Výběr hořáku pro tvrdé pájení

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
HellGrip

6. 1. 2021, 11:51

Pre odvážnejších je tu návod na domáci malý autogén
https://www.michal-imre.sk/news/mini-au ... pristroja/
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2021, 12:19

Semotamo letuju nejake praskle veci na kavovarech takze jsem koupil kyslik a dal do kupy pb kyslikovy set. Pak jsem delal neco mohutnejsiho nez jen trubicky a zjistil jsem ze i s kyslikem je to relativne slabe a poridil acetylen... Az na to ze se mala flaska (8 nebo kolik l) acetylenu brutalne nevyplati protoze naplneni stoji jen pulku toho co velka 40l. Jsem spokojenej. Hlavne to vrznu do auta a ohreju s tim i remenici na 50mm hrideli kdyz ji potrebuju sundat dolu atd...
Vse je o tom jak velke veci potrebujes ohrivat a letovat, cim atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Charon
Sponzor fora

6. 1. 2021, 12:35

robokop píše: 6. 1. 2021, 12:19 Semotamo letuju nejake praskle veci na kavovarech takze jsem koupil kyslik a dal do kupy pb kyslikovy set. Pak jsem delal neco mohutnejsiho nez jen trubicky a zjistil jsem ze i s kyslikem je to relativne slabe a poridil acetylen... Az na to ze se mala flaska (8 nebo kolik l) acetylenu brutalne nevyplati protoze naplneni stoji jen pulku toho co velka 40l. Jsem spokojenej. Hlavne to vrznu do auta a ohreju s tim i remenici na 50mm hrideli kdyz ji potrebuju sundat dolu atd...
Vse je o tom jak velke veci potrebujes ohrivat a letovat, cim atd...
Jo jo mluvis mi z duse. Presne jako u me, akorat ja mam vetsi flasky :D
Akorat jsem mu ten pb set radil na prvni strance a furt se tady placa o hrackach z bau :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2021, 12:48

tu hracku z bau jsem mel, vyplacal jsem kyslik na prvnim spoji a pak jsem to vyhodil, nic to neprohreje je to o chloupek lepsi, bodovejsi nec propan butan ale jen o chloupek a ta cena za to plus za provoz je myslim zcela neopodstatnena kyslik je predrazeny snad 20tinasobne o plynu ktery moc nehreje nema smysl dal polemizovat
Charon
Sponzor fora

6. 1. 2021, 2:07

A voni to furt prodávají, ale ta cena je hrozná, já za svoji tenkrát dal s lahvema 2 + 2 a komplet vybavením asi tři tisíce :lol:

http://www.beijerref.cz/e-shop/naradi/s ... ofi-7720cz
jenicek

6. 1. 2021, 2:50

Nešpekuluj a udělej si místo v garáži https://dum.bazos.cz/inzerat/130379212/ ... pletni.php
Taky jsem koukal po něčem malým, ale jako Charon jsem skončil u lahví 20l. Koupil jsem to i s rudlikem, ventilama a hořákama za 2000Kč. Vydrží mi to při mý spotřebě na 10 let. :lol:
pavlík

6. 1. 2021, 2:51

To robokop, charon: když ono je to, pánové, těžké. Něco by se mi jistě hodilo, ale nemám na něco většího místo, jsem navíc takový domácí kutil a ne profík živící se výrobou jako vy.
Musím přiznat, že mě dosti vyděsilo, že lahev O2 vydrží asi půl hodiny, u těch mini autogenů uvádějí "doba provozu 5 - 20 hodin, dle nastavení", pokud O2 opravdu vydrží těch pár minut (vždyť je to ale, jak píší, 110 litrů O2!), tak je ten provoz za to, co nová bomba O2 stojí, velice drahý, abych dal za jednu malou pracovní akci cca 600,- Kč, tak to se mi opravdu nechce.
Protože větší provedení autogenu nemohu mít (charon - to nebyla ignorace Tvého doporučení ze strany 1 a další zbytečné tlachání o bazmecích), tak mě to opět vrací k úvahám o hořáku na kartuše...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2021, 3:04

Ten kyslik vyfici uplne hned
Malou trysku nepouzijes leda bys letoval neco ultra titerneho. Modely parnich stroju jsem musel letovat tou nejvetsi a ta zere cca 10l/min
To je hned v haji ta bombicka.
Charon
Sponzor fora

6. 1. 2021, 3:19

pavlík píše: 6. 1. 2021, 2:51 To robokop, charon: když ono je to, pánové, těžké. Něco by se mi jistě hodilo, ale nemám na něco většího místo, jsem navíc takový domácí kutil a ne profík živící se výrobou jako vy.
Musím přiznat, že mě dosti vyděsilo, že lahev O2 vydrží asi půl hodiny, u těch mini autogenů uvádějí "doba provozu 5 - 20 hodin, dle nastavení", pokud O2 opravdu vydrží těch pár minut (vždyť je to ale, jak píší, 110 litrů O2!), tak je ten provoz za to, co nová bomba O2 stojí, velice drahý, abych dal za jednu malou pracovní akci cca 600,- Kč, tak to se mi opravdu nechce.
Protože větší provedení autogenu nemohu mít (charon - to nebyla ignorace Tvého doporučení ze strany 1 a další zbytečné tlachání o bazmecích), tak mě to opět vrací k úvahám o hořáku na kartuše...
Nic se neděje, ale můžeš zaskočit na čumendu a kafe a uvidíš, že to není velké. Zvu Tě. Jo a já se výrobou neživím, jsem občas neznalej amatér :D
pavlík

6. 1. 2021, 3:31

Díky za pozvání, jakmile se situace trochu znormalizuje, tak bych na kafíčko rád přišel. Díky :)
pavlík

6. 1. 2021, 6:13

No tak uznávám, mini autogen si asi opravdu nepořídím, projížděl jsem ještě videa a diskuse a opakuje se stížnost na malou výdrž náplně O2, dokonce v jedné diskusi pod videem je zoufalý výkřik kohosi, že náplň O2 byla vyčerpána za 9 minut!
Zatím na nákup nijak nespěchám, uvidíme, možná, že se opravdu pokorně vrátím k hořáku na kartuše, v tom případě bych asi nejspíše volil hořák Castolin CT27, jsou k němu tři nástavce, takže jakási možnost volby plamene je a doba hoření má být cca 2 hodiny.
Dělám opravdu malé věci, tak by to mohlo pokrýt mé nároky...
https://www.super-naradi.cz/Castolin-Pl ... d35269.htm

Na opravdu malé práce mám už dlouho mikrohořák
Mikrohořák.PNG
Mikrohořák.PNG (98.02 KiB) Zobrazeno 2277 x
xener

6. 1. 2021, 6:18

aha co mi akurat vyskocilo, nemat uz Rothenberger , tak nevaham a beriem.
https://www.stahlmann.sk/providus-horak ... gKbuPD_BwE
Mex

6. 1. 2021, 6:31

pafik píše: 6. 1. 2021, 11:33
Mex píše: 5. 1. 2021, 4:31 Amatérský dotaz, snad odborníky moc nepopudím:
Nedá se použít nějaký hořák na PB a pustit do něho ještě tlakový vzduch z běžného kompresoru?
....
Teoreticky dá, ale ten hořák je navrženej na nějaké množství PB a k tomu si přisává nějaký atmosferický vzduch. Když mu podstatně změníš tenhle poměr, tak to nebude hořet. Musel bys přidat PB, abys dosáhl zase vyvážené směsi.
Nakonec můžeš si to vyzkoušet na starém typu vařiče Meva; v trubce, kterou jde PB a na konci nese hořák, je díra a ta je částečně překrytá plochou objímkou. Když s ní začneš hejbat a měnit přisávané množství vzduchu, tak se ti začne měnit plamen. A to je jenom přisávanej vzduch, ne přifukovanej.
Děkuji za odpověď.

Ono to přifukování vzduchu asi nějaký význam mít bude. Jednak tedy podle mých vzpomínek z dětství na pokusy s dmuchavkou. ;-)
Ale uvědomuju si, že jsem viděl nějaký dokument o práci sklářů, a ti měli do plynových kahanů taky přivedený vzduch (ne kyslík).
Budu to muset někdy zkusit. Ale chtělo by to napřed udělat neautorizovaný zásah do domácí plynoinstalace, a před sporák osadit téčko s ventilem.
pavlík

6. 1. 2021, 7:27

xener píše: 6. 1. 2021, 6:18 aha co mi akurat vyskocilo, nemat uz Rothenberger , tak nevaham a beriem.
https://www.stahlmann.sk/providus-horak ... gKbuPD_BwE
To vypadá hezky, já tu značku PROVIDIUS neznám, ale dle toho, co píšeš, to bude asi dobré...?
A asi je hodně dobrá ta cena...!
Naposledy upravil(a) pavlík dne 6. 1. 2021, 8:34, celkem upraveno 1 x.
HellGrip

6. 1. 2021, 8:01

Mex píše: 6. 1. 2021, 6:31
pafik píše: 6. 1. 2021, 11:33
Mex píše: 5. 1. 2021, 4:31 Amatérský dotaz, snad odborníky moc nepopudím:
Nedá se použít nějaký hořák na PB a pustit do něho ještě tlakový vzduch z běžného kompresoru?
....
Teoreticky dá, ale ten hořák je navrženej na nějaké množství PB a k tomu si přisává nějaký atmosferický vzduch. Když mu podstatně změníš tenhle poměr, tak to nebude hořet. Musel bys přidat PB, abys dosáhl zase vyvážené směsi.
Nakonec můžeš si to vyzkoušet na starém typu vařiče Meva; v trubce, kterou jde PB a na konci nese hořák, je díra a ta je částečně překrytá plochou objímkou. Když s ní začneš hejbat a měnit přisávané množství vzduchu, tak se ti začne měnit plamen. A to je jenom přisávanej vzduch, ne přifukovanej.
Děkuji za odpověď.

Ono to přifukování vzduchu asi nějaký význam mít bude. Jednak tedy podle mých vzpomínek z dětství na pokusy s dmuchavkou. ;-)
Ale uvědomuju si, že jsem viděl nějaký dokument o práci sklářů, a ti měli do plynových kahanů taky přivedený vzduch (ne kyslík).
Budu to muset někdy zkusit. Ale chtělo by to napřed udělat neautorizovaný zásah do domácí plynoinstalace, a před sporák osadit téčko s ventilem.
vzduch sa prifukoval do liehových kahanov...nie do bunsenovho horaka
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“