Ano s kotou v závorce se dá souhlasit. Nicméně zrovna tohle bych nenazval "nářezem". Zrovna u tohohle výrobku je v rámci všeobecných tolerancí docela jedno která z těch kot by byla informativní. Výkres je z doby kdy se ve výrobě používal zdravej rozum. Každej normální obraběč to podle toho výkresu vyrobí správně a funční.testone píše: ↑1. 2. 2021, 7:52myslím že Milanovi684 tam vadí to, že řetězec kót 14-4-52 je zdvojen kótou 70
považuje se to za chybu, protože pokud by se ten řetězec sečetl s tolerancemi, tak výsledná součtová tolerance nebude odpovídat toleranci té celkové kóty
mělo by tam někde u razítka být něco jako "netolerované rozměry jsou h11"
dneska se píše "netolerované rozměty dle EN ISO 2278" (?????, číslo normy jsem si vymyslel)
no a když sečteš 14h7+4h7+52h7 tak to neodpovídá 70h7
proto je to chyba
aby to bylo správně, musela by třeba ta kóta 70 být v závorce jako informativní, aby bylo na první pohled zřejmé jak je to vlastně dlouhý
.......
ty součtový kóty se běžně používají ve stavařině, tam to nevadí, zedníci si na tolerance moc nehrajou![]()
Material nožovej hlavy
..mna skor zaujal ten material z ktoreho sa má ta skrutka vyrobiť..u nas sa s 12 010 robili matice na pripravky na každej matici bolo vyrazene 12 010..horizotkar mi raz povedal že kam som mu stratil tu maticu ktoru už 20 rokov použiva a bola presne z toho materialu..
sustruh sv18 ,vrtačka
A ty jako máš nějaký strojní vzdělání a nebo seš jenom chytrej a prudkej?

Takže to vezmeme pěkně od začátku - od toho nejhoršího.
V první řadě ta volba 12010 je na silový šroub (navíc s radiusem na konci) naprosto špatně - respektive nic horšího už se vybrat nedalo. Protože C10, jako klasická nejlevnější cementační uhlíkovka, právě díky tomu minimálnímu obsahu uhlíku má jádro po jakékoli cementaci měkký (prakticky se zlepší naprosto nepatrně - tak nějak na nějakých 40-50 kilo), takže při těch silách co u toho šroubu jsou, se okamžitě proláme vrstva a konec (protože je furt bláto) se začne pěchovat. Prostě 12010 je naprosto špatně, když už by to chtěl cementovat, tak se zásadně musí použít cokoli, co má zaručenou pevnost jádra po tepelným zpracování - tj. minimálně CE2. I tak to ale bude zcela zbytečně drahý a přínos proti klasice - tj. zušlechtěným šroubům, čistá nula. To, že se C10 navíc blbě točí (protože to je nízkouhlíkový bláto) - to je už jenom bonus - cesta byla horší ale delší.
Prostě silový upinací šrouby se zásadně zušlechťují, a ne cementují. Protože pro cementaci u nich není sebemenší důvod - nic to nepřináší, akorát vyšší cenu.
Další, co je fatální (a v jakýkoli normální fabrice je za to čistá soda), je to, že tam není vrstva a ani její tvrdost (těch cementovaných konců) po tepelným zpracování. Za normálních podmínek, by s takovým "výkresem"

Další zásadní špatně (nejspíš vzniklé tím, že někdo bezmyšlenkovitě obkreslil původní "kresby" z mašiny) je ten radius na konci. Jednak nikde nevidím kotu (musí být, neb ten radius - jeho hodnota je naprosto zásadní), ale hlavně takhle , jak to je namalovaný, ten šroub půjde do prdele před očima, a navíc to bude kuxxxt nožové držáky - mačkat důlky, za chvíli nůž bude jako banán z tvrdoměru

To čelo by mělo sice správně mělo mít radius, ale co největší, ideálně bombírunk tak 0.05 až desetinu - prostě aby nebyl čistě bodový dotyk - odlehčení obvodu radiusem co nejmíň, ale jenom tolik, aby to při dotahování netancovalo. Běžně se to na východě dělalo i rovný.
Stačí se podívat jak takový šrouby na mašinách vypadají. Šroubů z písku/sezimáku tu mám krabici - protože to je spotřební materiál, všechny jsou rovný a zušlechtěný, žádná cemetace.
To samý držáky nebo šrouby do hlav na Schaublinech, Tornosech, Weilerech a nebo třeba i na těch PCM co sem Tlumlík

To, že tam má navíc (a zcela zbytečně - protože ta míra vůbec k ničemu nutná není) ty 4mm - je to překotovaný - to už je akorát třešnička na dortu téhle výkresové prasečiny.
Ano mám strojařské vzdělání ,a tebe už nechtěj na modelářskejch forech že jsi přišel hodit jedovatou slinu na všechno i když se tě nikdo na nic neptal ? ?

Předpokládám že se budou všichni snažit něco ukázat nebo pomoct jinejm po těch jedovatejch plivancích které umíš jedině ty

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
on jen nechape, jak to chodilo drive, kdyz za halou lezela hromada onoho matrose...
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Obávám se, že Homo sapiens už vychcípal ! Byl vytlačen druhem Homo manageros což je slepá větev vývoje a bude zanedlouho vytlačen druhem Homo erectus.
Ale vážně - ty šrouby // jako i spousta jiných věcí za sociku // stály za starou bačkoru. Výměna šroubu většinou znamenala ho vytočit až dolu a uřezat pilkou, jinak by ho přes tu rozmamlanou bačkoru nikdo nevyndal.
Je třeba ocenit, že sem někdo dá výkres. Jiný upozorní na chyby...
No a za čtvrt roku se tu na to bude ptát zase někdo jiný, protože neví a protože přes ten balast tu něco hledat je řehole.
Jinak bych klidně koupil imbusáky 12.9 a jenom zaoblil konec.
Já koupil červy s čípkem (D915) a použil bez úprav. Byl to takový nápad, nevím, jak moc dobrý

Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 2. 2. 2021, 1:00, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
nevite prosim, kde bych si mohl sehnat kosticku toho 15142.6 ? (nebo podobneho)
chci si udelat taky dalsi nozovou hlavu, vysledny produkt (nozova hlava) bude velky 100x100x57mm, tak kdyz to bude rovne, tak klidne presne takovy rozmer, jinak o chlup vetsi na srovnani.
chci si udelat taky dalsi nozovou hlavu, vysledny produkt (nozova hlava) bude velky 100x100x57mm, tak kdyz to bude rovne, tak klidne presne takovy rozmer, jinak o chlup vetsi na srovnani.
Youtube - "klimbíkova bastlírna" 

Zkus zavolat tady. Řežou na požadované míry.
http://www.cztoptrade.cz/produkty/oceli ... kcni-oceli
mě to fakt vysvětlovat nemusíš - u Schaublinu se to tak běžně dělalo - mohl sis vybrat, co tam za šrouby budeš mít - jak čtyřhran klasika, tak i imbus červíky.
PCM (sezimák, písek, Tangi Flow a další) měly červíky dokonce jako základ.
Samozřejmě všechno zušlechtěný - cementace ani náhodou.
Ale vyrábět šrouby z matlací 12010 (tj. pevnost cca automatovka) a ty pak na dvakrát (!) muset prohnat pecí (cementace naměkko, odtočit, naválcovat závit, pak teprve kalení) - přičemž výsledek bude pevnostně zase jako ta automatovka (ještě horší než 5D) - protože to má stejně

super, diky! presne tohle jsem potreboval!Josef píše: ↑4. 2. 2021, 9:50 Zkus zavolat tady. Řežou na požadované míry.
nakonec jsem prisel na to ze i ferona dokaze uriznout z ctvercove tyce 100x100 (mensi treba 60x60 ale rezat nechcou, tam jen po 6m), ale nemaji tam zase tu jakost 15142
Youtube - "klimbíkova bastlírna" 

[/quote]
super, diky! presne tohle jsem potreboval!
nakonec jsem prisel na to ze i ferona dokaze uriznout z ctvercove tyce 100x100 (mensi treba 60x60 ale rezat nechcou, tam jen po 6m), ale nemaji tam zase tu jakost 15142
[/quote]
Ferona to dokáže, ale díky "manipulačnímu poplatku" 500,- Kč, který účtuje ke každé zakázce uplně přestala být alespoň pro mě zajímavá.
Milan
super, diky! presne tohle jsem potreboval!
[/quote]
Ferona to dokáže, ale díky "manipulačnímu poplatku" 500,- Kč, který účtuje ke každé zakázce uplně přestala být alespoň pro mě zajímavá.
Milan