Indukční čidlo + festo

Odpovědět
trnkav
Příspěvky: 513
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

13. 1. 2021, 7:19

Zdravím.
Prosím o radu.
Potřebuji spínat elektroventil u Festa a jako zdroj impulzů bych chtěl použít indukční čidlo. Je možné vodiče z čidla připojit přímo na ventil nebo se musí použít nějaký mezikus, který bude zvládat potřebný proud pro cívku ventilu. Na stole jako sestava mi to funguje napřímo, je otázka, jestli je možné to takto provozovat dlouhodobě.
Díky.
MN 80, FN 32, R 12, V20, LR2, UME 200, KV-250,
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5872
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

13. 1. 2021, 7:21

rozhodující je jaké má čidlo povolené zatížení a jakýje ventil , ale ty moderní berou 2w a stěmi problém není .
trnkav
Příspěvky: 513
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

13. 1. 2021, 8:15

Díky za odpověď.
Tak cívka má 24 V DC 4.5W.
Čidlo zjistím až zítra, jsem mimo domov.
MN 80, FN 32, R 12, V20, LR2, UME 200, KV-250,
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5872
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

13. 1. 2021, 8:23

to by mělo být ok , většinou mají spínací proud 300mA .
Mex
Příspěvky: 7921
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 1. 2021, 1:16

Kdybych si to stavěl pro sebe/svého zákazníka, tak bych k tomu ještě přidal parametr "jak často to má spínat a jak dlouho to má vydržet".
Kdyby to mělo něco vydržet, tak bych si k tomu asi slepil nějaký mezikus. Tedy pokud to čidlo nemá opravdu výkonový výstup.
Minimálně bych tam vrazil freewheeling diodu (ideálně přímo na kontakty ventilu) a asi pro sichr i slušně dimenzovaný spínací tranzistor.
trnkav
Příspěvky: 513
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

14. 1. 2021, 2:17

Je to nepříjemné, ale musím konstatovat, že nemám ani tušení, o čem jste Pane kolego psal. Nezbude mi nic jiného, než to nechat jak to je a doufat, že to chvíli vydrží.
MN 80, FN 32, R 12, V20, LR2, UME 200, KV-250,
Mex
Příspěvky: 7921
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 1. 2021, 4:30

trnkav píše: 14. 1. 2021, 2:17 Je to nepříjemné, ale musím konstatovat, že nemám ani tušení, o čem jste Pane kolego psal. Nezbude mi nic jiného, než to nechat jak to je a doufat, že to chvíli vydrží.
Elektroventil má cívku, která má nějakou indukčnost.
Při rozpínání indukčnosti vznikají velké napěťové špičky, navíc o opačné polaritě než je napájecí napětí.
Proto se na přívody k té indukčnosti dává nějaká ochrana.
Nejjednodušší a nejlevnější je antiparalelně zapojená dioda (nákupní cena nějaké 2Kč). Anglicky a tedy celosvětově se jí říká "Freewheeling diode", případně "Flyback diode".
Pokud již není obsažena v daném ventilu nebo nějakou ochranu neobsahuje indukčák, pak daný indukčák brzy chcípne.
Takže tohle bych zařadil do kategorie "nutné".

No a další věc je namáhání výstupního spínacího tranzistoru v tom indukčáku při spínání toho ventilu.
Pokud je tam podle dokumentace dostatečná rezerva, tak OK. Pokud je to ale někde na hraně, tak se vyplatí tam vložit mezi ně vhodně dimenzovaný spínací tranzistor a 2 odpory.
Tohle se dá zařadit do kategorie "možné", případně podle parametrů daných zařízení do "vhodné".
trnkav
Příspěvky: 513
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

14. 1. 2021, 6:34

Tak čidlo má jako optimum 200 mA. Max nepíšou.
MN 80, FN 32, R 12, V20, LR2, UME 200, KV-250,
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“