15. 3. 2021, 5:57
Zdravím pánové,přispěji také svoji troškou do mlýna,co se odměřování týká.
Na svých strojích mám různá odměřování a se všemi naprostá spokojenost.
Soustruh SV18 Newall B60 indukční lišty.Jednoduchá montáž pomocí origo upevňovacích elementů,funkce obvyklé,výhoda,že i po vypnutí si pamatuje polohu,pro mně zbytečná,ale tyto systémy jsou dosti drahé.
Frezka 6P10 Newall E70 M taktéž dobré,fce.obdobné.
Soustruh SM 16B Sino SNS 2V z Alli.Na podélném posuvu lineární skleněné pravítko Ka 300 a na příčném kvůli místu Ka 500.Montáž krapet pracnější,jelikož se musí dělat nové,nebo upravovat dodané komponenty.Většinou to platí pro všechny z Alli.
Soustruh MN 80 Fagor 20i.Na podélném posuvu lineární skleněné pravítko Ka300 a na příčném též Ka 500,ale musí se nepatrně upravit suport,aby se vešla snímací hlava pravítka.
S žádnými pravítky jsem zatím neměl žádný problém.(cca 4roky) Kámoš má na SU 40 magnetický a občas musí měnit snímací hlavu,která nefunguje,nebo švindluje.Podobný problém má i na FGS 40 a jiné,kde má magnetické.Podotýkám,že na strojích dělá mnohem víc,než já.Co mám poznatky,tak lze napasovat třeba na zobrazovač Fagor pravítka Sino,Sony,Eason,atd.prostě asi vše s TTL sig.Podobné je to i naopak.