sice nevim proč to řešíme tady ale budiž, s tím servem jsme se navztekali oba dost dlouho a to se skutečně předpokládat asi nedalo, pokud by byla ale spojka s vůli tak jako ta druhá a tak jak má být a ne natvrdo bez vůle tak by to nevzniklo.. ale to je pořád kdyby a kdyby.. nemá smysl to řešit většina toho byly prkotiny a to jste buď Vy a nebo já upravil, Vy máte pohled na věc že je to funkční a nějáká drobnost se neřeší, já mám pohled takový že i tu drobnost předělám, pokud by vše fungovalo tak jak má a nebyl by důvod rozebírat stroj tak pak nemá smysl upravovat ty drobnosti protože to prostě kvůli tomu nebudu rozebírat, ono kdyby vše fungovalo tak prostě takové mušky člověk přehlédne a neřeší, ale pokud se něco se.e (výstižnější slovo bohužel teď nemám) pořád tak je člověk naštvanej a vadí mu potom dost věcí a říká si proč to neudělal pořádně, samozřejmě chápu že mnoho věcí stačí udělat nějak, mnoho věcí udělat jinak nejde resp stálo by to mnoho a mnoho práce navíc a je zvolen nějáký kompromis..
teď zase něco k tématu vřeteno ať z toho taky něco mají ostatní..
když koupíte nebo postavíte vřeteno tak máte buď typ na automatickou výměnu (delší šroub a krátké unašeče) a nebo na ruční výměnu (krátký šroub ve vřeteni a dlouhé unašeče) nakupujete nakupujete unašeče (sklíčidla weldony atd) a zjistíte jak už to tak bývá že na aukru jsou jak na potvoru vždycky ten druhý typ než máte

pak koupíte omylem jiný typ a řešíte jak ho využít, řešením je něco co bylo uděláno na tom unašeči který se rozletěl a to prodloužení toho malého typu.. tak jsem si říkal to je paráda udělám si několik takových prodloužení a budu moct mít jakýkoliv unašeč jenže pak to člověk hodí na papír a zjistí že to prostě udělat nelze buď to bude držet na půlce závitu což je nesmysl, nebo to bude uděláno v jednom kuse ale v tom jeslabším místě bude materiálu nula nula nic a bude hrozit utržení jako na tom jednom závitu a nebo se to udělá delší ale to by znamenalo upravení každého unašeče, jeho zkrácení o cca centimetr pak udělat redukce z jednoho kusu kdy vršek cca 25mm bude mít vnitřní závit M16 a pak to přejde na vnější M16 taky cca 20mm to by se zašroubovalo do zkráceného unašeče a fungovalo by to .. mě se ale moc nelíbilo každý unašeč zkracovat, nemožnost si třeba půjčit unašeč od souseda

aniž bych mu ho vrátil upravenej
tak pak je řešení udělat delší šroub ve vřeteni, stávající se vyhodí prodlouží se o cca 15mm ale je to opět jen částečné řešení, neboť toto řešení potom všechny unašeče krátkého typu upne naprosto bezpečně, šroub se do nich zašroubuje tak jako v originálním vřetenu cca 18mm do unašeče, ale nastává paradoxně problém s těmi dlouhými unašeči na které to vřeteno původem bylo, neboť tady už je ten šroub hodně dlouhý a musí se šroubovat cca 35mm do unašeče což je docela opruz zbytečně točíte a točíte, ale hlavně v žádném unašeči není tak dlouhý závit, všechny unašeče jsou pritahovány asi maticovým závitíkem takže sice opticky závit vypadá že je až do konce, ale ve skutečnosti je plný profil závitu vyřezán jen do cca 25mm což samozřejmě pro standartní šroub stačí, takže je potřeba všechny takovéto unašeče které by se měli v tomto vřetenu používat projet závitníkem ještě o cca 15mm hlouběji, takže je tu opět úprava sice ne tak drastická jako v prvním případě..
shrnu-li to tak se zdá výměna šroubu jako dobré řešení, mohu použít oba typy unašečů a v podstatě kupovat to co potřebuju a nezohledňovat výběr typu unašeče, ty dlouhé prostě protočím závitníkem trošku to sice skřípe závitovat kalený unašeč ale vzhledem k tomu že je to předřezané tak to s kvalitním závitnkem jde bez problémů, a to delší točení je prostě daň za tu univerzálnost, primárně kupuju nové krátké typy a ty staré jsou předělané.. úpravu těch krátkých způsobem že je budu všechny "ničit a zkracovat" jsem zamítl..
jediný problém který nastal je u unašečů typu vrtací sklíčidlo, frézovací morse redukce starého dlouhého typu kde nejde prodloužit závit tak moc neboť v tom je právě ten další upínací šroub (toho sklíčidla a nebo té frézy v morse kuželu) tady je samozřejmě řešení tyhle unašeče koupit v krátkém provedení pak je to bezproblémů, nebo ten šroub udělat kratší, vycházelo by to cca 12mm zašroubovaného závitu v krátkém provedení, což je o cca polovinu méně než originál do toho jsem nešel a nebo předělání toho šroubu v tom unašeči prostě ho o cca 4mm zasunout, zkrátit nebo prostě nějak vyřešit aby to šlo utáhnout..
toť taková půlnoční zamyšlení nad (ne)smysluplností výroby nových a nových typů unašečů