Ventilátor z pc
Zdravím.
Potřebuji nuceně chladit motor, který se hřeje. Ze sběrného dvora jsem přinesl tyto 3 ventilátory. Ty 2 axiální foukaji docela slušně, ten radiální je slaboch. Proč mají 4 vodiče, když potrebuju jenom 2(žlutej-černej) ať ten modrej se zeleným připojím kam chci, nic se neděje. Můžu je ustrihnout? Nebo jsou pro vyšší otáčky?(větší napětí)
Díky
Oprava.
Potřebuji nuceně chladit motor, který se hřeje. Ze sběrného dvora jsem přinesl tyto 3 ventilátory. Ty 2 axiální foukaji docela slušně, ten radiální je slaboch. Proč mají 4 vodiče, když potrebuju jenom 2(žlutej-černej) ať ten modrej se zeleným připojím kam chci, nic se neděje. Můžu je ustrihnout? Nebo jsou pro vyšší otáčky?(větší napětí)
Díky
Oprava.
Naposledy upravil(a) trnkav dne 27. 5. 2021, 1:53, celkem upraveno 1 x.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
Sice jsi napsal "tyto" ventilátory, ale fotku jsi sem nedal.
To je ale fuk.
Mají-li ventilátory 2 dráty, je to GND a +12V.
Mají-li 3 dráty, je to GND, +12V, a výstup pulzu od otáčky (v tomto pořadí).
Mají-li 4 dráty, je to GND, +12V, výstup pulzu od otáčky a řízení otáček (v tomto pořadí).
V barvách je trochu bordel. GND je vždy černá, vedle je vždy napájení.
U 3-drátových bývá napájení červené a výstup pulzu žlutý, u 4-drátových je často napájení vtipně žluté.
Pořadí na konektoru ale sedí.
Pro jednoduché roztočení na maximální točky stačí jen GND a +12V.
To je ale fuk.
Mají-li ventilátory 2 dráty, je to GND a +12V.
Mají-li 3 dráty, je to GND, +12V, a výstup pulzu od otáčky (v tomto pořadí).
Mají-li 4 dráty, je to GND, +12V, výstup pulzu od otáčky a řízení otáček (v tomto pořadí).
V barvách je trochu bordel. GND je vždy černá, vedle je vždy napájení.
U 3-drátových bývá napájení červené a výstup pulzu žlutý, u 4-drátových je často napájení vtipně žluté.
Pořadí na konektoru ale sedí.
Pro jednoduché roztočení na maximální točky stačí jen GND a +12V.
Bacha na to, poktal jsem 4 vodicove zn. NMB-MAT kde je nutne pro max. otacky prizemnit jeste PWM in (u takovych kde se ocekava spinani NPN a uvnitr vetraku je pull up).
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Zkusil jsem ventilátor na 17 V. Fučí znatelně víc oproti 12 V ale ani tak nedokázal uchladit motor. Řešením bude použit správný motor pro správnou aplikaci a ne se snažit za každou cenu používat to co zrovna mám pod ponkem.
Děkuji mnohokrát za rady.
Děkuji mnohokrát za rady.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Někdo musel slepou uličku lidského poznání ohledat a ohlásit světu:
Tudy ne, přátelé!
Děkuji ti, že jsem se dozvěděl, že lze očekávat životnost cca 8 hodin.
Tudy ne, přátelé!
Děkuji ti, že jsem se dozvěděl, že lze očekávat životnost cca 8 hodin.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
-
ZDENEK1.DOLEZAL
Hm tak jste nám sdělil že jste blbě naprojektoval topení . To by mě zajímalo jak jste to počítal. Nebo odhadl.
No trebalo do ventilatora navrtat a vybrusit diery aby boli chladene cievky. Keby si troska hladal borci tie ventilatory previjaju.
Ale ak sa nebojis, vnutro vymontuj taj tam 3f modelarsky motor a rozumne to ohul, bude to fukat viac, ale ako dlho neviem
Ale ak sa nebojis, vnutro vymontuj taj tam 3f modelarsky motor a rozumne to ohul, bude to fukat viac, ale ako dlho neviem