Jsem te popichnul tema 10N, ze jo?

Jo. Když jsem to četl, tak jsem si říkal, že ses utnul/přepsal. A ehle - utnul jsem se já.
Můžeš si to zkusit propočítat:Mart_68 píše: ↑23. 1. 2021, 1:53 jelikož mě čeká volba serva pro Z-tko, tak se s dovolením připojím s dotazem ohledně zrychlení (resp.úhlového zrychlení), . Tedy, jak moc nejméně musím naddimenzovat krouťák, abych dosáhl optimálního zrychlení Z-etka? Dejme tomu že potřebuji "vystřelit" 50 kg z nuly po dráze šroubu se st.=5mm , aby mi za 1s ujel 100 mm? Normálně by mi s tím mohlo jezdit servo 0,5kW napřímo, ale nebude to mít asi tu dynamiku, aby se dalo hovořit o nějakém zrychlení, předpokládám převod do pomala 1:3., ale přád mi 0,5 kW servo na 50 kg Z-tko připadá málo.
díky spočítám..ale i tak se to musí nějak naddimenzovat, aby to servo nešlo do proudové špičky? Nebo to už je nějaká hodnota pro průměrnou zátěž?Cjuz píše: ↑23. 1. 2021, 4:33Můžeš si to zkusit propočítat:Mart_68 píše: ↑23. 1. 2021, 1:53 jelikož mě čeká volba serva pro Z-tko, tak se s dovolením připojím s dotazem ohledně zrychlení (resp.úhlového zrychlení), . Tedy, jak moc nejméně musím naddimenzovat krouťák, abych dosáhl optimálního zrychlení Z-etka? Dejme tomu že potřebuji "vystřelit" 50 kg z nuly po dráze šroubu se st.=5mm , aby mi za 1s ujel 100 mm? Normálně by mi s tím mohlo jezdit servo 0,5kW napřímo, ale nebude to mít asi tu dynamiku, aby se dalo hovořit o nějakém zrychlení, předpokládám převod do pomala 1:3., ale přád mi 0,5 kW servo na 50 kg Z-tko připadá málo.
https://www.orientalmotor.com/motor-sizing/index.html
Mě vyšlo při převodu 1:1 potřebný moment 1.2Nm (šroub 16), 100mm ujet za 1s (0,5s rozjezd, 0,5s dojezd)
Ale záleží i na průměru šroubu, u 32mm to už je skoro 1.5Nm
(setrvačnost rotoru jsem použil ze 750W serva 1.93x10-4 kg.m2)
Ještě nezapomínej že rozumné serva umí slušné přetížení a to je pak jiná kávička.
Nenapadají, sice bude mít osa Y krytování, ale to nezadrží vše tak pod horními profily bude zespodu zatmelená polycarbonátová deska.
Nejsem si jistý zda by to zvládalo jen tak viset.