Nový stůl - nové šrouby? Prosím o radu!

Odpovědět
Miller
Sponzor fora

22. 11. 2009, 1:58

Stavím (spíš zatím tedy skládám, protože nemám vybavení) si malou frézku, hlavně na obrábění kovů a právě jsem koupil nový křížový stůl, či spíš stoleček (plocha 270x80mm), železo na litinové základně. Má 12mm metrické posuvové šrouby se stoupáním 1,5, letmo uchycené jen na straně ručních koleček (žádné ložisko, jen otvor v krytce) a samozřejmě pak v bronzových, seřiditelných maticích.
Zatím na ten stůl jen žádostivě koukám, protože mám zavázanou ručičku a nemohu ji namáčet v bezínu, ani si ji pořádně naolejovat :D, takže jsem ho ještě nerozebral, a tak bych chtěl využít čas k tomu, získat od zkušenějších nějakou radu.
Nechci (zatím?) dělat cnc, naopak se těším na "ruční" práci, ale po protočení celých drah je jasné, že nějaké úpravy budou třeba. U konců to jde dost ztuha - vím, že to může dělat řada věcí i prizmatické vedení, ale chci být optimista a tak přemýšlím nad šrouby. Vyměnit - nevyměnit, uvažuji o trapezových šroubech - viděl jsem 12mm se stoupáním 3 - dát je na obou stranách do ložisek? Prosím ty, co mají zkušenost s klasickými stroji, jak to ty mají řešené - myslím uložení šroubů? Kluznými ložisky, nebo valivými, nebo také jen "železo na železo"? Chci prostě v rámci možností co nejtužší a přitom hladce chodící stůl. Do rámce možností ale nepatří např. náhrada rybiny za lineární vedení - pokud mne ovšem někdo nepřesvědčí, že je to věc snadná a levná :lol:
Obrázek sestavy stolu nějaké "staré" mašiny by se náramně hodil, prostě cokoliv přínosného. Díky!
Miro321

22. 11. 2009, 3:58

Ja som tiež roky chodil okolo 160 hlavy na sústruh, až som sa raz rozhýbal a postavil k nej konštrukciu a sústruh bol na svete. Už roky slúži. No a na posun noža som použil krížový zverák podobnej konštrukcii. Prvé čo som spravil bolo uchytenie skrutiek do ložisk (domček a dve ložiská proti sebe stiahnuté matkou) , stačilo len z jednej strany. Takto to slúži doteraz. Samozrejme dnes som už múdrejší (aj vďaka tomuto fóru :lol: ) a už by som celú konštrukciu urobil iným spôsobom. Len si nájdi čas a čítaj. Aj ja rád vymýšľam nové veci, ale časom som zistil že už bolo všetko vymyslené. :wink: Miro
Miller
Sponzor fora

22. 11. 2009, 5:06

Já jsem tu několik témat o uložení posuvů našel a určitě něco využiju, spíš bych si chtěl povrdit, že je žádoucí ty šrouby dát do ložisek.
Na starých strojích jsem někdy viděl také šrouby končit v "luftě" a protože jsem je neviděl rozebrané, tak nevím, co se skrývalo v nálitku u kličky. Někdy tam byla maznice, někdy ne, atd, atd. Ty mašiny léta chodily, i když je pravda, že to byly naprosto jiné "váhové kategorie". Prostě mne zajímá tato něčí zkušenost. Tady se většinou řeší stavba nových strojů a ne úprava - ale jestli jsem to přehlédl, tak budu vděčný za odkaz.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2009, 9:01

Nejčastěji jsem se setkal s uložením posuvového šroubu ve dvou proti sobě předepnutých axiálních kuličkových ložiskách. Radiální uložení se buď neřeší (resp. nechává na axiálech), nebo je tam bronzové futro. Ovšem pro takto malý stůl v pohodě postačí dvojice obyčejných radiálních ložisek - dej tam ty největší, jaké se tam vejdou.

To se bavím o té straně šroubu, kde je klička. Druhý konec bych nechal volný, protože pak nebude vadit nějaká ta osová nepřesnost. Volný konec je možný jen pro ruční posuv, kdy nejsou vysoké otáčky. Pro strojní nebo CNC posuv musí být druhý konec šroubu také uložen, jinak by mohl vibrovat, zvlášť když je matice zrovna blízko motoru.

Rozhodně doporučuji metrické posuvové šrouby nahradit trapézovými, zvolil bych 12x3. Stoupání 2 mm by bylo šikovnější, ale takový trapéz je kumšt sehnat.
Petr Spáčil
Miller
Sponzor fora

23. 11. 2009, 11:23

Děkuji! Já jsem si říkal, že když to dám do ložisek na obou stranách, tak budu muset zase (asi) řešit posuvovou matici, která je teď napevno. Já právě uvažuju o té výměně šroubů, co mi radíš, hned na začátku, než se něco zbytečně "vyčochtá" .
Až budu schopný stoleček rozbrat, tak to okouknu, kolik je tam místa, a tak.
Ještě k těm šroubům, bohužel jsem žádné s menším stoupáním v běžné nabídce neviděl, ale beru to z té lepší stránky - na noniu budu holt mít dílek 0.1 místo 0.05 a ne nějaký zlomek, jako při stoupání 2 :D
k

25. 11. 2009, 10:42

seklo by to fotky alebo odkaz na stranku s tym stolcekom .. totiz tazko radit ked to clovek nevie odhadnut co sa tam zmesti atd.
Miller
Sponzor fora

25. 11. 2009, 2:02

Fotky zatím nebudou, mohu dát jen výkres sestavení
rawen
Sponzor fora

25. 11. 2009, 2:40

Nazdar, technická připomínka:
Formát .bmp je beznadějně mrtvý (malá kvalita, obrovská velikost). Příště prosím pošli .jpg nebo .png

Dík, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Miller
Sponzor fora

25. 11. 2009, 2:52

Ok, omlouvám se, vytáhl jsem ten obrázek před časem z PDF - nabídlo mi to bmp a já to odklepl. Teď jsem se díval jen na velikost souboru, zda vyhovuje podmínkám fóra, tak jsem to poslal.
k

26. 11. 2009, 7:28

ja by som tam uplne pokojne nechal metricky zavit (na tak malom stroji totiz nijako rozumne nevyuzijem vyhody trapezaku) ale co je uplne absurdne riesene je ulozenie .. Takze rozhodne by som tie cela vymenil za nove s loziskami kde sa da vymedzit axialna vola .. Po vydreti srubov proste vymenim za nove atd ..
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“