Rádlovací kolečka

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
potraviny
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2009, 6:21

To sklíčidlo 100/4 jsem pořídil za 3 litry na Aukru (nové i s opač.čelistmi).
Jinak mám zhuba hotovo, co se týče držáku koleček. Hned jsem musel zkusit a docela to fachá. :lol:
PS: Pro tumlíka: fakt jsem ty jehly nesehnal, snad časem. :cry:
Hele nevíte jak na to? S tím rádlováním jak udělat celou hřídelku cca 100mm, po kroužkách vedle sebe, nebo s použitím posuvu. :?
Přílohy
Tak tohle je můj první pokus.
Tak tohle je můj první pokus.
SPM_A0177.jpg
SPM_A0176.jpg
Kilovolt
Sponzor fora

25. 11. 2009, 7:40

A zas mam co vyrábět 8) -je zajímavý ,že ten můj soustruh začíná vyrábět víc přípravků,než normálních výrobků :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 8:54

Až budeš mít časem všechny přípravky, pořídíš si jiný soustruh a začneš nanovo. :lol:
jova
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 9:40

Potraviny: nevím jak rádluješ, ale tatík tvrdí že se musí rádlovací kolečka natočit trošku ze šikma - aby braly hranou do řezu, dát větší záběr - aby to nedělalo zdvojené drážkování a normálně přejet posuvem požadovanou část.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 11:13

Nejsem profík, ale dělal jsem to tak, že jsem nikam s kolečky nejezdil, byly naopak v ose obroku, smáčel olejem a pomalu přitahoval matici M6 zhruba tak o 1 - 1,5 otáčky dokud se kolečka nezamačkly. Zkoušel jsem pak ujet na stranu posuvem, ale nějak mi to drželo stopu. :cry: Asi byly kolečka už moc zaříznutý. Navíc jsem kupoval pár.kolečka 0,8 + 1,0mm a připadá mi to docela jemný na obroku, alespoň na moje ruce to je dost jemný a to jsem nezkoušel ty 0,8mm. Zajímalo by mě jaký kolečka tak ostatní používají, určitě víc jak 1,0mm je to pohledově i hmatově lepší co?
Laco19

26. 11. 2009, 12:01

potraviny píše:Nejsem profík, ale dělal jsem to tak, že jsem nikam s kolečky nejezdil, byly naopak v ose obroku, smáčel olejem a pomalu přitahoval matici M6 zhruba tak o 1 - 1,5 otáčky dokud se kolečka nezamačkly. Zkoušel jsem pak ujet na stranu posuvem, ale nějak mi to drželo stopu. :cry: Asi byly kolečka už moc zaříznutý. Navíc jsem kupoval pár.kolečka 0,8 + 1,0mm a připadá mi to docela jemný na obroku, alespoň na moje ruce to je dost jemný a to jsem nezkoušel ty 0,8mm. Zajímalo by mě jaký kolečka tak ostatní používají, určitě víc jak 1,0mm je to pohledově i hmatově lepší co?
Tiez som si najprv kupil kolieska odhadom. Radlovanie bolo dost jemne, tak som zmeral radlovanie na kupovanych pripravkoch (co dobre sadne do ruky a aj dobre vyzera) - vsetko bolo okolo 1,5mm. Pri dalsom nakupe som uz kupoval co najhrubsie. No a to som este nevyskusal 0,7 (alebo 0,8?)mm :wink: .
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 7:26

jova píše:Potraviny: nevím jak rádluješ, ale tatík tvrdí že se musí rádlovací kolečka natočit trošku ze šikma - aby braly hranou do řezu, dát větší záběr - aby to nedělalo zdvojené drážkování a normálně přejet posuvem požadovanou část.
Tak jsem udělal jak píšeš. Výsledek mic moc, je vidět normálně jakoby závit. :cry: Ta dýlka je asi 100mm.
Přílohy
SPM_A0189.jpg
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 7:28

Laco19 píše:
potraviny píše:Nejsem profík, ale dělal jsem to tak, že jsem nikam s kolečky nejezdil, byly naopak v ose obroku, smáčel olejem a pomalu přitahoval matici M6 zhruba tak o 1 - 1,5 otáčky dokud se kolečka nezamačkly. Zkoušel jsem pak ujet na stranu posuvem, ale nějak mi to drželo stopu. :cry: Asi byly kolečka už moc zaříznutý. Navíc jsem kupoval pár.kolečka 0,8 + 1,0mm a připadá mi to docela jemný na obroku, alespoň na moje ruce to je dost jemný a to jsem nezkoušel ty 0,8mm. Zajímalo by mě jaký kolečka tak ostatní používají, určitě víc jak 1,0mm je to pohledově i hmatově lepší co?
Tiez som si najprv kupil kolieska odhadom. Radlovanie bolo dost jemne, tak som zmeral radlovanie na kupovanych pripravkoch (co dobre sadne do ruky a aj dobre vyzera) - vsetko bolo okolo 1,5mm. Pri dalsom nakupe som uz kupoval co najhrubsie. No a to som este nevyskusal 0,7 (alebo 0,8?)mm :wink: .
Ty malé ani nezkoušej (0,8mm), možná tak na kulatinku tak do 10mm a přesto nic moc.
jova
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 10:32

Zdá se mi že jsi měl malý přítlak. Skus tu kulatinu podepřít hrotem, kolečka stáhnout k sobě tak, aby mezera mezi nimi byla na polovičku průměru kulatiny, kolečka natočit mírně šikmo aby braly hranou do řezu a opravdu hodně, zdůrazňuji hodně zatlač suportem. Podle obrázku to vypadá na slabý přítlak, následkem kterého se jedno kolečko chytlo a jelo v jednom žlábku – to je ta výraznější šroubovice, ale druhé ne a dělalo si při každé otočce nové a nové drážky. Je to jako s ozubenými koly. Každý průměr má přesný počet zubů. Pokud je průměr o kousek větší nebo menší už se ti na obvodě ty zuby rozhodí. Ty ale musíš právě tím velkým tlakem na kolečka dokázat vnutit té kulatině přesně takový počet drážek, aby ti navazovala jedna na druhou. Pak by to mělo vypadat nějak takhle:
Přílohy
pokus2.jpg
Pokusně orádlovaný pozinkovaný hromosvodový drát 10mm. Tím tlakem se drát ohýbal proto je rádlování u volného konce mělčí než u univerzálky
Pokusně orádlovaný pozinkovaný hromosvodový drát 10mm. Tím tlakem se drát ohýbal proto je rádlování u volného konce mělčí než u univerzálky
potraviny
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 6:21

To je hezký, ale já právě dělal držák koleček, aby byly kolečka v ose obroku a obrok stahoval mezi kolečka právě tím šroubem M6. Dle info. tak nedostávají na prdel ložiska na vřetenu. Tento držák co máš namalován jsem právě kvůli tomu moc nechtěl.
Já suportem vlastně najedu na střed kulatiny a pak jenom stahuju za chodu.
jova
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 7:20

Já vím. Také jsem ten držák chtěl dělat na malý soustruh. Přesto se domnívám že by to chtělo stáhnout mnohem větší silou i při tom umístnění v ose tak jak píšeš. Ono by teoreticky mohlo pomoct i to natočení, sice rádlování nebude pravidelné, ale dostaneš na sebe dvě válcové plochy pouze v bodovém styku a díky tomu i mnohem větší tlak na menší plochu. Tím pádem vzniknou hlubší drážky a bude se ti mnohem lépe jezdit i do boku.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 8:55

Není to taky tím, že máš hrubší kolečka? Já mám 0,8 a 1,0mm na to na mém fotu je 1,0mm. Dnes chci objednat 1,5mm a vyšší pokud budou mít.
jova
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 9:26

Není to o rozteči zubů. Ty moje mají tuším také něco kolem 1mm, ale o tom, že se ti musí ty zuby vtisknout do materiálu na obvodu pouze jednou! Pokud to tomu materiálu nevnutíš tak ti to pouze zdrsní povrh množstvím rýh jako tobě a nenarádluje. Možná ti k lepšímu najetí pomůže pokud si průměr tyčky upravíš tak, aby její obvod byl celým násobkem rozteče zubů. Pozor musíš tu rozteč měřit na okraji rádlovacího kolečka nebo spočítat podle úhlu zešikmení zubů.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 12:04

prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 12:34

To frézovací kolečko by se mi líbilo ale zatím to vychází moc draho :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Nákup“