corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
aleshonsa

14. 4. 2021, 5:24

fmodel píše: 14. 4. 2021, 5:02
Josef píše: 14. 4. 2021, 3:48
No, Sputnik je taky vektorová vakcína a zdá se, že tento typ vakcín je pod drobnohledem kvůli sraženinám. Jenže o Sputniku nejsou relevantní údaje. Takže i to zdánlivé nepohnutí prdelí může být nakonec plus. AZ je nyní dost kritizovaná.
Čoveče a nebude problém že AZ je vektorová s šimpanzím adenovirem ,zatím co ten Sputnik používá dva lidský .
Přece jenom je mi jako laikovi představa že do mě píchají opičí vir proti kterýmu může bejt reakce jakákoliv nevzbuzuje úplně příjemné představy.
Nebude, protože JaJ používá také adenovirus (a děje se to samé jako u AZ). Konkrétně Ad26 jako Sputnik.
Akorát nevím, jestli JaJ používá jen 1 typ, nebo taky 2 jako Sputnik. Konkrétně tady https://www.mc-praha.cz/mcp/prehled-vak ... -nevyhody/ se píše jen o jednom a to o tom Ad26. Stejně tak jiné zroje. Ale tady https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/de ... f6b220ee8/ píšou o 2 různých adenovirech, tak nevím.

Tj. je důvod se domnívat, že problém bude obecně u vektorových vakcín.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Josef
Sponzor fora

14. 4. 2021, 5:43

No, Sputnik je taky vektorová vakcína a zdá se, že tento typ vakcín je pod drobnohledem kvůli sraženinám. Jenže o Sputniku nejsou relevantní údaje. Takže i to zdánlivé nepohnutí prdelí může být nakonec plus. AZ je nyní dost kritizovaná.
Čoveče a nebude problém že AZ je vektorová s šimpanzím adenovirem ,zatím co ten Sputnik používá dva lidský .
Přece jenom je mi jako laikovi představa že do mě píchají opičí vir proti kterýmu může bejt reakce jakákoliv nevzbuzuje úplně příjemné představy.
Kdyby tě uštkla zmije a chtěli ti dát vakcínu, bylo by ti proti srsti, že je to z koně? Nebo by jsi byl rád, že budeš hřebec?
lapa
medaile za lepsi forum

14. 4. 2021, 5:54

Josef píše: 14. 4. 2021, 5:43
Kdyby tě uštkla zmije a chtěli ti dát vakcínu, bylo by ti proti srsti, že je to z koně? Nebo by jsi byl rád, že budeš hřebec?
Drobny rozdil - u toho zmijiho prikladu je to post aplikace, kdezto u toho cinskeho virusu je to pre aplikace.
Takze rozhodovaci vychodiska jsou zcela rozdilna ...
Tim nevyjadruji zadny nazor na ockovani :-).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Josef
Sponzor fora

14. 4. 2021, 5:58

lapa píše: 14. 4. 2021, 5:54
Drobny rozdil - u toho zmijiho prikladu je to post aplikace, kdezto u toho cinskeho virusu je to pre aplikace.
Takze rozhodovaci vychodiska jsou zcela rozdilna ...
Tim nevyjadruji zadny nazor na ockovani :-).
Já vím, jen jsem dával první příklad složení vakcíny, co mne napadl. Obojí je od zvěře. Není důležité (v tomto kontextu), kdy se daná vakcína aplikuje.
lapa
medaile za lepsi forum

14. 4. 2021, 6:15

Josef:
Je to dulezite, kdy se aplikuje - protoze u zmije predpokladam vis, ze ti to PO ustknuti pomuze a obvykle je to jedine, co ti pomuze ... pomineme-li lidove techniky.
Kdezto u cinskeho viru se aplikuje predem, a je tedy na tve vire, zda veris, ze to ma smysl nebo zda veris, ze dostanes cip a jine czakoviny ...

Ale tim jen poukazuji na tvou ne zcela cistou argumentaci konkretne v tomto prikladu a dal je mi to uplne jedno :-).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Josef
Sponzor fora

14. 4. 2021, 6:45

Lapa:
Nepochopil jsi, jak jsem to myslel. Nebylo stěžejní zda pre, či post, ale co je použito. V jednom šimpanz, v druhém kůň. Tak to už tak necháme.
lapa
medaile za lepsi forum

14. 4. 2021, 7:11

Josef: OK, jasné.
Mex

14. 4. 2021, 7:12

aleshonsa píše: 14. 4. 2021, 4:13 Už jsem to psal já, teď to připomenul i Josef, že AZ, JaJ a Sputnik jsou na stejném principu. Jsou to vektorové a jak u AZ tak teď i u JaJ se se objevuje v některých ojedinělých případech stejný problém. Je tedy namístě ostražitost, jestli to pak nebude dělat i Sputnik. A vzhledem k podivnému přístupu dodavatele je ostražitost 2x víc na místě.
"vzhledem k podivnému přístupu dodavatele" - ty problémy s krevními sraženinami to dělá výrobci nebo tomu,kdo tu vakcínu dostane?
To jako myslíš, že když by stejný problém měla nějaká Maďarka, Srbka, Brazilka a podobně, tak že by si to nechala pro sebe?
(píšu v ženském rodě, protože problémy se většinově týkají žen)
Nebo tomu Maďarsku, Srbsku, Brazílii to Rusko cenzuruje internet, aby tam o tom lidi na asociálních sítích nepsali?

Že jsou ty vakcíny vektorové jen znamená typ "dopravy", jak se ten předpis pro imunitní systém dostane do těla. Skoro bych řekl, že jestli mRNA nebo vektor nebude to určující pro případné problémy.

Padlo tady, že AZ používá opičí adenovirus. Tak furt přemýšlím, co se stane, když se běloch zkříží s opicí. Bojím se to domyslet, abych nemusel potrestat sám sebe. ;-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2021, 7:40

vytvareni srazenin je take castecne imunitni odpoved (ne jen urazova)
proto take spousta covidovych umrti je na principu srazenin

mozna to je proste dane tim spike proteinem ktery se tam vytvari a prirozenou odpovedi tela kdyz si vytvari imunitu
hadam ze kazda vakcina ma nejake procento takovychto reakci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2021, 7:42

Josef píše: 14. 4. 2021, 5:43
To je total mimoňov! jde o to jak dokáže tělo reagovat na zvířecí vir v nějaký krajní situaci u pár jedinců .
Jo ty při uštknutí zmijí dostáváš vakcínu nebo protijed,? jestli máš vakcínu proti uštknutí tak to máš dobrý :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mart_68
Trol

14. 4. 2021, 8:02

v jednom čínském propagačním filmu o přírodních a kulturních zajímavostech Číny tam natáčeli opice (opravdické), které chodily na hrob nějaké "kolegyně" opice, dokonce prováděli něco jako pietu a smuteční průvod...tak nevím, já bych ty opičí geny nezatracoval, tedy aspoň ty čínské..takže čínskou vakcína z opic bude OK.
aleshonsa

14. 4. 2021, 8:03

Mex píše: 14. 4. 2021, 7:12
aleshonsa píše: 14. 4. 2021, 4:13 Už jsem to psal já, teď to připomenul i Josef, že AZ, JaJ a Sputnik jsou na stejném principu. Jsou to vektorové a jak u AZ tak teď i u JaJ se se objevuje v některých ojedinělých případech stejný problém. Je tedy namístě ostražitost, jestli to pak nebude dělat i Sputnik. A vzhledem k podivnému přístupu dodavatele je ostražitost 2x víc na místě.
"vzhledem k podivnému přístupu dodavatele" - ty problémy s krevními sraženinami to dělá výrobci nebo tomu,kdo tu vakcínu dostane?
To jako myslíš, že když by stejný problém měla nějaká Maďarka, Srbka, Brazilka a podobně, tak že by si to nechala pro sebe?
Nebo tomu Maďarsku, Srbsku, Brazílii to Rusko cenzuruje internet, aby tam o tom lidi na asociálních sítích nepsali?

Že jsou ty vakcíny vektorové jen znamená typ "dopravy", jak se ten předpis pro imunitní systém dostane do těla. Skoro bych řekl, že jestli mRNA nebo vektor nebude to určující pro případné problémy.

Padlo tady, že AZ používá opičí adenovirus. Tak furt přemýšlím, co se stane, když se běloch zkříží s opicí. Bojím se to domyslet, abych nemusel potrestat sám sebe. ;-)
Problémový je dodavatel, protože se chová opět jako typická sovětská ku*da.

Kolik už těch vakcinací Sputnikem v Maďarsku bylo, aby se projevilo něco co má pravděpodobnost třeba 1e-6? Nakonec je otázka, kolik těch vakcinací speciálně Sputnik V bylo v Srbsku, aby se něco projevilo – není to jediná vakcína, co se tam používá. K relevantnosti výstupů z nějakých banánových republik jsem se už vyjadřoval. Nebudu řešit, kolik z toho prolhaný Rusko ututlá a co se dostane ven. Ostatně kolem nežádoucích účinků Sputnik V je nějak podezřele ticho - že by nebylo vůbec nic nevěřím.

Nakonec největší nežádoucí účinek je, že se dělá PR hajzlům z Kremlu včele s tím jejich KGB skutrem. Nevšiml jsem si, že by se to samé dělo kolem třeba Pfizeru.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mex

14. 4. 2021, 8:12

aleshonsa píše: 14. 4. 2021, 8:03 Nevšiml jsem si, že by se to samé dělo kolem třeba Pfizeru.
Kdyby někdo z ideologických důvodů zakázal dovoz Pfizeru (třeba ze zaměstnanci před šichtou odmítají pokleknout), tak si piš, že by lidi taky brblali.
Mart_68
Trol

14. 4. 2021, 9:15

aleshonsa píše: 14. 4. 2021, 8:03
Mex píše: 14. 4. 2021, 7:12

Problémový je dodavatel, protože se chová opět jako typická sovětská ku*da.

Kolik už těch vakcinací Sputnikem v Maďarsku bylo, aby se projevilo něco co má pravděpodobnost třeba 1e-6? Nakonec je otázka, kolik těch vakcinací speciálně Sputnik V bylo v Srbsku, aby se něco projevilo – není to jediná vakcína, co se tam používá. K relevantnosti výstupů z nějakých banánových republik jsem se už vyjadřoval. Nebudu řešit, kolik z toho prolhaný Rusko ututlá a co se dostane ven. Ostatně kolem nežádoucích účinků Sputnik V je nějak podezřele ticho - že by nebylo vůbec nic nevěřím.

Nakonec největší nežádoucí účinek je, že se dělá PR hajzlům z Kremlu včele s tím jejich KGB skutrem. Nevšiml jsem si, že by se to samé dělo kolem třeba Pfizeru.
no v EU je naočkováno "mixem" těch dodvatelů 100 mega lidí, teď nějací (dodavatelé) odpadly, myslím že zbývá už jen Fajzr, Sputnik v cca 50 zemích naočkuje kolik, možná tak stejně jako v EU nebo více, bez paniky? Tak jaký problém ? Máš pravdu, Putin je strašná svině co si dovoluje na svém území shromaždovat armádu, měl by je stáhnout ale vlastně kam vždyť jsou doma, nrozdíl od ušáků co operují v cizích mořích, máš to celé domotané.
Naposledy upravil(a) Mart_68 dne 14. 4. 2021, 9:19, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“