Tenhle pripad znam taky duverne. Kdysi otec koupil v Nemecku (tesne po prevratu) nejakou NoName flexu. Jela paradne mozna 10 let a nikdo ji nesetril. Za jeji zivot jsem v ni dvakrat vymenil loziska a jednou uhliky. Az jednou v ni zacala zvonit plechova vtulka co je namackla na rotoru. Porad jsem si rikal ze to musim rozdelat a nejak to tam prichytit. Az se jednoho dne roztrhla a rozsekala vinuti kotvy. Takze dojela vylozene na moji lenost. Od te doby uz jsem na flexy mel jen a jen smulu.Josef píše:Já měl jednu noname za cca čtyři stovky, koupil jsem ji na příležitostné použití. Napřed jsem rozebral úhlový převod, byly tam špony o výroby ozubení. Udělal jsem apreturu, dal tam pořádnou vazelinu a složil. Bruska jela parádně až dojela na moji vlastní blbost. Došly uhlíky a vypálil se komutátor. Je mi po ní smutno, protože měla nízkou převodovku jak mají Narexky. To je obrovská výhoda, s velkou převodovkou se někam nelze dostat. Jinak většina ručního nářadí od Narexu (modré). Vrtačka do 10 mm s regulací K.O. - upečená, taky škoda.
A co úhlová bruska?
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Díky Josefe, ještě dotaz, jak je to se převodovými skříněmi? Hliník, hmota? Ta zmiňovaná levná ETA je z Al, u jiných se to většinou ani nepíše. Dřív bych automaticky sáhnul po hliníku, dneska je to už asi trochu jiné?!
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Prevodove skrine se snad ani z niceho jineho nez z Al slitin nedelaji. Nebo jsem aspon zadnou plastovou zatim nevidel. I u tech nejlacinejsich keplu je to Al slitina.Miller píše:Díky Josefe, ještě dotaz, jak je to se převodovými skříněmi? Hliník, hmota? Ta zmiňovaná levná ETA je z Al, u jiných se to většinou ani nepíše. Dřív bych automaticky sáhnul po hliníku, dneska je to už asi trochu jiné?!
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi píše:Kdyby to byla jedna do roka tak neni problem, ale ja jich oddelal do roka X a dnes a denne se mi potrzuje ze se tyhle lacine vergly nemaji kupovat. At je to flexa, aku vrtacka, vzduchovy utahovak a myslim ani nemusim pokracovat. Kdykoliv me nekdo neco takoveho da do ruky, tak uz z toho rostu. Pokud mas jednu stale v zaloze tak neni problem, ale kdyz ti odejde flexa nekde v terenu na montazi, tak jsi vedle jak ta jedle.Baxi.bax píše:Používám tzv.levné brusky z marketů za pár korun na řezání jacklů ,pásoviny,vinglů a pod.za ty prachy se to vyplatí koupit jednou za rok novou.Jednou jsem koupil profi za čtyři tisíce a vydržela mi zrovna tak jako ta za pětistovku.
S tebou souhlasím, taky jsem se kdysi napálil klumpem za facku, tenkrát koupenou v německu na regulaci jsem tehdá čučel jako vůl, cca r.1990.
Naše Cz Narexy nemají chybu, myslím, že všechny Cz výrobky byly a jsou OK.
Nojo, ono je to o štěstí a taky o lidech, každej na to má jinej pohled, v práci mám modrou narex na kotouče 150, maká pár let, nikdo ji nešetří, a běhá pořád. Známej má živnost, zámečník, používá výhradně noname flexy, má dvě v dílně a dvě v pojízdné dílně. Nijak to nešetří, většinou vydrží půl roku, vezme další a jede dál. Zniičenou vyreklamuje, daj mu jinou a tak to pořád točí.
Yoda Minimill, Sieg iKC4, SU32, Lagun, TOS 1U
-
- Kontaktovat uživatele:
my kupujeme vyhradne METABO, mame brusky 115, 125, 175, 230mm...
ta 175tka ma asi 20 rokov, kupena kedysi v nemecku a bol tam vymeneny kabel a raz ozubenie,ale odrobila toho strasne vela, posledne roky mam dojem ze ide metabo s kvalitou dole
ta 175tka ma asi 20 rokov, kupena kedysi v nemecku a bol tam vymeneny kabel a raz ozubenie,ale odrobila toho strasne vela, posledne roky mam dojem ze ide metabo s kvalitou dole

- Kilovolt
- Sponzor fora
Doma mam Narex 230 modrej- starej jak metuzalem ,velkej dříč-už ho mam 5 let (dostal jsem ho od souseda se spáleným rotorem,cena tenkrát 1500,- a pak ještě jednou za 1600,-
) a pak 115 Black-decker ,evidentní hobbík
mam 3 roky a na něm sem měnil velký kolo (vyndaný z jiný) ,no a pak sem tam nějakou šitku obdarovanou za službu.Na moje broušení jednou za tejden to stačí.Takže ja už tu bylo řečeno:živnostník ,kterej ji denně honí 8hodin asi potřebuje lepší stroj a já si vystačím s einhellem
PS:můj známej má souseda zedníka,ten si koupí v supermarketu karbinu,s ní řeže na stavbě fšecko, co mu příjde do ruky.A když se po..re,reklamuje.A tak furt dokola-většinou má jednu rezervní. HOWGH
A vidím ,že Akrij zná podobného. 

PS:můj známej má souseda zedníka,ten si koupí v supermarketu karbinu,s ní řeže na stavbě fšecko, co mu příjde do ruky.A když se po..re,reklamuje.A tak furt dokola-většinou má jednu rezervní. HOWGH

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Děkuju všem, kteří dosud napsali "svůj příběh" s flexou 
Ještě bych to téma rozšířil (nebo zúžil, jak to vezmete) na použití kotoučů různé tloušťky. Viděl jsem nabídky řekněme od 0,8mm do 6mm (mluvím o řezání kovů, které mne zajímá).
Náhodou jsem narazil třeba na článek o tuningu PC skříní, tam na tu plechařinu doporučovali co nejtenší kotouče - zdá se to být logické, ale zase bych se zeptal: co vaše vlastní zkušenosti (pokud je máte)?.

Ještě bych to téma rozšířil (nebo zúžil, jak to vezmete) na použití kotoučů různé tloušťky. Viděl jsem nabídky řekněme od 0,8mm do 6mm (mluvím o řezání kovů, které mne zajímá).
Náhodou jsem narazil třeba na článek o tuningu PC skříní, tam na tu plechařinu doporučovali co nejtenší kotouče - zdá se to být logické, ale zase bych se zeptal: co vaše vlastní zkušenosti (pokud je máte)?.
- Kilovolt
- Sponzor fora
Mám doma různý tloušťky a většinou si beru 1mm kotouč jen na takový věci,kde chci co nejmenší ztrátu matroše,třeba zrovna ten plech-nevím ,jestli je to jen pocit ,ale mě ty kotoučky přijdou fórový a hrozně ubejvaj
.Jinak v ruce používám 1,5 -2mm a na profiklový železo mám takovou 3kw obludu ,co se zove frikční pila s kotoučem 3x300mm 

-
- Kontaktovat uživatele:
frikcna pila funguje na trosku inom principe,este s vecsou reznou rychlostou ako pri bruseni
inak hrubka kotuca by som povedal zjednodusene aky hruby plech,taky siroky kotuc, samo ze 0.5 ka kotuc uhyba a lieta ako chce,ale ked treba co najtensi rez tak je to nevyhnutne...
este dodam, pokial mozte,tak kupujte kotuce ktore maju v strede taky prelis (odskok asi 2-3mm) tie nemaju tendenciu sa vlnit...

inak hrubka kotuca by som povedal zjednodusene aky hruby plech,taky siroky kotuc, samo ze 0.5 ka kotuc uhyba a lieta ako chce,ale ked treba co najtensi rez tak je to nevyhnutne...
este dodam, pokial mozte,tak kupujte kotuce ktore maju v strede taky prelis (odskok asi 2-3mm) tie nemaju tendenciu sa vlnit...
- Kilovolt
- Sponzor fora
Aha-dodneška sem žil v domnění-že mám frikční pilu-jestli sem to dobře pochopil,tak f.p. má kovovej kotouč a ta moje karborundovej-ale taví takykiko01 píše:frikcna pila funguje na trosku inom principe,este s vecsou reznou rychlostou ako pri bruseni![]()

...jo jo -proč prolis-sem myslel ,že jen kvuli tomu, aby se líp řezalo "v rohu"
Jestlipak víte, že některé úhlové brusky DeWalt, dodávané do ČR a SR vyžadují profesionální výměnu brusných kotoučů a to jen ve firemním servisu DeWalt? U stejných typů dodávaných např. do Polska, si kotouč může vyměnit každý sedlák. (Jen na uhlíky nesmí sahat
)
Tohle je citát z manuálu:

Tohle je citát z manuálu:
Brusné kotouče na konci životnosti
Motor automaticky zastaví, což znamená,
že jsou karbonové brusné kotouče na konci
životnosti a nářadí potřebuje servis. Karbonové
kotouče nemůže opravit uživatel. Zaneste
nářadí do autorizovaného servisního střediska
DEWALT.