Hliníkové CNC CJUZ II

fotky našich strojů, aneb co máme doma
rawen
Sponzor fora
Příspěvky: 1282
Registrován: 15. 3. 2008, 12:22
Bydliště: Prostějov

11. 1. 2021, 9:24

I tak díky.
A zarámovat a trvale připíchnout navrch pro nově příchozí. :)

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Mex
Příspěvky: 7921
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 1. 2021, 9:30

Cjuz píše: 11. 1. 2021, 8:50 ... už na tu MESU nemám čas a nervy ...
Tohle mně k Tobě nějak nejde. :shock:
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2021, 9:46

Mex píše: 11. 1. 2021, 9:30
Cjuz píše: 11. 1. 2021, 8:50 ... už na tu MESU nemám čas a nervy ...
Tohle mně k Tobě nějak nejde. :shock:
Já ji mám ještě na stole, funguje i na ty 2MHz, ale těch možností je tolik že se v tom motám.
Prostě nejsem student, který si s tím může hrát týdny až se někam dopracuje a žádný "funkční" návod neexistuje. Hromadu příkladů, ale abych to nějak použil nevím. A to programuji kde co od arduina po velké PLC. A abych furt někoho otravoval a čekal až bude mít čas to mě taky nesedí.

Instalace gmoccapy :roll:
MPG kolečko - nevím, možná je někde v konfiguraci halu
ruční výměna nástrojů - katastrofa
obrobková sonda - nádherné ukázky na netu ale..
atd...

Ale třeba v důchodu se tím prokoušu, když mě to chytne, a budu ovládat stroj na obou systémech GRAVOS/MESA a porovnávat jak to dávají :lol:
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 531
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

12. 1. 2021, 7:40

Jaký řídící systém jsi používal předtím na CJUZ I?
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2021, 10:38

zz912 píše: 12. 1. 2021, 7:40 Jaký řídící systém jsi používal předtím na CJUZ I?
no linux, ale konfigurace přes rozhraní, žádné vychytávky a hal bylo sprosté slovo.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 531
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

12. 1. 2021, 10:57

Cjuz píše: 12. 1. 2021, 10:38 hal bylo sprosté slovo.
Rozhraní je zatím dobré tak na vykopnutí první výchozí konfigurace, pak už je potřeba se hrabat v HALu a v INI.

Já jsem na tom naopak, jsem z tohoto systému stále nadšenější. Ovšem musel jsem si projít Linux peklem jak říká spoustu lidí.

Ovšem nelze srovnávat open source a komerční systém. Takže Tě nebudu hecovat, ať zůstaneš u LinuxCNC. Na Gravos jsem slyšel jen chválu.

Pokud by ses u LCNC rozhodl zůstat, můžem o něm někdy osobně pokecat a porovnat zkušenosti. Nejsi z daleka.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
Uživatelský avatar
CZ_Pascal
Příspěvky: 825
Registrován: 14. 1. 2008, 8:24
Bydliště: Brno

12. 1. 2021, 7:33

Ahoj. "Hrň to sem pod tlakem" :!: Moc se mi líbí jak to postupuje. To že to je dražší než nějakej hotovej půltunovej stroj je jasný, ale prostě je to kompaktní a "na míru". Já už bych za tu svou hračku měl taky mírně jetou oktávku za ty roky co jsem do toho postupně nasázel, ale nelituji toho a když zvážím toho co mi pasuje do paneláku, tak bych se zase vydal cestou vlastní stavby. Dost věcí jsem se naučil a má to tak nějako i svoje kouzlo mít "vlastní konstrukci" (o tom nakolik je správně ze strojařského hlediska nemá cenu diskutovat :wink: )
Mě se líbí že prostě víš co děláš (i s tím že víš že strojařsky to není "ideál", ale kompromis daný tím co je zrovna k dispozici) a že je výsledek v podstatě v souladu s tím co od toho čekáš a myslím že ten výsledek vůbec není špatnej.

Jinak jestli si myslíš, že originál HIWIN vedení a originál HIWIN válcovanej kuličkáč (s mírným předpětím jednoduché matky volbou velikosti kuliček udělané přímo HIWINEM) má nějakej lepší zvuk při tom testu, kdy rukou rozjedeš osu, tak to ani omylem.

Trochu mě mrzí že jsi na tu MESU tak rezignoval, ale jednoznačně je pravda, že kofigurace která využije naplno možnosti toho systému se rozhodně naklikat nedá v nějakým udělátku a ten čas než se tím člověk prokouše to sežere dost. To je prostě daň za to že je ten systém tak moc variabilní a nabízí obrovské možnosti v podstatě zadarmo.
Ono když máš na výběr téměř neomezenou spoustu možností (kterým ale musíš trochu rozumět a nastudovat každou z nich), tak je to vždy jaksi složitější než když dostaneš na výběr k nastavení jen pár desítek položek a tím je veškerá konfigurace hotová a daná a nezmněníš/nepřidáš na tom nic jiného i kdyby ses rozkrájel.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2021, 8:04

MESU jsem nezahodil nadobro, ale prostě mě to nyní omezuje.
Navíc i kdyby mi to někdo "napsal" tak když se to zasekne nemám šanci to rozklíčovat a taková nejistota, nee.
GRAVOS není na to abych tam "bastlil" nějaké funkce, ale nyní nevím co bych urputně potřeboval a co neumí (s PLC modulem toho umí dost).
třeba neumí to skenování křivosti povrchu, které zatím nevím zda vůbec budu potřebovat jelikož DPS dělat nehodlám, umím vyřešit oklikou kdyby to bylo nutné a zase umí to co chtít budu, třeba řízení dávkování podle ujeté vzdálenosti (princip 3D tisku)

Vlastní stavba má několik výhod, kromě toho že přesně jak stavíte, víte co si pak můžete dovolit, kde se dá něco zlepšit a jak to spravit.
A hlavně já nedělám CNC na plánovanou výrobu :wink:


A teď zpět k CNC
Mazání je vhodné, víme že kdo maže ten jede.
Navíc pokud to nesedí dokonale, budou vedení a ložiska namáhána nestandartně. Sice to nenaběhá tolik, ale bez mazání je to slepá cesta.
Domečky z číny a klasickým ložiskem s tím nepočítá. Proto jsem před výměnou ložisek doplnil vstup mazání a udělal mírnou drážku aby se mazivo mohlo dostat na kraje ložisek.
mazani 1.JPG
u osy Z jsem musel mazání dát přes desku, jinde není možnost.
mazani 2.JPG
.
Mechanické koncové spínače přímo do serva, tzv poslední záhrana před kolizí. U slabého KM se nic neděje, narazí a bzučí, ale rozjeté servo nadělá hodně škody (s tím bych do vlákna "když se nedaří" nerad). Referenční do systému je indukční a pořádně připevněný kvůli opakovatelnosti.
IMG_20210112_201433.jpg
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Wortex_SVK
Příspěvky: 106
Registrován: 15. 11. 2014, 11:52
Bydliště: Brno

13. 1. 2021, 7:40

Prečo používaš dva ložiskové domčeky na strane remenice. Jeden pred remenicou jeden za. Je to nutné?
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2021, 11:12

Wortex_SVK píše: 13. 1. 2021, 7:40 Prečo používaš dva ložiskové domčeky na strane remenice. Jeden pred remenicou jeden za. Je to nutné?
Není to nutné, ale byly by mě zbyly tak jsem podepřel ještě konec šroubu.
Při větším napnutí řemenice, nebo záběru serva se šroub tolik neprohne. Asi největší přínos vidím že to šetří ty kuželová hlavní ložiska, není tam pak klopný moment od řemenice. Ono to vypadá masivně, ale ta hřídel v řemenici je 12mm což není zrovna moc tuhé.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2021, 9:46

Instalace koncových spínačů, výroba držáků maznička apod.

spínání koncových spínačů, pro začátečníka: je důležité aby spínač umožnil volný přejezd, není správné najíždět na spínač zepředu, při větším (neplánovaném, chybném) posuvu dojde k jeho zničení. U limitních je vhodné aby zůstaly sepnuté po celou dobu kdy se stroj nechází v a nebo za koncovou polohou.
https://youtu.be/aj3xDIG7F2E
.
koncaky.JPG
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
HonzaHorka
Příspěvky: 706
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

17. 1. 2021, 7:51

Proto se na ty limitní spínače dělají nájezdy ve tvaru klínu a jen kulatina. Když ti to pojede rychle může ti to přejet pokud tam nemáš již natvrdo mechanický doraz.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3460
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

17. 1. 2021, 8:57

Vidíš u mého "profi" stroje comagraf mají koncáky natvrdo bez možnosti přejezdu. A kupodivu to zatím nenabouralo, je to 16 let stará mašina. Tím nechci říc, aby ses tím inspiroval. Jen že někdy i prasácký řešení fungujou.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6781
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

17. 1. 2021, 9:53

Docela by mne zajímalo, jakou opakovatelnou přesnost vykazují ty limiťáky. Chápu, že na přesný homing jsou tam ty indukčáky, či co to je (terčík, LEDka), ale jen pro představu. Teď to asi nezměříš, ale až ti to bude jezdit.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2021, 10:32

Pokud koncák má větší krok a než ho rozmačká posuv je na mechanickém dorazu, tak to vlastně taky ničemu nevadí. Prostě člověk musí počítat že v plné rychlosti to nějakou dobu trvá než posuv zastaví.

Opakovatelnost / přesnost u nich udána není, nepředpokládá se nějaké přesné pozicování. Ale zvládají 10.000.000 sepnutí a nájezd 0,5m/s takže něco vydrží :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“