Co jste dneska bastlili?
bacha na jednu věc
ten nožík musíš mít o pár stupňů natočený - v tomto případě doleva
těch pár stupňů je dáno stoupáním závitu na středním průměru, zde třeba tg alfa = 3/(3,14x15)
tak aby čelo nástroje bylo kolmo na závit (po čele odchází tříska)
pokud se na to vys.., jednak profil výsledného závitu nebude odpovídat profilu nože a za 2) může ti dřít bok nože, to je zásadně nežádoucí
bacha taky na výšku břitu nožíku vzhledem k ose otáčení
za závitem si předem udělej zápich pro vyjíždění nože z řezu
těch pár stupňů je dáno stoupáním závitu na středním průměru, zde třeba tg alfa = 3/(3,14x15)
pokud se na to vys.., jednak profil výsledného závitu nebude odpovídat profilu nože a za 2) může ti dřít bok nože, to je zásadně nežádoucí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Toto je řez matkou Tr12x3 přesně v ose. Nůž má být také v ose. Pokud bych ho natáčel, znamenalo by to, že by neměl být broušený do tohoto profilu, ale trochu jinak. Nebo to se zanedbává? Jinak snažil jsem se vybrousit takový tvar, aby bokem nedrhl.testone píše: ↑15. 3. 2021, 2:14 bacha na jednu věc
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
3D tisk "prachobotky" s nástavcem na 50 mm hóznu. Spodní díl se sukýnkou je sundavací, drží na horním dílu neodym. magnetkama 8x1 mm. Sukýnka je udělaná z plastového "listu", co se dává jako první strana kroužkových vazeb.
Sukýnka končí kousek od frézy, perspektiva je sviňa. 
A v tom spodním dílu je nechaná 1 mm široká a 13 mm hluboká drážka, ve které je sukýnka pouze zasunuta a zajištěna kolem dokola čtyřma vrutama, takže když se obrousí nebo cokoliv, tak se prostě vruty povolí, stará sukně jde do šmelcu, našoupne se nová a jede se dál.

A v tom spodním dílu je nechaná 1 mm široká a 13 mm hluboká drážka, ve které je sukýnka pouze zasunuta a zajištěna kolem dokola čtyřma vrutama, takže když se obrousí nebo cokoliv, tak se prostě vruty povolí, stará sukně jde do šmelcu, našoupne se nová a jede se dál.
Je nešikovný, když ti ten nožík kouká z vnitřního držáku i vzadu. Trapézovej závit je hlubokej a každý místo na vyjetí se hodí. Ta dírka co je za čelem nože u vnitřního držáku taky neni nic moc. Lepší je nožík povysunout (udělat kratší) a dobrousit mu tvar podle držáku. Takhle se tam štosujou špony a dělá to brikule. Nejlepší nožík je z vnitřního závitovacího nebo zapichovacího nože, tam ten držák nepřekáží.
Díky Zbýňo, že tam je těsno, vím, udělal jsem si před akcí rozbor situace
U Tr12x3 je za 7mm dříkem prostor ani ne 0.5mm
Čouhající konec přijde určitě začistit. Ta fotka byl jen rychlý nástřel, než jsem to celé zabalil a šel na kutě, i jsem tam ten insert vložil obráceně.
T.

Aha, to by mě asi netrklo, díky!
T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ten profil nožíku vybrousíš přesně podle toho nákresu, ale pak ho vytoč jak ti píše testone.Thomeeque píše: ↑15. 3. 2021, 2:50Toto je řez matkou Tr12x3 přesně v ose. Nůž má být také v ose. Pokud bych ho natáčel, znamenalo by to, že by neměl být broušený do tohoto profilu, ale trochu jinak. Nebo to se zanedbává? Jinak snažil jsem se vybrousit takový tvar, aby bokem nedrhl.
Dík, T.
Tr12x3_matice.png
Tak je to spravne - tak to mabyt.
U držáků na závitové plátky se používají úhlové podložky podle průměru / stoupání závitu, nebo je lůžko plátku vyosené z výroby // malé nože //.
Technologická poznámka : trapézové závity je lépe vyhrubovat "upichováčkem" a pak teprve kalibrovat profilovým nožem.
Haha, OK, tak já už nebudu odmlouvat

Hmm, ten bych si také musel nejdřív vytvořit, takto tenký určitě nemám.
Díky, T.
Takto aby sme teda veci dali na pravú mieru:Thomeeque píše: ↑15. 3. 2021, 5:46 Díky Zbýňo, že tam je těsno, vím, udělal jsem si před akcí rozbor situaceU Tr12x3 je za 7mm dříkem prostor ani ne 0.5mm
Čouhající konec přijde určitě začistit. Ta fotka byl jen rychlý nástřel, než jsem to celé zabalil a šel na kutě, i jsem tam ten insert vložil obráceně.
Tr12x3_matice_drzak.png
Aha, to by mě asi netrklo, díky!
T.
1. nôž možeš dať 1% d(nejakú tú desatinku podľa tuhosti držiaku) diery nad os - pri zábere prepruží a dostane sa do osy.
2. nož má mať chrbty podbrúsené(ako naznačil testone určujúcim je stúpanie závitu) aby ti nečechrali: nájdeš v Príručke sústružníka od Janyša vzoreček ( u tumlíka nájdeš knížočku).
3. Prv by som si závit vyhrubúval upraveným vnút. zapichovákom. Potom profil dokončil