Přebroušení stolu frézky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Uvažuju, že bych si nechal přebrousit stůl své frézky FH32. Není poškozený, ale asi byl už někdy srovnávaný (frézovaný nebo hoblovaný, moc se v tom nevyznám) a problém je, že jsou na něm takové proužky, které vystupují o cca 3 setiny, viz foto. To mi dělá problémy při přímém uputí obrobku na stůl - vystouplé "valy" se do obrobku obtisknou. Prosím poraďte, co s tím, případně prosím o nabídku výpomoci. Rozměry stolu jsou 900 x 250 mm, váha cca 100 kg. Jsem z okolí Brna. Díky
Petr Spáčil
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Ty "valy" jak pises jsou n kazdem stroji , je to povrch z hoblovky. Ten tvuj stul je nadherny, neposkozeny, NEZER to tak
Rekl bych ze v tomto pripade je to zbytecna prace.
Max. bych vzal velky jemny kamen a treba po dpetrolejem bych to cele prehladil.
Pokud upinas mekke materialy a ono se to obtiskava , tak asi pouzivas prilis velke upinaci sily, Spis bych volil nejakou vhodnou podlozku nez prebrusovani stolu. I po brusce zustanou stopy a ty se ti budou obtiskavat do materialu.
Pokud upinas treba AL tak skus pouzit jako podlozku kus al plechu presne pod cely obrobek.
RADEK

Max. bych vzal velky jemny kamen a treba po dpetrolejem bych to cele prehladil.
Pokud upinas mekke materialy a ono se to obtiskava , tak asi pouzivas prilis velke upinaci sily, Spis bych volil nejakou vhodnou podlozku nez prebrusovani stolu. I po brusce zustanou stopy a ty se ti budou obtiskavat do materialu.
Pokud upinas treba AL tak skus pouzit jako podlozku kus al plechu presne pod cely obrobek.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
To Krutor: Ten tvůj stůl nemá chybu nádherný stav. Odborně: poslední operace Hoblováno Kanafasem 0.02-0.03mm. Takže to co vidíš je origoš 100% bez chyb. Co by jiný za to dal
Jak píše Radek zkus to podložit nějakým papírem, klidně i kancelářským, např. se dělá i voskovaný papír "Gačovaný" (ten se ve vodě nerozpustí je takový hutnější, ale ne karton. Co to zkusit. Tenhle problém jsem však zatím neřešil.) Broušený stůl není to pravý ořechový, to je shit. Pravé nefalšované Strojírenství zná jen kanafas nebo plochy vodící zaškrabáný (háčky nebo vrány) Toto provedení zvedá cenu o X %.

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
My tomu říkáme zase "manšestr", který se dělá nožem šířka 10 mm a rádiusem 250 mm. Ty dvě tři stovky je dost hluboké. Broušené neni shit, dá se nabrousit rovina lepší než po hoblovce. Je na tom ale vidět kdejaký škrábanec a ťukanec. Na to je právě lepší hoblovaný manšestr. Někdo zase chce plocu broušenou, ale s vyhoblováním drážek, ale trochu hlubších, tak 0.25 mm. Poměr tak zpravidla 8 mm plocha 4 mm drážka. Dnes už je více stolů broušených, než hoblovaných.
Ahoj,
To Josef: jasně že teď převládá asi broušení (že by velká produktivita
snadnost těžká odpověď), hlavně dovoz, ale to umí kde kdo
Hodíš to na žralok (podle toho to taky vypadá) rovinná bez výhrad a je to
. Ale přesně jak říkáš, dřív to byli hlavy. Ten kanafas je vzhledový a i funkční. Nerozhodí tě hned tak nějaký škrábanec. Já zažil za komačů jak ty racionalizátoří to chtěli nabrousit nebo popřípadě jemně frézovat. Ale pak se objevil takový stařík -pamětník Bati, co věděl o co Go. A hned řekl, že tyhle zlepšováky jsou na PRD
Není prostě nad to když tam jsou ty proužky a vodící plochy mají ty prasátka. Pro mne je to to vizitkou provedení.
To Josef: jasně že teď převládá asi broušení (že by velká produktivita

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kluci, díky za reakce, hned se mi ten můj stůl líbí víc, když jste mě uklidnili, že je to tak správně 
Když jsem tu frézku tehdá za dvacku koupil a dovalili mi ji domů, byl jsem z ní klasicky rozčarovanej, chodil jsem kolem toho a litoval vyhozených peněz. Hlavně jsem si nedovedl představit, jak na tom budu dělat, když to má jen horizontální vřeteno. Postupem času jsem ale zjistil, že to byla jedna z nejlepších koupí mého života. Vertikální vřeteno se chystám dobastlit, občas se hodí, ale spousta se toho dá udělat i na tom horizontálním. A hlavně horizontálky jsou mnohem levnější než vertikálky, a přitom šance, že budou mít nepoškozený stůl, je mnohem vyšší.

Když jsem tu frézku tehdá za dvacku koupil a dovalili mi ji domů, byl jsem z ní klasicky rozčarovanej, chodil jsem kolem toho a litoval vyhozených peněz. Hlavně jsem si nedovedl představit, jak na tom budu dělat, když to má jen horizontální vřeteno. Postupem času jsem ale zjistil, že to byla jedna z nejlepších koupí mého života. Vertikální vřeteno se chystám dobastlit, občas se hodí, ale spousta se toho dá udělat i na tom horizontálním. A hlavně horizontálky jsou mnohem levnější než vertikálky, a přitom šance, že budou mít nepoškozený stůl, je mnohem vyšší.
Petr Spáčil