Pásová pila na kov MBS 125 V, GÜDE 40543
Reinkarnace píše: ↑25. 1. 2021, 11:13 Mám obě. Tedy konkrétně MBS-125V a BS-128HDR. Obě se dají postavit a přizpůsobit na řezání kolmo. MBS je "malá ale šikovná". Na to jak je malá, tak toho uřeže opravdu hodně. Je mobilní, bez problému přemístitelná. Materiál ramena je slitina AL. Vodící kladky jsou 2ks ložisek 607 na každé straně pásu. Dohromady 8+2ks. Pila je oproti BS manuální, tj. do řezu ji vedeš rukou. To se dá bez problému vyřešit vhodným závažím na konci ramena, aretací spínače a občas na ni jen mrknout. Napínací i hnací kolo je na kuličkových ložiskách. Co se mi velmi líbí je tichost a plynulá regulace motoru- rychlosti řezu (38-80 m/s). BS je oproti MBS takový větší bratr, 23kg vs. 107kg (80+27?). Rameno a základna jsou litinové, kola jsou větší, napínací je uložené na kluzném pouzdře, hnací na ložiskách (mám předělané na ložiska i napínací kolo). Spouštění ramena je hydraulické, ale použitelný průtok mám na samém konci škrcení a někdy je to laborování nastavit optimální rychlost padání ramena třeba pro nerez. Změna rychlosti řezu je mírně nekomfortní a zahrnuje "jen" 3 rychlosti (19,28,50 m/s), které se mění klínovým řemenem na řemenicích po povolení napínacího šroubu motoru. Výhodou je koncový spínač vypnutí. Pás je veden jedním ložiskem 629 z každé strany, celkem tedy 4+2ks. Pila je robustnější a stabilnější. Zajímavé je, že obě pily používají stejný rozměr pásu (13 x 0,6 mm), pouze se liší délka. Obě jsou čínská produkce, s tím je nutné počítat. Pravdou ale je, že řeže pás a velice záleží na jeho kvalitě a přesném vedení. Zažil jsem pásy, které byly křivě svařeny a rameno v intervalech poskakovalo o pár mm nahoru a dolů, nebo pásy které praskaly, stejně tak pásy, které běžely jako když střelí a vydržely dlouho. Pokud jsem schopný dodělat si některé úpravy, ideálně tvrdokovová vodítka, přiblížím se kvalitou řezu mnohem dražším značkovým pilám. Když to shrnu, MBS-125V bych kupoval, pokud bych řezal občas a potřeboval její mobilitu, přenášel ji, popřípadě často střídal různé materiály a tomu přizpůsoboval řeznou rychlost. BS-125HDR a podobné klony bych pořizoval, pokud bych řezal o něco více, obvykle stejný druh materiálu, měl dostatek prostoru, stěhoval bych ji jen občas (má kolečka) a řezal bych větší nebo delší materiály nebo ve spolupráci s podpěrou (delší tyče, profily atd...), kde bych využil její větší stabilitu. Je to už více takový "dílenský" stacionární typ. Nezapomeň, že jsou to všechno hobby pily, pokud to má sloužit k vydělávání peněz (a musí si na sebe vydělat), je lepší se poohlédnout po profi značkách. Pro hobby dílnu ale podle mne postačují.![]()
MBS-125V.jpg
BS-128HDR.jpg

A co taka PILANA 130.To je naozaj ceska vyroba,alebo uz je aj to cina?Mate s nou skusenosti,nie je ta Pilana 130 nahodou to iste ako Gude 125?
Xener: ty vážne nevidíš žiadnu podobnosť v tej čínskej pilane a gude? Veď tie odliatky sú totožné, takisto aj motor, rýchlosti, aj hmotnosť obidvoch píl je presne tá istá.
Edit: tak teda rýchlosť tej pilany je trochu nižšia, to ale nič nemení na tom, že tie píly sú skoro to isté, akurát jedna z nich stojí 2x toľko
Edit: tak teda rýchlosť tej pilany je trochu nižšia, to ale nič nemení na tom, že tie píly sú skoro to isté, akurát jedna z nich stojí 2x toľko
Naposledy upravil(a) turnigy dne 26. 1. 2021, 7:17, celkem upraveno 1 x.
Tos C45-2000
-
Aby šla MBS-125V postavit kolmo, stačí vyšroubovat jeden šroub, který dělá zarážku a vytáhnout matku zpod prostoru krytu vodících kol pásu. Otázka cca minuty a je od toho pokoj.
- ypres_bass
- Kontaktovat uživatele:
PILANA už hodně dlouho nevyrábí ani pásové pily ani pásy do nich, je to komplet dovoz.
Osobně, kdyžuž bych chctěl nějakou přebalenou Čínu, tak jdu radši po Holzmannovi nebo Promě
Až budete chtít pilový pás, tak napište... možná dám i slevu... 
pilove.eu

pilove.eu
ja ju mam a som spoko nieje to ziadna pila na velke vykony ale doma postacuje na pohodku

uhly sa na nej rezu dobre ... velmi som ju vyuzil pri stavbe drtiča za traktor. bez akhokolvek problemu jedine co tak ma sralo ze pri nej musis stat kym to reze velku gulatinu k sustruhu.
pilove pasy pouzivam bahco

-
Stát u ní nemusíš. Lze tam dodělat pružinu nebo dát závaží. Jaký průměr máš na mysli?
ano to viemReinkarnace píše: ↑27. 1. 2021, 4:24 Stát u ní nemusíš. Lze tam dodělat pružinu nebo dát závaží. Jaký průměr máš na mysli?

no max čo som ja na tom rezal bol priemer okolo 100 no kedze to mam na dosť vysokom podstavci a samotna píla nieje nejako extra ťažka tak mi to prevažovalo cely podstavec do boku musel som to držať a aj predstava že odrezaný kus spadne voľne z tej výšky sa mi až tak nepáčila.
nehovorim že je to zlá píla som s ňou spoko no pekne sa mi doplňa s rámovou ktorú som teraz zohnal