Po přečtení usuzuji, že pokud to bude výsledně do jedné desetiny, tak jsem v podstatě vyhrál... Vzhledem k velikosti vrtačky by asi bylo vhodnější 1-13mm než 1-16mm ne? Na velké průměry použít velkou sloupovku...
Srovnání kužele B16 na hřídeli - kde?
Hoffec> ty mas V13, takze tam myslim uz podle jmena patri sklicidlo do 13mm. 16mm mely az V16 pokud si dobre pamatuju.
Jestli mas velike prumery kde jinde vrtat tak bych na ni dal 13mm sklicidlo , tak jak to puvodne bylo a zbytecne bych ji nepretezoval.
Jestli mas velike prumery kde jinde vrtat tak bych na ni dal 13mm sklicidlo , tak jak to puvodne bylo a zbytecne bych ji nepretezoval.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Koupil jsem vrtačku Jihokov SV13. Před rozebráním a výměnou ložisek byla házivost přímo na kuželu B16 cca 0,05mm. Po výměně ložisek (SKF 6003-2RSL, 51103) se házivost téměř nezměnila (cca 0,04 mm). Koupil jsem nové kličkové sklíčidlo z Kovonástroje s házivostí 0,15mm. Myslel jsem, že postupným pootočením sklíčidla vůči hřídeli částečně vybiji jednotlivé házivosti hřídel\sklíčidlo. Bohužel se nedostanu pod hodnotu 0,2mm. Měřeno úchylkoměrem cca 15mm pod sklíčidlem. Ve sklíčidle upnutá broušená tyčka průměr 7mm. Házivost tyčky bohužel nejsem schopen na ničem ověřit.
Dotazy:
Pro přebroušení kuželu B16 na hřídeli je nutná demontáž z pinole? Obávám se totiž zničení nových ložisek při jejich vylisování (nelze zamezit přenosu síly přes kuličky ložisek).
Je možné přebrousit i otvor ve sklíčidlu? Případně mi prosím doporučte konkrétní jiné přesnější sklíčidlo (spíše preferuji kličkové - nebudu měnit vrtáky tak často a více je v kličkovém sklíčidlu dotáhnu)
Neznáte někoho v okolí Kolín (Praha), který by dokázal hřídel (případně i sklíčidlo) přebrousit?
Mým snem je celková házivost do 0,05mm.
Díky za rady.
Dotazy:
Pro přebroušení kuželu B16 na hřídeli je nutná demontáž z pinole? Obávám se totiž zničení nových ložisek při jejich vylisování (nelze zamezit přenosu síly přes kuličky ložisek).
Je možné přebrousit i otvor ve sklíčidlu? Případně mi prosím doporučte konkrétní jiné přesnější sklíčidlo (spíše preferuji kličkové - nebudu měnit vrtáky tak často a více je v kličkovém sklíčidlu dotáhnu)
Neznáte někoho v okolí Kolín (Praha), který by dokázal hřídel (případně i sklíčidlo) přebrousit?
Mým snem je celková házivost do 0,05mm.
Díky za rady.
Jestli mas na kuzelu 4 stovky, proc to chces brousit?
Vyber si treba tady, jen ta cena se ti nebude libit
https://www.hhw.cz/cz/Shop/Upínací technika/Sklíčidla/21126106/Sklícidlo_rychloupín_Spiro_B16_0-10_mm
Nebo
https://www.enaradinastroje.cz/vrtaci-s ... --245586-/
Vyber si treba tady, jen ta cena se ti nebude libit

https://www.hhw.cz/cz/Shop/Upínací technika/Sklíčidla/21126106/Sklícidlo_rychloupín_Spiro_B16_0-10_mm
Nebo
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Domnívám se, že 4 stovky je na kuželu už moc. Něco mi říká, že pokud budou na kuželu tak 2 stovky, tak sklíčidlo by to mohlo rozhodit do těch 5 stovek. Sklíčidlo za 4 tisíce a více kupovat nebudu (Rohm rychloupínací apod). Na Rohm jsem se díval již dříve. Jenže na jejich oficiálních stránkách mají deklarovanou házivost kličkového sklíčidla 0,35mm. A to je hodně. V reálu nevím jak moc kličkové Rohm sklíčidlo hází a jen "na zkoušku" se mi ho kupovat nechce.Charon píše: ↑2. 1. 2021, 9:13 Jestli mas na kuzelu 4 stovky, proc to chces brousit?
Vyber si treba tady, jen ta cena se ti nebude libit![]()
Nebo
Pavel39>vrtaci sklicidlo se da prebrousit, ale jen nektere typy, ktere maji vhodne celisti - musis zablokovat celisti ve smeru utahovani sklicidla a pritom stale mit volny prostor na brouseni.
kuzel 0.04mm bych nebrousil, to je na takovy starsi stroj a obyc loziska celkem fajn.
edit> nektera vrtaci sklicidla jako to na obrazku jdou brousit tak, ze se celisti zblokuji a predepnou axialne pri otahovani, napr. vlozenim podlozek. Pote se uz jen vycnivajici cast podlozek odsoustruzi ci odbrousi a dale se uz jen brousi spravne predepnute celisti. Na obr. je noname bezklickove sklicidlo do vel.16mm s kuzelem B18.
kuzel 0.04mm bych nebrousil, to je na takovy starsi stroj a obyc loziska celkem fajn.
edit> nektera vrtaci sklicidla jako to na obrazku jdou brousit tak, ze se celisti zblokuji a predepnou axialne pri otahovani, napr. vlozenim podlozek. Pote se uz jen vycnivajici cast podlozek odsoustruzi ci odbrousi a dale se uz jen brousi spravne predepnute celisti. Na obr. je noname bezklickove sklicidlo do vel.16mm s kuzelem B18.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Zkuste upnout i jiné tyčky, ta házivost se bude měnit. Zkusmo jsem teď dal pr.4 a házela mi 0,04. Průměr 10 už házel 0,10 mm a to se ještě o pár setin +/- měnilo při dalším upnutí. Takže já bych s tím nic nedělal, určitě žádné přebrušování. Tedy pokud nemáte hodinářskou výrobu. Pokud kvůli tomu nemůžete spát, tak vyndat vřeteno, upnout do soustruhu, opřít lunetou v místě ložiska a jemně dorovnat. Jinak, vámi naměřené hodnoty bude mít většina vrtaček, kromě opravdu přesné výroby a zapálených hobíků
.
Myslím že tu zase stavíme raketoplán, na jihokovce chtít nulu, nebo skoro nulu je kravina. Pak pod to dáš ruční svěráček z čajny s půlmilimetrovou nepřesností opakovaného upnutí a zbyde ti jen dobrý pocit.
Nebo máš připravený křížový stolek s opakovanou přesností jedna stovka?
Pokud chceš na jakékoli vrtačce honit jednu stovku, pořiď si souřadnicovou a máš pokoj.
Tady cokoli do desetiny je úplně v pohodě. Ale ve sklíčidlu za pětikilo to nečekej. Jinak s čejkou se dá mluvit, když mu zavoláš a vysvětlíš, určitě se domluvíte.

Pokud chceš na jakékoli vrtačce honit jednu stovku, pořiď si souřadnicovou a máš pokoj.
Tady cokoli do desetiny je úplně v pohodě. Ale ve sklíčidlu za pětikilo to nečekej. Jinak s čejkou se dá mluvit, když mu zavoláš a vysvětlíš, určitě se domluvíte.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz