Začněme s linuxem, má to smysl !

Odpovědět
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 651
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

5. 4. 2021, 5:55

Diki za odpovedi.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
TomášH
Příspěvky: 44
Registrován: 17. 7. 2020, 8:14

7. 4. 2021, 7:51

Dnes mi konečně teda přišla karta MESA 7I96 takže je čas konečně začít testovat. Chci se hned zeptat jak řešíte montáž na plech do rozvaděče předpokládám přes distanční sloupky? Je potřeba kartu nějak stínit nebo schovávat do kovové krabičky když se v rozvaděči s měničem a tlumivkou jaké máte zkušenosti ?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 19579
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2021, 7:58

Nikdy jsem neoddeloval a bylo to vzdy ok. Nicmene doporucuji pro klid v dusi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 2171
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2021, 8:17

Takové rušení, aby bylo potřeba stínit kovovou krabičkou, nevyrobí nic co běžně funguje.
A nejčastěji se rušení stejně přenáší po vodičích a to i po ukostření.
Krabička bude mít mnohem větší smysl jako mechanická ochrana.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
TomášH
Příspěvky: 44
Registrován: 17. 7. 2020, 8:14

7. 4. 2021, 8:54

No tak to bych zrovna já neřekl měnič má 11 kW to co z něj leze do sítě není žádná hitparáda ruší to hezky rádio kde je to slyšet. PC a elektroniku jsem raději dal přes oddělovací trafo . Tam je asi blbý, že se používá poměrně vysoká nosná frekvence 9 kHz (800Hz max pracovní) a ta tlumivka. Přizemněné je to podle mě tak jak by to mělo být některé věci jsou trošku doprasené ale funkční.
Ptal jsem se na názor protože tu kartu neznám nevím jak je odolná rušení atd. Jinak díky za rady.
Mex
Příspěvky: 8459
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 4. 2021, 9:14

Každé rušení je co nejlepší zaříznout u zdroje. Asi největší bordel tam bude dělat kabel mezi měničem a motorem. Takže ten dobře stínit.
Filtr na přívodu měniče nezaškodí.
Ale nějaké oddělovací trafo pro napájení elektroniky je spíš už asi jen něco jako druhý prezervativ na svíčce.
TomášH
Příspěvky: 44
Registrován: 17. 7. 2020, 8:14

8. 4. 2021, 6:57

Potřeboval bych poradit zapojil jsem si Mesu 7i96 na stole vypadá, že nějak žije při připojení do PC porty blikají takže link má. Pak jsem si řekl že tedy zkusím nějak projít konfigurátor v linuxcnc a rozsvítit nějaký výstup alespoň třeba zapnout emulzi nebo vřeteno. Narazil jsem na problém že linuxcnc nešel zapnout protože neměl spojení s mesou.
Začal jsem teda pátrat a zjistil že se musí nastavit připojení. Zkusil jsem tento návod asi jsem ho nějak nepochopil https://forum.linuxcnc.org/27-driver-bo ... esa-boards
Ty aplikace nešli nainstalovat.
Pak jsem teda v té síťovce WiCD která tam je od začátku zkusil nastavit u připojení tu adresu
10.10.10.11
masku jsem nechal 255.255.255.0
geteway a DNS server nastavil na 10.10.10.1
pak jsem se zkusil připojit což šlo
Pak jsem v terminálu zkusil ping 10.10.10.10 a nepřišla žádná odpověď
StoupaCZ
Příspěvky: 362
Registrován: 2. 6. 2017, 8:12

8. 4. 2021, 7:29

A jak máš nastavenou IP adresu na kartě? Tady jsem na straně 9 našel, že default jsou jumpery W5 a W6 nastaveny jako DOWN DOWN, s fixní IP 192.168.1.121. To by mohl být ten problém.
Sieg SX4, Interkrenn IKD-400, Vernier Minishape 28
TomášH
Příspěvky: 44
Registrován: 17. 7. 2020, 8:14

8. 4. 2021, 8:05

Jo pane už to funguje jsem blbec že jsem si toho nevšiml.
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 651
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

8. 4. 2021, 8:56

Dneska jsem si to daval na web:
https://zz912.webnode.cz/ping-10-10-10-10/
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
TomášH
Příspěvky: 44
Registrován: 17. 7. 2020, 8:14

8. 4. 2021, 9:38

Aha myslím, že zrovna když jsem na to koukal tak to tam ještě nebylo protože jsem to právě hledal poprvé tam.
Jinak k tomu návodu je napsaný blbě teda alespoň pro mě já už si to pak uvědomil.
S tou základní síťovkou která tam je tzn. WiCD to funguje v pohodě když se to nastaví u toho spojení.
Pak jsem přišel na to že aplikace network-manager a wicd můžu změnit přes můj oblíbený manažer.
Pak jsem taky přišel na to že před ty příkazy se musí doplnit "sudo".
sudo apt-get install network-manager network-manager-gnome
sudo apt-get remove wicd wicd-gtk

Což vás pro mě naprosto nepochopitelně jako jediného správce na PC udělá jakože administrátorem znovu kterým jsem si myslel že už dávno jsem.
Tak jsem pro jistotu zase systém nově přeinstaloval a stejně tam nikde nastavení administrátora není.

Tak se hned zeptám na věci které mě otravují:
1. PC s linux cnc nebude připojený do žádné další sítě
2. jak udělám abych se nemusel při každém zapnutí přihlašovat (jméno/heslo)
3. jak udělám abych byl pořád administrátor (root) a nemusel to furt potvrzovat
Mart_68
Trol
Příspěvky: 969
Registrován: 15. 2. 2015, 4:36

8. 4. 2021, 9:51

TomášH píše: 8. 4. 2021, 9:38 Aha myslím, že zrovna když jsem na to koukal tak to tam ještě nebylo protože jsem to právě hledal poprvé tam.
Jinak k tomu návodu je napsaný blbě teda alespoň pro mě já už si to pak uvědomil.
S tou základní síťovkou která tam je tzn. WiCD to funguje v pohodě když se to nastaví u toho spojení.
Pak jsem přišel na to že aplikace network-manager a wicd můžu změnit přes můj oblíbený manažer.
Pak jsem taky přišel na to že před ty příkazy se musí doplnit "sudo".
sudo apt-get install network-manager network-manager-gnome
sudo apt-get remove wicd wicd-gtk

Což vás pro mě naprosto nepochopitelně jako jediného správce na PC udělá jakože administrátorem znovu kterým jsem si myslel že už dávno jsem.
Tak jsem pro jistotu zase systém nově přeinstaloval a stejně tam nikde nastavení administrátora není.

Tak se hned zeptám na věci které mě otravují:
1. PC s linux cnc nebude připojený do žádné další sítě
2. jak udělám abych se nemusel při každém zapnutí přihlašovat (jméno/heslo)
3. jak udělám abych byl pořád administrátor (root) a nemusel to furt potvrzovat
https://unix.stackexchange.com/question ... ly-as-root
nebo takto:
https://unix.stackexchange.com/question ... mmand-line
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 19579
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2021, 10:24

ne ze by to neslo
ale z podstaty je to hloupost a nesystemovost proto narazis na desne moc klacku pod nohy kdyz to takhle budes chtit provozovat.
rozhodne se ti to nebude hodit az udelas nejakou chybu nebo preklep
proste ty linuxove prikazy jsou dost zrave, vykonaji bez mrknuti co se po nich zada
pod rootem je to uplne fatalni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 8459
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 4. 2021, 10:31

Já jsem prase, takže dělám prakticky pořád pod rootem.
Ale zrovna s LinuxCNC je trochu problém. Bez nějakého ohejbáku nebo úpravy ve zprojácích aktuální verzi LinuxCNC nespustíš (toho vlastního programu pro řízení CNC).

Jinak práva se dědí. Tak když si na linuxu spustíš jedno konzolové okno, kde se přihlásíš jako root, tak všechno co tam spustíš bude mít práva roota.
A ve zbytku systému můžeš jet pod nějakým běžným účtem.
TomášH
Příspěvky: 44
Registrován: 17. 7. 2020, 8:14

9. 4. 2021, 9:26

Tak musím říct že mi opravdu aplikace LinuxCNC (EMC2) vyrazila doslova dech v dobrým slova smyslu, pro základní konfiguraci je to naprosto jednoduché a přímé zapne se konfigurátor kde se všechno nastaví a jede se. Pokud něčemu není rozumět tak je tam kvalitní help kde je to celkem dobře přehledně vysvětlené. GUI GMOCCAPY je v pohodě a opravdu ho doporučuji všem, nastaví se v tom konfigurátoru.
Musím říct že jiné řízení (hobby) asi opravdu nemá moc význam a je to v podstatě lití peněz do kanálu.
Bohužel tu je ale druhá stránka věci a to je samotný OS Linux který je v podstatě pro normálního uživatele nepoužitelný, z hlediska rozhraní a ovládání je to krok zpět oproti win.
Pokud někdo tvrdí jak je výkonný tak je to pravda ale je to hlavně v tom, že v něm nic není ani základní funkce které bych čekal.
Jediná klika je, že nás z toho hlediska ovládání CNC operační systém naštěstí moc nezajímá a v podstatě po něm nic nechceme jenom pár nastavení které jsou dobře popsané na https://zz912.webnode.cz/ takže se to dá zvládnout v pohodě .
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“