Co mě k tomu vedlo:
Už jak jsem soustruh přivezl tak jsem zvažoval, že do něho dám LCNC, jenže kvůli nestandartní komunikaci mezi servodrivery a řs (profibusDP) bych musel vyměnit i servosety a to by vyšlo ranec. Jenže po roce provozu začíná postupně ta drahá Siemensácká elektronika odcházet a tak jsem zase začal přemýšlet nad LCNC (nedávno odešel Simodrive611 modul a já už 3tydny stojím protože se mi nechce platit 2000e aby mi po pár hodinách odešel zase jiný modul).
Jelikož by to byla má první přestavba tak bych potřeboval trochu nasměrovat (zatím mi úspěšně funguje CNC soustruh a frézka na parportu a krokáčích a už konečně experimentuju s mesou a servem ale tento soustruh je ještě daleko za mými znalostmi). Nejprve bych potřeboval určit vhodné elektro a cenu abych mohl pokračovat dál.
Klíčové parametry tohoto soustruhu SPM16:
-stav 45500h
-rok výroby 2003
-váha 4,3tun
-řs Sinumerik 840d
-osa X pojezd 181mm rychloposuv 21m/min bržděné servo 3000ot/min 5,8Nm 1,8Kw šroub ø32 stoupání 12mm, přes řemenový převod, optické pravítko heidenhain
-osa Y pojezd 100mm rychloposuv 21m/min bržděné servo 3000ot/min 10,5Nm 3,3Kw šroub ø63 stoupání 12mm, přes řemenový převod, magnetické odměřování v kolejnici
-osa Z pojezd 485mm rychloposuv 24m/min servo 3000ot/min 12Nm 3,8Kw šroub ø32 stoupání 12mm šroub napřímo spojený s servem
-osa C servo 3000ot 3.5Nm 1,1Kw
-osa NV (poháněné stanice) servo 6000ot/min 3Nm 1,9Kw
-Hlavní vřetenový indukční motor s enkodérem 20Kw, 2000ot/min při 68Hz, max. 8000ot/min
-vřeteno má 60 - 5000ot/min, hydraulická brzda, průchod tažnou trubkou ø64mm odměřování přes řemen (absolutní enkodér Heidenhain)
-Při startu se stroj musí referovat
-koník propojitelný s suportem s výsuvnou pinolou
-Poháněná je vždy jedna stanice která je v pracovní poloze, pro spuštění musí elektromagnet zasunout spojku na pastorek poháněčky, nejprve se vykoná sekvence tipování a až pak se zapnou otáčky
-Pro aktivaci osy C se musí nejprve zreferovat oz. kolo poháněné od serva přes planetovou převodovku, a oz. kolo vřetena, poté se hydraulicky zasune oz. kolo s servem do oz. kola vřetena.
-chtěl bych dodělat lopatku a nástrojovou sondu
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=hahpbW6eknY
Představa:
jako náhradu původních servosetu jsem chvíli zvažoval serva step/dir a mesu tak jak to dělá většina uživatelů LinuxCNC, ale přál bych si jednu věc: vždy když jdu na oběd tak mám možnost "vypnout pohony", tzn že vypnu hydrauliku a ventilétory a silovinu pro servozesilovače. Zbytečně to nedělá kravál, nežere elektriku a nebzučí serva, ale obrazovka svítí, když pohnu s kuličkovým šroubem tak se v systému hýbou souřadnice a jednoduše můžu stroj zapnout a bez referovani pokračovat tam kde jsem skončil. systém řízení Step/dir neumí zpětnou vazbu na polohu do systému a dodělat ji by bylo asi složité, tak zvažuju sběrnicové serva. O sběrnici CANopen jsem toho tady na foru moc nenašel, tak bych asi šel do ověřeného EtherCATu a do servosetů DELTA které mi byly doporučené (asi ASD-A2 z aliexpressu)
První otázka, Zajímalo by mě jak to je s výkonem? např. na ose Z je servo které (sice nemá napsaný výkon, ale ten jsem dopočítal) má asi 3,8Kw, ted´ otázka jestli koupit 3Kw nebo by stačilo 2Kw, ty dnešní serva by na tom snad s výkonem měly být lépe než ty staré.
Cena:
https://de.aliexpress.com/item/10050020 ... 60d6ded8b4
Kdybych cenu zhruba kalkuloval podle tohoto odkazu a vzal bych v potaz tu horši variantu, Tak:
X 1,5kw 17tis + Y 3kw 28,5tis + Z 3kw 28,5tis + C 1kw 16tis + NV 2kw 22tis + vřetenový měnič 20tis + domluvil bych se s prodejcem že na Y a X chci brzdu + cca 10tis, že chci EtherCAT místo CANopen, domluvil bych společnou dopravu +cca 12tis +trafo 3x200V netušim cca 6tis? + pc, obrazovka atd.. cca 6tis = cca 166tisíc
Pokud bych se rozhodl pro slabší variantu (na Z a Y použít 2kw, C 750w) tak bych ušetřil asi 16tisic
Rozpočet:
Bohužel mám zatím našetřeno jen 80tisíc takže jsem zvažoval varianty:
-Zablokovat osu Y a mít z toho jen soustruh (X + Z + vřeteový měnič) cena by pak byla cca 98tis, to už bych nějak dal dohromady.
-Koupit obyč čínské serva 2500ppr, od toho mě ale dost lidí odrazuje a taky mám špatné zkušenosti s frekvenčními měniči z číny, a taky ty čínské serva většinou neumí Ethercat ani externí odměřování. Každopádně cena by byla asi poloviční.
-Vzhledem k tomu že poháněčky tvořily většinu mých zakázek tak asi ten siemens modul ještě koupím a budu muset vydržet a šetřit na ty delty
Každopádně bych potřeboval vědět co mě čeká a jak výkonné a jaké serva bych už měl nakoupit.
Děkuju všem co si ten vyčerpávajíc text dočetli až do konce, nedokázal jsem to zkrátit