Mrosconi No.1
Pro modalku musis vsechny kontakty (tedy i sroubovane spoje) namodelovat jako ekvivalnetni pruziny s tlumenim a identifikovat parametry experimentem. To co pises nejde sw od stolu zjistit.Mrosconi píše: ↑20. 5. 2021, 8:11 ...Udělal jsem i pár testů ve FEM, jak se změní tuhost když se zmenší styčná plocha, tedy že to bude třeba jen na 1/3 původní plochy a není to tak zásadní rozdíl. Na druhou stranu třeba říci, že všechny spojení pro analýzu jsem povazoval o polovinu menší než ve skutečností jsou, takže reálně může být pevnost spojení vyšší než ve výpočtech...
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím, proto jsem taky experimentoval a došel v nějakému závěru. Je o tom dost čtení na webu, ale je třeba hledat. Všechny ty tahy, střihy... je co zkoušet:)Dawe píše: ↑20. 5. 2021, 8:37Pro modalku musis vsechny kontakty (tedy i sroubovane spoje) namodelovat jako ekvivalnetni pruziny s tlumenim a identifikovat parametry experimentem. To co pises nejde sw od stolu zjistit.Mrosconi píše: ↑20. 5. 2021, 8:11 ...Udělal jsem i pár testů ve FEM, jak se změní tuhost když se zmenší styčná plocha, tedy že to bude třeba jen na 1/3 původní plochy a není to tak zásadní rozdíl. Na druhou stranu třeba říci, že všechny spojení pro analýzu jsem povazoval o polovinu menší než ve skutečností jsou, takže reálně může být pevnost spojení vyšší než ve výpočtech...
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Smykadlo je HEM300. Žebra jsou šroubovány. Je z tím trochu trápení, protože je to třeba přesně obrobit aby to šlo správně nasadit a plnilo to svůj účel, ale našel jsem svou metodu.
Ano souhlasím, nula svařování.
S obráběním nevidím žádný problém. Vše zvládnu krátkou d63 čelní frézou:)
Příčky jsou navíc a na celkové tuhosti se sice podílejí, ale ne tak moc jak by se na první pohled mohlo zdát. Hlavní důvod proč tam jsou není tuhost, ale útlum vibrací .
Možná by nebylo od věci celí profil snížit posadit motor skoro až na vodorovnou plochu získáte místo pod vřetenem a ještě se sníží délka obráběné plochy pro žebra?Mrosconi píše: ↑20. 5. 2021, 9:05Smykadlo je HEM300. Žebra jsou šroubovány. Je z tím trochu trápení, protože je to třeba přesně obrobit aby to šlo správně nasadit a plnilo to svůj účel, ale našel jsem svou metodu.
Ano souhlasím, nula svařování.
S obráběním nevidím žádný problém. Vše zvládnu krátkou d63 čelní frézou:)
Příčky jsou navíc a na celkové tuhosti se sice podílejí, ale ne tak moc jak by se na první pohled mohlo zdát. Hlavní důvod proč tam jsou není tuhost, ale útlum vibrací .
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Díky Montegu, ale to není správné řešení. Obrábění není problém. Výška mykadla musí být minimálně 100mm jinak se to začíná kroutit a jsem tam kde nechceme. Takže tudy cesta nevede.
Výška osazení je řešena tak, aby pro případ, že někdo bude chtít místo krytu použít měchy nebo rolety a kolejnice bude tvořit styčnou plochu, tak aby nic nezavazelo. Ale je třeba rovněž počítat s působením sil na šroub a tak domek taky nemůže být nějak hluboko. Toto je kompromis.
Díky za reakci:)
Výška osazení je řešena tak, aby pro případ, že někdo bude chtít místo krytu použít měchy nebo rolety a kolejnice bude tvořit styčnou plochu, tak aby nic nezavazelo. Ale je třeba rovněž počítat s působením sil na šroub a tak domek taky nemůže být nějak hluboko. Toto je kompromis.
Díky za reakci:)
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby bylo pod úroveň kolejnice nebo kdyby se použilo jiné krytování, taka ano.
Tuto variantu jsem zkoušel a nemá smysl.
Obecně jsem zkoušel spoustu variant a jen na smykadlo padlo kolem 150 analýz, takže všechny varianty prověřeny. Toto je ideální kompromis.
Ale díky za snahu

Mě se líbí ta možnost přestavění vřetena. Občas je potřeba něco udělat na nějakém velkém kusu a vertikálně se to nevejde, nevyjde, nejde... A v našem případě nastupuje akučka a dremelka
Kvůli tomu bych ocenil možnost snadně odstranit část krytování a ATC.
Jak je dimenzovaný ten stůl, kolik uveze, nebo by měl uvézt ?
No a jakožto OPCE přípravu na řídící panel. cycle start, stop, potenciometry, další tlačítka...

Kvůli tomu bych ocenil možnost snadně odstranit část krytování a ATC.
Jak je dimenzovaný ten stůl, kolik uveze, nebo by měl uvézt ?
No a jakožto OPCE přípravu na řídící panel. cycle start, stop, potenciometry, další tlačítka...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
- Mrosconi
- Kontaktovat uživatele:
Ciao Luky,
všechny výpočty jsou vztaženy k maximální únosnosti vozíku a tuhost geometrické odchylky k provozování s 1t na stole. To nikdy asi nenastane, ale jistota je jistota. Předpokládám, že nosnost stolu bude 500kg ať to nevypadá směšně vůči dospělým mašinám.
O řízení jsem zatím nepřemýšlel, ale vše záleží na kvalitě LCD. Pokud by se použil dobrý, který nemá problém s mastnými palci, tak se dá udělat jednoduchá obrazovka s velkými tlačítky a nebylo by nutné vyvádět nic na panel. Nebo udělat panel a doplnit o potenciometry pro Feed, Speed a Rapid, uvolnění ATC, Start, Stop... prostě ty nejčastější tlačítka.
To je až další fáze. To není to, co bych chtěl dělat, ale je fakt, že se to může navrhnout.
Tak mně napadá, že by jsme mohli spolu vymyslet nějaká super desktop pro Macha4. Moje žena je UX designer, tak by to mohla "odborně" udělat a zase by to mohlo být trochu příjemnější.
Osobně se přikláním k dotykáči a dobrému ručnímu kolečku. To používám nejčastěji.
Díky
všechny výpočty jsou vztaženy k maximální únosnosti vozíku a tuhost geometrické odchylky k provozování s 1t na stole. To nikdy asi nenastane, ale jistota je jistota. Předpokládám, že nosnost stolu bude 500kg ať to nevypadá směšně vůči dospělým mašinám.
O řízení jsem zatím nepřemýšlel, ale vše záleží na kvalitě LCD. Pokud by se použil dobrý, který nemá problém s mastnými palci, tak se dá udělat jednoduchá obrazovka s velkými tlačítky a nebylo by nutné vyvádět nic na panel. Nebo udělat panel a doplnit o potenciometry pro Feed, Speed a Rapid, uvolnění ATC, Start, Stop... prostě ty nejčastější tlačítka.
To je až další fáze. To není to, co bych chtěl dělat, ale je fakt, že se to může navrhnout.
Tak mně napadá, že by jsme mohli spolu vymyslet nějaká super desktop pro Macha4. Moje žena je UX designer, tak by to mohla "odborně" udělat a zase by to mohlo být trochu příjemnější.
Osobně se přikláním k dotykáči a dobrému ručnímu kolečku. To používám nejčastěji.
Díky