Vzal jsem krabičku nových pilových plátků na tvrdý dřevo a zjistil, že nejdou zastrčit do zářezu pod upínací kostku. Vzal jsem digišupléru a porovnal rozměry jetých a nových plátků.
Z boku je tvar upínacího "křížku" u všech téměř na desetinu stejný ale překvapil mě rozsah tloušťky. Z asi 20 ks jsem vytřídil 5 hromádek, tloušťka 0,78mm 0,99mm 1,17mm 1,26mm a 1,46mm. Co to je za bordel, to není tvar upnutí nějak normalizovaný a každej výrobce si plátky dělá tlustý jak chce?
Podle měrky je zářez v unášeči 1,2mm, takže 1,26 a 1,46 se do zářezu nevejdou. No a pokud se do zářezu upne menší tloušťka, tak se plátek zkříží do proti ose pilky a pak se řez má tendenci stáčet do strany.
Na plátcích jsem nenašel označení tloušťky a jelikož jsou zavařený v blistru, tak to při koupi nelze změřit.
Plátky 1,26 a 1,46 pokud nemají šraňk tak by asi šly v místě upnutí přejet na magnetce na tloušťku cca 1,17mm. A ty slabší možná vymezit ocelovou planžetou.
Ale lepší by bylo vědět tloušťku a koupit si rovnou správnou, když už je v tom taková všehochuť.

Díky!