když se nedaří :-(
Moderátor: sysel

Mě ulomili onehdá kus litiny z pákového lisu, podobně jak tu někdo posílal tu hlavu. Prodejce se dušoval, že to před odesláním kontrolují, a že to museli udělat dopravci. Nakonec jsem s ním domluvil slevu, že to nechám svařit, sám na to nemám vybavení. Tak mi to tu zatím leží a ještě jsem to neměl čas řešit.
Sieg SX4, Interkrenn IKD-400, Vernier Minishape 28
Ja som teraz posielal analógový osciloskop slovenskou poštou a normálne to prežil, novému majiteľovi som rovno povedal, že je šanca tak 50/50 že príde v kuse
Ale balík som poistil, potom na to možno dávajú trochu väčší pozor, aby im to nestrhli z platu.

Tos C45-2000
- Zdenek Valter
Pojistky dorazili, ale narazil jsem na problém - snažil jsem se změřit nastavovací trimr, ale jemu se prakticky nemění hodnota - vím, že je víceotáčkový, ale nevím kolik otáček má mít - u podobných jsem našel 25 otáčekZdenek Valter píše: ↑11. 1. 2021, 10:13No právě!!
Protože mi pojistky došli - bude to jenom přes žárovku ;-(

Točím s ním jako zběsilý, ale nic se na jezdci nemění

Mám ho sice v desce, ale předpokládám, že by se ten odpor měl na jezdci snižovat pokud měřím vůči jedné poloze (zde zem).
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
dnes som mal nasrané v rukách
vyrábal som si náhonový hriadeľ na rýchlobežnú hlavu z FN32 a keď som to na ponku testoval tak mi vypadlo z drážky pero cez tú dieru na hriadeľ rovno pokračovalo dovnútra hlavy
teraz rozmýšľam ako ju šetrne rozobrať.
Keď som si povedal, že železu dám na dnes pokoj a zapojím si repráky k rádiu, zhodil som si na zem trafopájku a tá pád z ponku na podlahu samozrejme neprežila

vyrábal som si náhonový hriadeľ na rýchlobežnú hlavu z FN32 a keď som to na ponku testoval tak mi vypadlo z drážky pero cez tú dieru na hriadeľ rovno pokračovalo dovnútra hlavy

Keď som si povedal, že železu dám na dnes pokoj a zapojím si repráky k rádiu, zhodil som si na zem trafopájku a tá pád z ponku na podlahu samozrejme neprežila

Zdenek Valter: Zdá se, že ten trimr má hodnotu 120 ohmů, pokud je k němu něco paralelně, tak hodnota odporu bude možná ještě o dost nižší, zkus změřit jeho hodnotu mezi krajními vývody kolik to má, jinak asi vypájet a zkusit mimo desku, může mít stržený šroub.
Brousím na pásové brusce a najednou rána jak ..... no a odešel frekv. měnič ....
Mám jej cca 1,5 m od brusky, vždy jej po práci přikryji, vyfoukal jsem jej nedávno ....
No ale dnes jsem brousil jak o život a myslím si že se dostal kovový prach dovnitř a něco zkratoval.
Foto je jen informační o jaký měnič jde - takto odhalený jej samozřejmě nemám

Nastavení měniče mi dělal nějaký pán přes cca 8 lety a měl terminál, který mi nechtěl prodat a bez něj to nejde nastavit.
Stejně si s tím hrál skoro celé odpoledne a měl x hovorů
No nevím, kdyby to byly jen pojistky, tak je vyměním ale myslím si že to bude horší záležitost.
Tak jsem to dnes radši zabalil a dám si jedno/dvě a budu čučet na bednu
Mám jej cca 1,5 m od brusky, vždy jej po práci přikryji, vyfoukal jsem jej nedávno ....
No ale dnes jsem brousil jak o život a myslím si že se dostal kovový prach dovnitř a něco zkratoval.
Foto je jen informační o jaký měnič jde - takto odhalený jej samozřejmě nemám

Nastavení měniče mi dělal nějaký pán přes cca 8 lety a měl terminál, který mi nechtěl prodat a bez něj to nejde nastavit.
Stejně si s tím hrál skoro celé odpoledne a měl x hovorů

No nevím, kdyby to byly jen pojistky, tak je vyměním ale myslím si že to bude horší záležitost.
Tak jsem to dnes radši zabalil a dám si jedno/dvě a budu čučet na bednu

Este ze tam niesu cinske kondiky
to by ti tak dlho nevydrzal. Podla niektorych.
Mne asi tiez nejaka spona spadla z hora, urobilo tu zuch a bolo vymalovane, zaliaty koncak, neopravis, a ked tak za hroznu cenu.
Preto som presiel na prackovy motor na vrtacke, zalozny motor mam, a regulator je lahko opravitelny.

Mne asi tiez nejaka spona spadla z hora, urobilo tu zuch a bolo vymalovane, zaliaty koncak, neopravis, a ked tak za hroznu cenu.
Preto som presiel na prackovy motor na vrtacke, zalozny motor mam, a regulator je lahko opravitelny.
- Zdenek Valter
Podle mne má 10k Usuzuji dle (W502) měřený má 2,3k - musel jsem si k němu připájet drátky - pak bylo vše O.K.
Problém ve zdroji je ale jinde - našel jsem ho:
Možný problém vidím v tom, že tranzistor je jen na 230 Toshiba 2SC4793....
Tak ono záleží na tom jak a kde je zapojen, může na něm být při funkci napětí podstatně menší, ale ty opálené rezistory a jeden zdá se s uhořelým vývodem, to o něčem v této oblasti svědčí...
Ten tranzistor je pochopitelně třeba přezkoušet, stačí ohmmetr, ale já poslední dobou úplně miluji tester součástek, hrozně to usnadňuje práci
https://www.aliexpress.com/item/4001018 ... web201603_
Ten tranzistor je pochopitelně třeba přezkoušet, stačí ohmmetr, ale já poslední dobou úplně miluji tester součástek, hrozně to usnadňuje práci
- Zdenek Valter
Ten tester jsem si dal do vish listupavlík píše: ↑23. 1. 2021, 7:46 Tak ono záleží na tom jak a kde je zapojen, může na něm být při funkci napětí podstatně menší, ale ty opálené rezistory a jeden zdá se s uhořelým vývodem, to o něčem v této oblasti svědčí...

Trochu jsem inženýrsky reverzoval:
Maloval jsem to v Eagle (i z cvičných důvodů) zítra dodám i hodnoty.