Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2021, 11:33

Právě, že jsem to čet. Škoda, při tom v takhle hezké škole by mohla být radost učit i studovat.
Aleš Procháska
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 6:33

magi píše: 6. 1. 2021, 8:58 No tak to jste se toho učili docela dost hodně, oproti tomu zdejšímu drahokamu mezi školami. To tedy klobouk dolů.
Nemůžu říct že by toho bylo uplně málo, to ne. Ale problém vidím v tom že jsme se učili vlastně to co ty před těmi 30 lety. CNC nejsou budoucnost, ale současnost. Klasiky nejsou současnost, ale minulost (myšleno produktivní stroje). A tahle informace se do škol jaksi nedostala. Jo jasně řeknou > Jo, cnc většinou firmy mají, ale ne všechny, takže se to naučte jak to udělat na klasice... Na tohle tam snad je ten člověk před důchodem. A až do důchodu odejde tak se firma těch klasik stejně zbaví, nechají tam 1 soustruh a frézku na občasný nějaký něco. Když jsem se byl po škole ptát na práci tak mi to jeden majitel v malé firmě říkal přímo. Z té školy neumíte nic, všechno vás tady musíme naučit...
Ještě si rejpnu. existenci takových super strojů jako drátovka nebo hloubička nám škola zatajila :) To samé o něčem jako závitořez (taková ta ruka ve které je skoro nemožné zlomit závitník). To by byl fakt flouhý seznam. V ideálním případě by se všechno tohle mělo učit prakticky. Ale ono se to neučí ani teoreticky.

Jo vybavení to maj hodně pěkný. Na vzdělávání uplně super. Ale je to jako ve zdejší průmyslovce. Ano, mají CNC, ale tím to končí. Mají ho :D

Školství je strašně zaseklý v minulosti. Pravidlo kdo neumí, učí, pořád funguje. Kdo umí, ten si najde firmu ve větším městě kde ho zaplatí tak že dokáže i sám zaplatit nájem, a možná mu zbyde i na chleba s máslem a benzín :) No a celkově se to nikam neposouvá. Jen si říkám. To to ti učitelé nevidí, nechcou vidět, nebo to ignorují ? Nebo to sami fakt neví, neumí atd... ? Asi je fakt potřeba najít správného učitele a školu. Ten problém bude někde výš. viz. povinná matura z matiky :roll: není nad výlet do minulosti :(
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
kenybz

7. 1. 2021, 8:19

magi píše: 6. 1. 2021, 10:32 Tady před pár lety vybavili celou CNC dílnu - radost koukat, ale co je to platné ....
https://tourmkr.com/F1KktmpbFr/31028952p&185.59h&87.30t
https://tourmkr.com/F1KktmpbFr/31028957p&338.75h&88.83t
https://tourmkr.com/F1KktmpbFr/31028954p&248.34h&86.31t
nádhera díval ses i na ty jiné učebny? v levo je seznam no paráda hotový výzkumák.
Jinak k tomu školství souhlas ale zase na druhou stranu kolik těch školáků se opravdu chce něco naučit?
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 9:00

No tak 1 z ročníku,když se zadaří tak 2 .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 9:13

Lukas_2 píše: 7. 1. 2021, 6:33

Školství je strašně zaseklý v minulosti. Pravidlo kdo neumí, učí, pořád funguje. Kdo umí, ten si najde firmu ve větším městě kde ho zaplatí tak že dokáže i sám zaplatit nájem, a možná mu zbyde i na chleba s máslem a benzín :) No a celkově se to nikam neposouvá. Jen si říkám. To to ti učitelé nevidí, nechcou vidět, nebo to ignorují ? Nebo to sami fakt neví, neumí atd... ? Asi je fakt potřeba najít správného učitele a školu. Ten problém bude někde výš. viz. povinná matura z matiky :roll: není nad výlet do minulosti :(
To máš jednoduchý ,učitele učí proto že na to mají vzdělání. Pokud půjdu na učňák a nabídnu že tam půjdu učit třeba praxi tak to skončí na tom že si budu muset udělat pedagogické minimum (no že bych se na to .....),stroje na úrovni stejně pro žáky nedostanu tak že to skončí na klasice a jedním upoceným CNC .
Protože mladej dodělal školu tak vím jak se ti kluci rádi něco učej :lol: tak že ty dva žáky z ročníku si můžu vzít na praxi do dílny rovnou a nemusím trpět idiocií těch kteří obor dělají jen proto že někam musí a místní škola byla blízko :wink:
Tak že než dělat strojařinu je lepší rozjet kariéru v nějakým humanitním oboru tam k uživení stačí nemít línou hubu a vědět kolik chci peněz k výplatě :wink:
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 9:15

kenybz píše: 7. 1. 2021, 8:19 Jinak k tomu školství souhlas ale zase na druhou stranu kolik těch školáků se opravdu chce něco naučit?
Jo to je další problém. Strojírenské obory musí začít vychytávat děcka co se chcou učit a něco umět. Ale s tím co se tam teď učí ? (co jsem popsal výše). Jasně že raději půjdou na gympl nebo IT... Kde je taky nic nenaučí ...
Někdo nějak ale začít musí. Nebo budeme sledovat jak za x let bude nastupovat průmysl 5.0, a na školách furt budou učit klasiky a nástroje z HSS ?
Kamodel.cz
Mach4
kenybz

7. 1. 2021, 9:34

V první řadě musí začít rodiče zkrátka děcka od dětství k něčemu vést a ještě lépe vysledovat co jim opravdu jde a v tom je rozvíjet.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 9:44

Lukas_2 píše: 7. 1. 2021, 9:15 Nebo budeme sledovat jak za x let bude nastupovat průmysl 5.0, a na školách furt budou učit klasiky a nástroje z HSS ?
No průmysl 5,0 6,0...9,0 nastupuje proto že nenajdeš nikoho kdo by chtěl pracovat ,a proto že Ukrajinci a Mongolové došli, a samozřejmě proto že nás Čína válcuje ve všem kromě demokracie ,tu by jsme mohli vyvážet.
Ono to že se naučíš na klasice je taky důležitý protože pochopíš co a proč a třeba objevíš cit pro materiál ,pokud začneš programováním CNC budeš jen jeden z mnoha kterej bude v pí..i pokud se něco nebude chovat podle tabulek .
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 10:03

fmodel píše: 7. 1. 2021, 9:44 Ono to že se naučíš na klasice je taky důležitý protože pochopíš co a proč a třeba objevíš cit pro materiál ,pokud začneš programováním CNC budeš jen jeden z mnoha kterej bude v pí..i pokud se něco nebude chovat podle tabulek .
Což mi připomíná hádku ve firmě když jsem se snažil 2 kluky o asi 8 let starší (jeden o 8 let víc zkušeností) přesvědčit, že 25ku frézu prodlouženou na cca 300mm nemůžu roztočit na 1600 ot podle tabulky... Já si to přepočítal asi na 80m/min (edit: teď si tak říkám že spíš 60m/min), přepsal jsem otáčky, posuv a jelo to o moc lépe. Oni chtěli nechat ty parametry a zmenšit úběr z 0.2mm na 0,1mm. (už tehdy jsem věděl že to ničemu nepomůže) Jak ten řval že ten nástroj zničím a všechno bude v pi*i :D Mezitím co jsem to frézoval tak se CAM snažil vyplodit ten program. Po asi hodně počítání drah jsem se o to přestal zajímat. Možná to generuje doteď :D

Ale k té klasice. Ano do určité míry souhlasím. Ale sám vím, že obráběcí parametry pro klasiku a CNC jsou uplně někde jinde. Na klasice posuv 200, na CNC 2000 adaptive... (nebo 8000mm/min rychloposuvovou, to je správnej hukot :D ) Ideální by byla praxe krátce na klasice, ale většinu na CNC... S tím, že bych k tomu pustil ty co se chtějí učit a mají předpoklad se něco naučit. Ty co jen dělají bordel a kraviny bych bez milosti vykopával. nemáš zájem ? tak padej. pokud vím tak školy už nejsou financované podle počtu žáků. Takže ať jich je ve třídě třeba jen 8, ale těch 8 bude kvalitně připravených. Ono pak k seriovce na CNC žádné vzdělání nepotřebuješ. Otevři dveře, vytáhni kus, upni kus, až mašina zařve že chce vyměnit nástroj zmáčkni zvoneček a příjde seřizovač (ten jeden z osmi třeba).
Kamodel.cz
Mach4
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 2:43

fmodel píše: 7. 1. 2021, 9:44
Lukas_2 píše: 7. 1. 2021, 9:15 Nebo budeme sledovat jak za x let bude nastupovat průmysl 5.0, a na školách furt budou učit klasiky a nástroje z HSS ?
No průmysl 5,0 6,0...9,0 nastupuje proto že nenajdeš nikoho kdo by chtěl pracovat ,a proto že Ukrajinci a Mongolové došli, a samozřejmě proto že nás Čína válcuje ve všem kromě demokracie ,tu by jsme mohli vyvážet.
Ono to že se naučíš na klasice je taky důležitý protože pochopíš co a proč a třeba objevíš cit pro materiál ,pokud začneš programováním CNC budeš jen jeden z mnoha kterej bude v pí..i pokud se něco nebude chovat podle tabulek .
Ano, s tím do tečky souhlasím. Každej operátor CNC by měl nejdřív umět na klasice. Tím ovšem nechci říct, že na SOU se mají kluci učit jen klasiky a okolo CNC jen chodit jej oprašovat. Právě naopak. Mělo by to být tak nějak vyvážené - třeba si taky myslím, že zabít celý prvák pilováním je kravina.
Ruční obrábění cca 1/2 roku max, dál už klasiky třeba 1rok a pak až do konce studia už CNC, ale plnohodnotně (ne že jim to jen někdo ukáže jak to samo pěkně jezdí a toť vše). Ale rozhodně nechápu, proč mají obráběči zapojovat vypínače, vyvařovat shnilý auta, opravovat traktory a tak dále.
V mém prvním zaměstnání, kde jsem pracoval jako obráběč (z 90% frézky) zbytek soustruh a bruska na plocho, pořídili tenkrát 3osé CNC z Olomouce. V podstatě to byla upravená FGV, měla Sinumeric a nikdo z kolegů s tím nechtěl mít cokoliv společné. Jediný já se k tomu hrnul, ale bohužel jako prostý samouk (na SOU jsme CNC tenkrát neměli - pouze tam stálo v rohu SPL32B a vživotě na něm nikdo nic nedělal). Co jsem nevyčetl v manuálech, nebo si sám nějak nevyzkoušel, to prostě nešlo.
Ale od té doby umím G-kód i když jsem toho už moc zapomněl.
Naposledy upravil(a) magi dne 7. 1. 2021, 2:56, celkem upraveno 1 x.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
HellGrip

7. 1. 2021, 2:55

@Lukas:
s veľa vecami sa dá súhlasiť
až na pár politických rozhodnutí, ktoré by ťa stáli miesto majstra, resp. riaditeľ by ti vysvetlil čo je to kapitácia ako napr. pri tomto: Ty co jen dělají bordel a kraviny bych bez milosti vykopával.
Ako nie že by som s tým tvojim postupom nesúhlasil ale...
Naposledy upravil(a) HellGrip dne 7. 1. 2021, 3:00, celkem upraveno 1 x.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 2:59

Lukas_2 píše: 7. 1. 2021, 10:03 Ono pak k seriovce na CNC žádné vzdělání nepotřebuješ. Otevři dveře, vytáhni kus, upni kus, až mašina zařve že chce vyměnit nástroj zmáčkni zvoneček a příjde seřizovač (ten jeden z osmi třeba).
Jenže to už není obráběč, ale pouze "mačkač zeleného tlačítka" - cvičená opice
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
filla
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 3:01

magi píše: 7. 1. 2021, 2:59
Lukas_2 píše: 7. 1. 2021, 10:03 Ono pak k seriovce na CNC žádné vzdělání nepotřebuješ. Otevři dveře, vytáhni kus, upni kus, až mašina zařve že chce vyměnit nástroj zmáčkni zvoneček a příjde seřizovač (ten jeden z osmi třeba).
cviceny opice delaji do pojisteni
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 3:03

magi píše: 7. 1. 2021, 2:59
Však říkám že na tohle nepotřebuješ mít vystudovaného obráběče kovů
Kamodel.cz
Mach4
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2021, 3:12

HellGrip píše: 7. 1. 2021, 2:55 @Lukas:
s veľa vecami sa dá súhlasiť
až na pár politických rozhodnutí, ktoré by ťa stáli miesto majstra, resp. riaditeľ by ti vysvetlil čo je to kapitácia ako napr. pri tomto: Ty co jen dělají bordel a kraviny bych bez milosti vykopával.
Ako nie že by som s tým tvojim postupom nesúhlasil ale...
Vím že takhle naše společnost nefunguje. Asi to je i dobře. Ale já jsem ještě 3 roky zpět byl součástí toho cirkusu. Kdyby jsi viděl co se tam dělo a pořád děje... Já se těm mistrům a učitelům fakt divím že to vydrží. Děcka co tam jsou jen aby něco měli. 0 respekt k učiteli. 0 zájem. 0 všechno ostatní. Hlavně že jsou furt vytlemený. A kolik energie jsou ochotní věnovat do vymyšlení toho jak něco co nejvíc ojebat, to by ses divil.
Z mého pohledu. Nic neděláš, nechceš nic dělat, nezajímá tě to ? Tak tu nebudeš. Možná je to extrém, ale teď je to otočené do druhého extrému. Žákům projde prakticky vše... A oni si toho jsou vědomi, takže dělají vše...
Kamodel.cz
Mach4
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“