Je mi to jasný, jen bych chtěl jako začátečník přijít jednou k nějakém, co je v pořádku. Zatím se ke mě nedostalo jediné pravítko ani deska, který by co se týče přesnosti za něco staly. Když člověk nemá na čem to opsat a případné zaškrabat, je to začarovaný kruh.
Co jste dneska bastlili?
Dosku kúp za pár korún čínsku granitovú a bude presná. Čínsky granit sa síce môže dosť rýchlo vyšúchať, ale ak to máš na hobby použitie a dávaš na ňu pozor, tak ti vydrží na veky.
Prípadne môžeš potom kúpiť ešte liatinovú dosku, tú si zaškrabať podľa granitovej a potom používať iba tú liatinovú.
Prípadne môžeš potom kúpiť ešte liatinovú dosku, tú si zaškrabať podľa granitovej a potom používať iba tú liatinovú.
Tos C45-2000
To je otázka jak bude přesná. Koupil jsem desky 300/200 // ne ty nejlevnější // a moc se mi nezdály. Na 3D jsem naměřil odchylky několik setin. Nechal jsem je zkontrolovat na měrovém a pán mi řekl že to má přesnost tak na náhrobní kámen - že mi tam chyběj zlatý písmenka.
Tak to je zvláštne, čo som počul, tak sú tie dosky väčšinou presné. Ja som svoju "meral" iba amatérsky, hodinky som dal na stojan s poriadnym vyložením a chodil som s tým po doske, ručička sa nepohla.
Ale určite sa dá natrafiť aj na vadný kus, síce k tomu dávajú certifikáty z merania, ale každému je asi jasné, že tie lacné dosky nebude nikto merať.
Ale určite sa dá natrafiť aj na vadný kus, síce k tomu dávajú certifikáty z merania, ale každému je asi jasné, že tie lacné dosky nebude nikto merať.
Tos C45-2000
Naštěstí tvrdý začátek už mám za sebou. Začal jsem s deskou 300x300 a pravítkem 750/45°. Obojí k zaškrabání (jen se o tom prodejce zapomněl zmínit). Pak jsem že šrotu vytáhl další dvě 750 pravitka (45° i 55°) taky na přeškrabání ale to jsem očekával. Přeci jen budou starý Škodovácký pravitka po přeškrabání lepší, než je dělat nový a řešit stárnutí nebo tepelný zpracování. V pondělí jsem si přivezl opravenou desku 590x455 na který teď škrabu tohle 500/45° pravítko. O granitu jsem taky přemýšlel ale to až budou zas nějaký našetřený peníze.turnigy píše: ↑5. 8. 2021, 11:07 Dosku kúp za pár korún čínsku granitovú a bude presná. Čínsky granit sa síce môže dosť rýchlo vyšúchať, ale ak to máš na hobby použitie a dávaš na ňu pozor, tak ti vydrží na veky.
- Zdenek Valter
No to je pešek - hele nesplet sis vlákno?zexner píše: ↑4. 8. 2021, 8:16 Škrabu, škrabu, škrabu rybinu a furt se nemůžu doměřit rovnoběžnosti a vida, tady je viník. Člověk dnes už nemůže věřit politikům natož uloženkovým pravítkům. Tohle je parádně prohnutý a já furt řeším, proč tam kde je podle hodinek jáma mám a barvu kopec a obráceněProč mě jen nenapadlo zkontrolovat pravítko o něco dřív
![]()
Neměl jsi to dát raději sem?

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jo, do toho vlákna by to pasovalo líp. Každopádně jsem obětoval další večer a pravítko už je zase v cajkuZdenek Valter píše: ↑8. 8. 2021, 7:06No to je pešek - hele nesplet sis vlákno?zexner píše: ↑4. 8. 2021, 8:16 Škrabu, škrabu, škrabu rybinu a furt se nemůžu doměřit rovnoběžnosti a vida, tady je viník. Člověk dnes už nemůže věřit politikům natož uloženkovým pravítkům. Tohle je parádně prohnutý a já furt řeším, proč tam kde je podle hodinek jáma mám a barvu kopec a obráceněProč mě jen nenapadlo zkontrolovat pravítko o něco dřív
![]()
Neměl jsi to dát raději sem?![]()

Bohužel mají za kamarády nás nenormální a furt s něčím otravují

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Slavil jsem narozeniny
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;