Mrosconi No.1
Z těchto dvou je lepší ruka, ale.
1. u BT40 upínačů jde zásobník hodně do výšky
2.potřebuješ ruku a mechanismus k ní
3. potřebuješ sklopná lůžka s upínači
4. celkově to je mnohem sofistikovanější než kolotoč
Takže řekl bych že kolotoč je tvá cesta.
1.kolotoč musí být uzavřený, aby se na upínače nesypaly špony
2. musí být dostatečně vysoko, aby ti upínače v něm případně nenaráželi do obrobku > Mě to odjíždí mimo rozjezd stolu, při výměně stůl odjede na druhou stranu, funguje to dobře.
3. celkově je to snažší, pokud to někdo i vyrábí hotové tak super, před rokem ještě to komplet nikdo nedělal.
Myslím že tady se není o čem bavit. Ruka je tak složitá že nad tím pro DIY stroj nemá cenu přemýšlet.
To mi přijde jednodušší i nějaký regálový zásobník. Ten je úplně nejlepší. Koukal jsem že Mach v nové verzi umí až 9 nebo 11 motorů (os). Takže by to ani nebyl problém zprovoznit. Jen by byl potřeba controller s tolika osami, ale myslím že od vital systems jsem už dřív viděl něco na 8 nebo 9 os.
1. u BT40 upínačů jde zásobník hodně do výšky
2.potřebuješ ruku a mechanismus k ní
3. potřebuješ sklopná lůžka s upínači
4. celkově to je mnohem sofistikovanější než kolotoč
Takže řekl bych že kolotoč je tvá cesta.
1.kolotoč musí být uzavřený, aby se na upínače nesypaly špony
2. musí být dostatečně vysoko, aby ti upínače v něm případně nenaráželi do obrobku > Mě to odjíždí mimo rozjezd stolu, při výměně stůl odjede na druhou stranu, funguje to dobře.
3. celkově je to snažší, pokud to někdo i vyrábí hotové tak super, před rokem ještě to komplet nikdo nedělal.
Myslím že tady se není o čem bavit. Ruka je tak složitá že nad tím pro DIY stroj nemá cenu přemýšlet.
To mi přijde jednodušší i nějaký regálový zásobník. Ten je úplně nejlepší. Koukal jsem že Mach v nové verzi umí až 9 nebo 11 motorů (os). Takže by to ani nebyl problém zprovoznit. Jen by byl potřeba controller s tolika osami, ale myslím že od vital systems jsem už dřív viděl něco na 8 nebo 9 os.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Co je složitého na ruce ?
Podle koncepce na to stačí dva nebo tři pneuválce a když budeš hodně pintlich tak 6 až 8 vstupů.
Řeší ti problém času, a vynese ti nástroj mimo pracovní prostor.
Jak jsem popsal. Dát dohromady kolotoč je jednoduché. Na ruce je takovej převod https://www.youtube.com/watch?v=T8xNY8Q ... =95maciekk
Potom sklopná lůžka a celé to dát dohromady. Přijde mi to mnohem složitější než kolotoč.
Ale jasně, na profi stroji chci ruku, řetěz nebo regál...
Kdyby ruku někdo dělal nějak komplet i s tím převodem, sklopnými lůžky tak bych do toho šel, ale ještě minulý rok nikdo nedělal ani ten kolotoč (kompletní)
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Ppředběžně jsem počítal s tímto: https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... yedDk&mp=1
Ohlédně toho prostoru. OC tak udělat o jednu osu více a celý kotouč by nejdříve sjel dolu a pak teprve k vřetenu. Jasně, jedna osa navíc, ale zato by to ničemu nevadilo a zároveň by to bylo lépe chtraněno.
Je lepší pohánět to těmi pneu válci nebo malým servem? Příjde mi, že s těmi válci je to nějaké kostrbaté a ty dorazy jsou dosti tvrdé. Aleurčitě to bude levnější.
Ohlédně toho prostoru. OC tak udělat o jednu osu více a celý kotouč by nejdříve sjel dolu a pak teprve k vřetenu. Jasně, jedna osa navíc, ale zato by to ničemu nevadilo a zároveň by to bylo lépe chtraněno.
Je lepší pohánět to těmi pneu válci nebo malým servem? Příjde mi, že s těmi válci je to nějaké kostrbaté a ty dorazy jsou dosti tvrdé. Aleurčitě to bude levnější.
válce mají štělovací dojezdy...Mrosconi píše: ↑27. 4. 2021, 7:21 Ppředběžně jsem počítal s tímto: https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... yedDk&mp=1
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Servo je servo to je to nejlepší. Pneuválce stojí zlomek ceny serva s převodovkou a běžně se vyskytují s tlumením v koncových polohách.
Nejsem si jist, jestli máme shodu v terminologii.
Já říkám ruka tomuto : Tedy manipulátor který odebere ze zásobníku // karusel, buben, řetěz // očekávaný nástroj a vymění jej za stávající.
Výhoda je :
a) Nový nástroj si připravím již za práce předchozího.
b) Nástroje v zásobníku mohou být mnohem hustěji // nepřekáží vřeteno //
c) Při vlastní výměně pohybuji menšími hmotami a může to být svižnější.
Nevýhodou je vyšší složitost / cena.
Záleží co od stroje očekáváš.
Pojezd ke stroji válcem. Vem nějakej s měkkými dorazy. My máme ještě štelovací měkký doraz na koncích pojedu té výměny. Na otáčení určitě servo a zapojit jako normální osu, je to nejjednodušší a nejrychlejší. Převodovku máme 1:50 obyč. Funguje to s ní dobře, ale kdybych to dělal znovu tak dám harmonickou.Mrosconi píše: ↑27. 4. 2021, 7:21 Ppředběžně jsem počítal s tímto: https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... yedDk&mp=1
nějak nerozumím tomu prvnímu odstavci... nahoru, dolů jezdí jen osa Z. ATC jen přijede pod vřeteno.
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Jo to odpovídá tomu co myslím. Ty výhody to opravdu má. Já se ale bavím o tom to dát dohromady na DIY stroji. O té složitosti. Jestli se to někde dá sehnat jak píše robokop ( za normální prachy) tak bych do toho šel. Ale dělat to celé nějak svépomocí mi nepřijde rozumné. (mechaniku)Milan199 píše: ↑27. 4. 2021, 8:06 Nejsem si jist, jestli máme shodu v terminologii.
Já říkám ruka tomuto :
Výstřižek.PNG
Tedy manipulátor který odebere ze zásobníku // karusel, buben, řetěz // očekávaný nástroj a vymění jej za stávající.
Výhoda je :
a) Nový nástroj si připravím již za práce předchozího.
b) Nástroje v zásobníku mohou být mnohem hustěji // nepřekáží vřeteno //
c) Při vlastní výměně pohybuji menšími hmotami a může to být svižnější.
Nevýhodou je vyšší složitost / cena.
Záleží co od stroje očekáváš.
Co jsme našli my, když jsme se tím zabývali, tak akorát vykuchané ATC ze strojů, a ještě za 100K+. Nenašli jsme nikoho kdo by to dělal nové, připravené na osazení do stroje. Nějaké dodavatele pro profi výrobce strojů jsme teda nehledali...
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
No to bylo myšleno tak, že máš klasické "deštníkové" ATC, které tedy ve své vlastní X ose vjízdí pod vřeteno ale je jen ve výšce takové, aby to fugovlo. To pak snížuje pracovní výšku mašiny. Určitě to nevadí, protože se s tím počítá ale...
napadlo mně, že by ATC mělo ještě druhou osu, tedy svoje vlastní Z a celý deštník by se po výměně odporočel pod strop a tím pádem by to bylo lépe chráněno a nesnížovalo by to výšku. Tak to minimálně o 100mm spíš více ubere.
Já vm, blbost, ale řešitelné by to bylo. Pak by mašina která má deklarované 450mm v ose Z měla i s ATC stejnou výšku. Nemám to rozkreslené, tak nevík kolik klasický deštník sežere, ale když tam budu mít nějaký delší vrták a zrovna jeho poloha bude někde klíže ke stolu, tak je jasné, že nemůžu použít celý původní prostor. Jedině žeby ten zásobník vyjel extrémně do boku a byl za čárou stolu. Ten můj nápad jen přidává prostor. Samozřejmě by to šlo vyřešit jednoduše přidáním délky osy X ATC a tak to dostat mimo. Jenže to zase je třeba větší kryt. Prostě je třeba najít to správné řešení.
Jinak taky mi příjde, že to s rukou je lepší.
Jo takhle. To vy fungovat mohlo, bylo by to složitější ale jo. Já to mám vyřešeno že to odjíždí mimo rozjezd stolu.Mrosconi píše: ↑27. 4. 2021, 9:48No to bylo myšleno tak, že máš klasické "deštníkové" ATC, které tedy ve své vlastní X ose vjízdí pod vřeteno ale je jen ve výšce takové, aby to fugovlo. To pak snížuje pracovní výšku mašiny. Určitě to nevadí, protože se s tím počítá ale...
napadlo mně, že by ATC mělo ještě druhou osu, tedy svoje vlastní Z a celý deštník by se po výměně odporočel pod strop a tím pádem by to bylo lépe chráněno a nesnížovalo by to výšku. Tak to minimálně o 100mm spíš více ubere.
Já vm, blbost, ale řešitelné by to bylo. Pak by mašina která má deklarované 450mm v ose Z měla i s ATC stejnou výšku. Nemám to rozkreslené, tak nevík kolik klasický deštník sežere, ale když tam budu mít nějaký delší vrták a zrovna jeho poloha bude někde klíže ke stolu, tak je jasné, že nemůžu použít celý původní prostor. Jedině žeby ten zásobník vyjel extrémně do boku a byl za čárou stolu. Ten můj nápad jen přidává prostor. Samozřejmě by to šlo vyřešit jednoduše přidáním délky osy X ATC a tak to dostat mimo. Jenže to zase je třeba větší kryt. Prostě je třeba najít to správné řešení.
Jinak taky mi příjde, že to s rukou je lepší.
Pokud tu ruku nějakým způsobem dáš dohromady tak to bude super. Ale není to jen o té ruce... Mechanicky je deštník oproti tomu primitivní. A ruka tě určitě vyjde o dost dráž.
Jako nejlevnější a nejjednodušší na zprovoznění se mi furt zdá ten deštník. Ale co bych třeba někdy rád vyzkoušel tak ten regálovej systém. Ten si dokážu představit zprovoznit spíš než tu ruku.
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
No, nebude to snadne. Asi bych začal tím komerčním řešením z Aliku. Ikdyž na tom nic moc extra není, ale určitě je třeba nějaká převodovka, protože asi 12Nm krokáč to na přímo neroztočí, že... Ikdyž na to by byl zrovna nejvhodnější. Ty jo, třeba to zpočítat, kolik tam je třeba krouťáku.
Ještě je důležité to krytování. Nevím zda vymyslet box s roletou anebo jen plech jako na kotoučové pile...
Ještě je důležité to krytování. Nevím zda vymyslet box s roletou anebo jen plech jako na kotoučové pile...
já ted dělám zrovna deštník ATC a roztočím ho malíčkem a ještě se dotáčí....asi moc nerozumím kde je třeba krouták....nicméně já tam dal motor 220 v s převodovkou z činské frézky kde to bylo na elektropohon Zetka...ten deštník z Ali sem zavrhnul protože to rozměrově nesedí...takže dělám svuj...podobné konstrukce ale rozměrově na můj strojMrosconi píše: ↑27. 4. 2021, 11:00 No, nebude to snadne. Asi bych začal tím komerčním řešením z Aliku. Ikdyž na tom nic moc extra není, ale určitě je třeba nějaká převodovka, protože asi 12Nm krokáč to na přímo neroztočí, že... Ikdyž na to by byl zrovna nejvhodnější. Ty jo, třeba to zpočítat, kolik tam je třeba krouťáku.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Modorsi a jak velký děláš? Pro jakoý kužel? S krouťákem jsem to myslel tak, že kdyby to utáhnul krokový motor na přímo bez převodovky, tak by o bylo super, protože ušetřím za převodovku. To by ale maximum musel být pod 10Nm, aby to bezpečně fungovalo. Když tam dám nějaký motorek s převodovkou, tak je jasné že to pojede s nějakým poměrem 1:25 až 1:50, takže stačí malinkatý motorek.
Na kolik nástrojů děláš ten deštník? A jak budeš řešit krytování?
Díky
Na kolik nástrojů děláš ten deštník? A jak budeš řešit krytování?
Díky