Scheppach DP16VLS - zkušenosti
Ahoj, nemáte někdo? Vrtám tady klasickou ruční dvourychlostní vrtačkou v levném lehkém stojanu, na poctivý kus litiny tu není místo (a pokud by se přeci našlo, šetřil bych si ho na frézku). Teď tu mají v Bau akci za 89E (2300Kč), záruka 5 let, Scheppachu celkem věřím (ta ruční je taky Scheppach), hodnocení na Heurece celkem fajn. Tak si říkám, jestli si nepolepšit.
Ve starším vlákně Pavka psal, že při vyšší zátěži u podobných kousků prokluzuje řemen, platí i zde?
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ked ti nevadi vysuv pinoly 5cm,teda aspon myslim strategicky to nikde nieje uvedene.
Vysvetlim ti precorozdiel dlzky medzi 3mm a 8mm vrtakom je 5cm.
Tak ze ked predvtas nieco 3mm vrtakom, a chces tam dat 8m musis manipulovat s stolikom co je otrava, alebo si to vypodlozit niecim.
A 5cm jakel sa tiez zle vrta
Tak ze zna je 80mm vysuv zaklad.
Vysvetlim ti precorozdiel dlzky medzi 3mm a 8mm vrtakom je 5cm.
Tak ze ked predvtas nieco 3mm vrtakom, a chces tam dat 8m musis manipulovat s stolikom co je otrava, alebo si to vypodlozit niecim.
A 5cm jakel sa tiez zle vrta

Tak ze zna je 80mm vysuv zaklad.
Aha, toho jsem si nevšiml, škoda
Našel jsem návod (ke stažení), v něm to je. Zajímavé, že uvádí plynule nastavitelnou rychlost, to je imho kec.
Dík, T.

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mají tam i tohle, chtějí za to 2x tolik (ohne akce). To má hloubku vrtání také jen 50mm, ale v kombinaci s tou kličkou už by to nemusel být takový opruz. Stolkem se ale kolem sloupu asi točit pro změnu nedá*, což je možná trochu škoda. No nic, nechám to zrát..
Dík, T.
*Možná dá, nevím jistě, nějaká klička tam zezadu je.
Dík, T.
Stolkem se tocit da.Ten hreben se toci s tim.Thomeeque píše: ↑19. 1. 2021, 11:05 Mají tam i tohle, chtějí za to 2x tolik (ohne akce). To má hloubku vrtání také jen 50mm, ale v kombinaci s tou kličkou už by to nemusel být takový opruz. Stolkem se ale kolem sloupu asi točit pro změnu nedá*, což je možná trochu škoda. No nic, nechám to zrát..
Dík, T.
Mám podobnou vrtačku, ale není to Scheppach. Je to taky nějaká taková marketová značka.
Protože ji mám už dlouho, tak je možné, že je tam přece jen trochu víc litiny než se tam dává dnes. Ale to je jen domněnka, možná nesprávná.
Mám už ji asi 15 let, a je to opravdu dobrý tovaryš.
Schválně jsem se byl v dílně podívat, rozsah výsuvu mám taky 50mm. V praxi to jede asi tak 60mm, i když stupnice je jen do 50mm. Vertikální posuv stolku stejný jako na obrázku, tedy utaženém kličky na sloupu.
Nedělám žádnou sériovku. Ale za celou dobu jsem nenarazil na to, že by mě to nějak omezovalo nebo že by to byl problém. Když jsem to teď četl (že by to měl být problém), tak jsem z toho smutnej, protože si toho začnu všímat a určitě na nějaký narazím.
Je to jeden z výrobků, který bych si koupil zas.
Protože ji mám už dlouho, tak je možné, že je tam přece jen trochu víc litiny než se tam dává dnes. Ale to je jen domněnka, možná nesprávná.
Mám už ji asi 15 let, a je to opravdu dobrý tovaryš.
Schválně jsem se byl v dílně podívat, rozsah výsuvu mám taky 50mm. V praxi to jede asi tak 60mm, i když stupnice je jen do 50mm. Vertikální posuv stolku stejný jako na obrázku, tedy utaženém kličky na sloupu.
Nedělám žádnou sériovku. Ale za celou dobu jsem nenarazil na to, že by mě to nějak omezovalo nebo že by to byl problém. Když jsem to teď četl (že by to měl být problém), tak jsem z toho smutnej, protože si toho začnu všímat a určitě na nějaký narazím.
Je to jeden z výrobků, který bych si koupil zas.
Dík, říkal jsem si, jestli je to až takto fikané

Místo v dílně a hmotnost vrtačky - potřebuji, aby se s ní dalo snadno manipulovat a být sto jí někam odklidit, pokud bude potřeba místo na něco jiného. Aktuální cena té větší je 4600 (taky je v akci, to jsem prvně kecal). Jihokovy na bazoši jsou kolem 12kkč. Chápu, že se může někomu poštěstit i za 6, ale to musí být hodně akční, to bych takto remote nezvládl. Nicméně mě by těch 12 tisíc asi líto nebylo, jen ne do této dílny, navíc za současné situace.
To zní dobře.
Dík, T.
Neviem ako je to so scheppachmi, ale máme u nás predajňu gude, tak som tam tie vŕtačky minule obzeral. Bolo ich tam viac, od najlacnejšej za nejakých 100€ až po stĺpovú za 400€. Každá jedna mala po vysunutí pinoly vôľu do strán tak 1-2mm. Možno sa to dá nejako vymedziť, neštudoval som to, ale v takom stave ako boli vystavené by som ich všetky do jednej zhodnotil ako nepoužiteľné. Takže podľa mňa bude najlepšie nájsť nejakú predajňu, kde sa to dá obzrieť a vyskúšať vôľa pinoly.
Tos C45-2000
Já jsem zvyklý na řádově větší kynklání a další vylomeniny mého stojanu a na druhou stranu jsem asi nikdy, co moje paměť sahá, nevrtal na Jihokovce a podobných, takže toto mi nepřijde až tak tragické. Svatá prostota 
Edit: ale je pravda, že u mého stojanu to kynklání mám trochu pod kontrolou (pákou, kterou jdu dolů to zároveň můžu trochu polohovat do stran, což tady možná nejde?).

Edit: ale je pravda, že u mého stojanu to kynklání mám trochu pod kontrolou (pákou, kterou jdu dolů to zároveň můžu trochu polohovat do stran, což tady možná nejde?).
I ta moje má vůli v pinole.
Nevím jak je to možné, ale v praxi mi to nevadí (asi dělám něco blbě).
Byly časy, kdy jsem na ní i vrtal tišťáky, takže vrtáky pod milimetr. Dokonce jsem párkrát použil i hodně tenké karbidové vrtáky, ale to opravdu jenom párkrát, protože pak už jsem začal vrtat na CNC.
Jestli se to vyššíma otáčkama dynamicky vystředí?
Nevím jak je to možné, ale v praxi mi to nevadí (asi dělám něco blbě).
Byly časy, kdy jsem na ní i vrtal tišťáky, takže vrtáky pod milimetr. Dokonce jsem párkrát použil i hodně tenké karbidové vrtáky, ale to opravdu jenom párkrát, protože pak už jsem začal vrtat na CNC.
Jestli se to vyššíma otáčkama dynamicky vystředí?