Přetočení měkkých čelistí

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
pafik

26. 2. 2021, 3:36

Pánové, jak přetočit měkké čelisti?
Našel jsem video (snad Hahn), kde používá takovej speciální kroužek s čepama, který zastrčí do těch čelistí a utáhne to. Jenže ty čelisti jsou na to dělaný a jsou přesný. Obyčejný čínský čelisti především nejsou přesný, natož aby byly uzpůsobený na ten kroužek. Zkusil jsem je utáhnout proti vnitřnímu kroužku z ložiska, ale každá se ojela jinak. Tak nevím, jestli jsem to udělal dobře a ten rozdíl je způsobenej tím, že je každá čelist trochu jiná, nebo jsem to měl dělat jinak.
vruboun

26. 2. 2021, 3:58

Čelisti protáčím na průměr na jaký budu upínat. To značí když chci třeba průměr 20 upnu si třeba 19ku kulatinu a protočím si pakny na několikrát do potřebné hloubky, poslední šponu tak 0,05 až 0,1. Nůž musí být ostrý, nový plátek nebo čersvě naostřený. Utahovat univerzálku pouze tím pastorkem u kterého je vyražená nula, teda pokud se tím číňani obtěžujou to vyznačit. Když bys chtěl upínat za díru, tak musíš čelisti roztáhnout do nějakého kroužku. Soustružníci mívají u mašiny bedýnku s různejma zbytkama materiálů a kroužků na protáčení paken.
nellospeed

26. 2. 2021, 4:27

S čínou budou vždycky nějaký probléémy, stím se musíš naučit žít.
chb

26. 2. 2021, 4:38

děláš to dobře, měkké čelisti nemusí vypadat stejně - pokud to vzepřené stočíš na požadovaný průměr upnutí - eliminuješ tím i nepřesnost spirály čínských sklíčidel, kdy různé průměry po upnutí mívají střed jinde.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Grad

26. 2. 2021, 6:58

Mám dotaz, neznáte někdo heslo jak najít (pokud vůbec číňan toto umí) základní čelisti či taktéž dělené čelisti?
Jde o to, zda ty jejích levné universály vůbec toto znají... jde mne o ten základ do spirály viz. odkaz.
https://www.kovonastroje.cz/Upinaci-nas ... i-celisti/
Trochu mimo, omlouvám se. Už jsem u číňanů jednou hledal a neuspěl a teď mne toto vlákno opět nakoplo a výsledek je stejnej - nic...
pafik

27. 2. 2021, 8:27

chb píše: 26. 2. 2021, 4:38 děláš to dobře, měkké čelisti nemusí vypadat stejně - pokud to vzepřené stočíš na požadovaný průměr upnutí - eliminuješ tím i nepřesnost spirály čínských sklíčidel, kdy různé průměry po upnutí mívají střed jinde.
Tak prima, takže je jen potřeba strčit dovnitř před přetáčením na novej průměr přesnej kroužek. Ono si to sedne.
pafik

27. 2. 2021, 8:31

Grad píše: 26. 2. 2021, 6:58 Mám dotaz, neznáte někdo heslo jak najít (pokud vůbec číňan toto umí) základní čelisti či taktéž dělené čelisti?
Jde o to, zda ty jejích levné universály vůbec toto znají... jde mne o ten základ do spirály viz. odkaz.
https://www.kovonastroje.cz/Upinaci-nas ... i-celisti/
Trochu mimo, omlouvám se. Už jsem u číňanů jednou hledal a neuspěl a teď mne toto vlákno opět nakoplo a výsledek je stejnej - nic...
Omlouvat se nemusíš, ale nepochopil jsem, co vlastně chceš. Tím heslem myslíš klíčové slovo do vyhledávače? Zkus chuck jaws (ne fuck, neuklepni se :) )
Já jsem ty moje čelisti našel u Boukala jako option k čínské univerzále pr. 125, oměřil jsem si stávající čelisti a pak jsem objednal. Kdyby neseděly, tak bych je vrátil. Naštěstí seděj :)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“