CNC 3018

Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7152
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

13. 3. 2021, 4:55

Pěkné! Akorát i tady chybí flyback dioda (viz schema zde). Taky tam píší dost malý proud, možná je to myšleno bez chlazení (orientace toho tranzistoru z tohoto pohledu není zrovna nejšťastnější).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 8458
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 3. 2021, 5:38

Když to má na ON/OFF, tak si tam může připojit i relé.
Třeba https://dratek.cz/arduino/2948-modul-re ... kanal.html
Pokud by za něho ještě dal nějaké pořádné autorelé, tak pak s tím může i startovat bagr.
Mirek - H
Příspěvky: 10
Registrován: 11. 3. 2021, 4:32

14. 3. 2021, 2:24

Pokusím se připojit další fotky. Na spodním tranzistoru není nic vidět (žádný nápis). Dám mezi konektor a motor vypínač a uvidíme. S elektronikou jsem si hrál naposledy asi před padesáti lety. Jako náctiletý jsem si dělal blikátka, bzučáky a barevnou hudbu :-). Mám multimetr, odsávačku, cín, několik součástek, ..., ale mám pouze trafopájku a tou bych tam asi sahat neměl.
20210314_150208.jpg
20210314_150743.jpg
Mirek
Mex
Příspěvky: 8458
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 3. 2021, 3:32

Netvrdím, že to máš opravovat. Já bych tam Tvém místě asi připojil nějaké to externí relé a spínal to tím.

Ale pokud by ses přece jen rozhodl to opravit, tak tou trafopáječkou tam klidně sahat můžeš.
Naopak má jednu příjemnou vlastnost - dobře se s ní dají sundat SMD součástky z desek. Z drátu si vytvaruješ hrot tak, aby nahříval vše co potřebuješ.

Takže kdybys chtěl sundat ten výkonový tranzistor, tak si prostě z drátu vymodeluj tvarovou smyčku, která bude zahřívat jak ten tlustý přívod nahoře, tak ty dvě nožky.
Ten přívod nahoře je spojen s celou plochou zad tranzistoru, takže tady to bude třeba prohřát víc. Takže tvarovou smyčku napřed trochu vykloníš, a přitiskneš ji jen k tomu tlustému. Po prohřátí ji nakloníš tak, že se dotkne i zbývajících noh. A klidu pak tranzistor pinzetou sundáš.
Nakonec jsi modelář, takže určitě zručný člověk.

Pokud si chceš ověřit, že je opravdu vadný ten tranzistor, tak bych udělal následující:
Multimetr připoj jedním koncem na GND. A pak změř, co bude na vývodu G při spuštění a zastavení vřetene.
Když máš ten tranzistor před sebou tak, že ten tlustý vývod je nahoře, tak G je levá spodní noha.
Při vypnutém vřeteni by tam nemělo být skoro nic (méně než 1V), při zapnutí vřetene by tam mělo být něco pod 5V.
Pokud by tam bylo těch 5V i při vypnutím vřeteni, tak je problém v řízení, nikoli v tom výkonovém tranzistoru.

A pak při zapnutém a vypnutém vřeteni změř, co je na tom tlustém vývodu. Tam by při vypnutém vřeteni mělo být 12V (nebo tolik, čím se napájí to vřeteno), při zapnutí by tam měla být nula. Pokud je tranzistor špatný, tak tam ta nula bude i při vypnutém vřeteni.

Malý hint: měřicí hroty u multimetrů jsou obecně tlusté. Pro jemnou práci nevhodné. Tak buď ojeď ty hroty na brusce do špičky, nebo si udělat nové hroty z vypsaných fixů, jehly na šití, kusu drátu a banánků.
atlan
Příspěvky: 2591
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

14. 3. 2021, 3:47

Ja by som radsej tie vybody z mosfetu odcvakol malymi skikackami alebo odbrusil kutucikom to mini vrtacky, tym padom by stacilo zohtiat krudelko a tranzistor sam odpadne. Nehrozi poskodenie dps.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7152
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

14. 3. 2021, 3:50

Mex píše: 14. 3. 2021, 3:32 Při vypnutém vřeteni by tam nemělo být skoro nic (méně než 1V), při zapnutí vřetene by tam mělo být něco pod 5V.
Pokud by tam bylo těch 5V i při vypnutím vřeteni, tak je problém v řízení, nikoli v tom výkonovém tranzistoru.
LEDka mu bliká správně, takže řídící signál bude asi v řádku.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 8458
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 4. 2021, 12:17

Thomeeque píše: 14. 3. 2021, 3:50
Mex píše: 14. 3. 2021, 3:32 Při vypnutém vřeteni by tam nemělo být skoro nic (méně než 1V), při zapnutí vřetene by tam mělo být něco pod 5V.
Pokud by tam bylo těch 5V i při vypnutím vřeteni, tak je problém v řízení, nikoli v tom výkonovém tranzistoru.
LEDka mu bliká správně, takže řídící signál bude asi v řádku.
Je to možné. Já jsem celé to téma jenom povrchně prolítnul.
Kdyby to bylo moje, tak prostě oměřím ten tranzistor. Jsou to 2 minuty práce a vyloučím všechny pochybnosti.
Mé oblíbené úsloví je "když nevím, tak měřím".
Mirek - H
Příspěvky: 10
Registrován: 11. 3. 2021, 4:32

6. 4. 2021, 12:21

Zdravím, mám ještě jeden dotaz. Pro nulování z osy používám Z-sondu a vždy musím na PC myší spÚstí to PROBE. Lze toto nahradit tlačítkem na stroji? Kam ho případně zapojit? Předem dík za informaci. MK
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“