a videl som co asi sa stým dá robiť.
Myslím si ze čínske stroje typu 3020 alebo 60xx sú pre mňa nedostatočne z dôvodu že sú není dostatočne silné a tuhé. Keď som videl koľko obrabaju hliníkový kus a aké sú problémy napr u 60xx že napríklad myslím y osa je nepodložena a vakla a podobne tak by som do toho nešiel.
Alternatívou je spomenutý proxxon ktorý vypadá byť ako tak tuhý. Avšak príde mi to ze to je ešte nižšie zariadenie ako spomínaný tormach.
Pozrel som aj ďalšie spomínané produkty. Ešte si ich porovnám.
Napriklad pokiaľ mám dostatočne tuhý stroj so spomínaným pracovným priestorom tak myslím ze v poriadku. Co sa týka presnosti bolo by fajn aspoň 0.05mm. Ak nieje možné v danej cenovej relácii viac.
Ďalším faktorom je cena ale určite nie na úkor toho ze stroj sa rosype po pár použitiach - nepoznám aké diely sa vedia najčastejšie o potrebovať a kaziť. Pravdaže pri korektne nastavených parametrov pre obrábanie. Nerobim série takže sa nemám kam pri obrábanie ponáhľať

Edit:
Vďaka pozriem este aj ten skyfire co kto na to píše. Bolo by fajn keby niekto ma konkrétne daný stroj a možno sa viem poucit z toho aké mal problémy chyby - pozrem príp. ci niekto nepíše o tom.
Co sa týka používaného stroja asi by som do toho nešiel. Bál by som sa ze nebudem vedieť zistit opotrebenie daného kusu a nebudem môcť vidieť ako sa to ma správať a ako sa to aktuálne správa ( ako keď si kúpite jazdené auto) tak asi skôr nie.