PRODÁNO - Sklářský hořák a stovky skleněných tyčí a trubek

Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
rawen
Sponzor fora

8. 8. 2021, 8:49

Podle zkušeností s koníčky mojí drahé polovičky :) je tohle hořák na vinuté perle nebo skleněná zvířátka. Oproti např. ohnutí trubiček se používá jiné sklo a je potřeba prohřát o něco větší hmotu.
Kahany jsou docela věda, my máme bezkyslíkový, jen na čistý propan (plynný, ne do vozíků). Nějaké počtení https://www.kacafurie.cz/kahany-horaky .

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Petras
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2021, 11:18

Je to profi hořák na vysoké teploty pro borosilikátové sklo. Ale vinuté perle s tím jdou taky pěkně. Bez kyslíku to nehoří. Měl by tam být přívod tlakového vzduchu, aby se šetřil kyslík.
Petras
Petras
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2021, 11:36

Jsou ještě k mání barevné tyčinky a trubičky ? A jdou stavovat mezi sebou bez pozdějšího praskání ?
Petras
BlackArt

9. 8. 2021, 1:51

Petras píše: 9. 8. 2021, 11:36 Jsou ještě k mání barevné tyčinky a trubičky ? A jdou stavovat mezi sebou bez pozdějšího praskání ?
...ještě si to nikdo neodvezl, ale nějací zájemci se již ozvali, takže zatím v rezervaci.
Předpokládám, že vše lze mezi sebou kombinovat, jelikož je to od člověka, cos tím vytvářel foukané vázičky, zvířátka apod. věci.
Charon
Sponzor fora

9. 8. 2021, 1:57

Ahoj tak já to všechno beru, kamarádka byla nadšená. Stavím se pro to ale až příští týden, jestli to neva. Klidně ti peníze pošlu, jestli budeš chtít. Děkuji
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
dante

9. 8. 2021, 9:08

Petras píše: 9. 8. 2021, 11:18 Je to profi hořák na vysoké teploty pro borosilikátové sklo. Ale vinuté perle s tím jdou taky pěkně. Bez kyslíku to nehoří. Měl by tam být přívod tlakového vzduchu, aby se šetřil kyslík.
U podobného hořáku jsem zkusil pustit vzduch místo kyslíku a můžu potvrdit, hoří to opravdu blbě. A tím poměrem vzduch-kyslík se dá dobře nastavit teplota plamene, jaká je potřeba. Borosilikát bez kyslíku víceméně nejde a zas olověný křišťál se v čistém kyslíku snadno přepálí.
TOS V10 a MN80
BlackArt

22. 8. 2021, 12:47

... takže jelikož si to nikdo ani po týdenní rezervaci nevyzvedl a i soukromá zpráva zůstala bez odezvy, tak je nabídka k dispozici dalšímu zájemci....
Charon
Sponzor fora

22. 8. 2021, 2:03

Promiň mě to ve shonu pracovnim vypadlo ze škeble, omlouvam se. Vezmu, jestli pro sklerozu neuprednostnis dalsiho v poradi, což pochopim :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
BlackArt

22. 8. 2021, 6:53

...sorry, když zpráva zůstala bez odezvy, obnovil jsem vlákno a oslovil dalšího v pořadí a hořák a sklo už má doma nový majitel. Potřebuji místo a rychlá akce má u mě tudíž přednost,
Mex

22. 8. 2021, 8:36

Není prosím ten nový majitel třeba z Brna nebo okolí?
Možná by mi pak 2-3 trubičky přeprodal.
Potřeboval bych je ohnout a udělat z nich topení do leptací lázně. A v malém se laboratorní sklo blbě kupuje.
Díky.
prcek

23. 8. 2021, 6:35

Mex píše: 22. 8. 2021, 8:36 Není prosím ten nový majitel třeba z Brna nebo okolí?
Možná by mi pak 2-3 trubičky přeprodal.
Potřeboval bych je ohnout a udělat z nich topení do leptací lázně. A v malém se laboratorní sklo blbě kupuje.
Díky.
Drogerie na Orlí nemá? Dlouho jsem tam nebyl, ale mívali.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
Petras
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2021, 10:42

Objednával jsem tady: https://www.glass-sphere.com/eshop/skle ... -valce.htm a s množstvím nebyl problém. Dokonce i nařežou na rozměr.
Petras
Mex

23. 8. 2021, 3:13

Už je to prodáno, tak snad nebude vadit, že trochu doprasím vlákno.
Ale je to off-topic a je to dlouhé, tak to raději nečtěte. ;-)

Napřed k tomu kupování trubek: na Orlí jsem kdysi nepochodil. Poslali mě do nějaké firmy kousek od Křenové, tam ale uměli prodat jenom celý balík trubek, což bylo snad 50 nebo dokonce 100ks.

O tomu "dílu": já to bohužel nemám promyšlené. Jen vím, že bych to nějak chtěl udělat.
To byl jenom takový okamžitý nápad, že kdyby ten hořák a trubky koupil někdo v blízkém dosahu a měl těch trubek přebytek, tak že by v rámci zkoušek nového hořáku třeba zkusil něco ohnout (a prodal mi ten polotovar, resp. pak už vlastně "výrobek").
A popravdě řečeno bych tu práci s tím i rád viděl, případně ještě raději i vyzkoušel.

Sám zatím nevím, jak by to mělo vypadat. Neznám totiž moc možnosti jak se s tím sklem dá pracovat (ohýbat trubky), když vevnitř něco je. A ani co to pak snese v provozu.

Cílem je udělat topení do leptací lázně a do pokovovací lázně na tišťáky. Nejmíň řekněme 200W, raději ale víc, případně i mnohem víc (třeba kolem 1kW, regulovat se dá vždycky).
Zvažoval jsem i použití nerezových topných těles, třeba do pračky. Ale i té nerezi se bojím, aby to v těch lázních nedělalo problémy. Tak proto by bylo sklo asi optimální.

Podle průměru trubek bych dovnitř vložil řetěz propojených odporů. Případně možná spirálu odporového drátu, například co se dává do Remosek. A právě nevím, jak moc by bylo možné to naohýbat, když už tam budou ty odpory nebo spirála.

A ani nevím, co tam pak případně přidat. Jestli vnitřek zasypat nějakým jemným pískem? Nebo to zalít třeba transformátorovým olejem? To by možná bylo nejlepší.

Další pak je tenká trubka, která by se na konci zaslepila, a do které by se vložil K-termočlánek. Případně trochu tlustší, kam by se vložil termistor nebo polovodičové čidlo v pouzdře TO92 (tj. průměr 5mm).
Tohle by asi bylo celkem snadné, nic by se neohýbalo, ale jenom zatavil konec. A čidlo by se tam vložilo až dodatečně.

Případně mě napadají ještě nějaké varianty s plastem. Buď topný kabel, což by bylo asi realizačně nejsnažší.
Nebo vzít kus ocelového plechu, nad a pod něho dát trochu větší pláty plastu a po okrajích to buď dokonale slepit, nebo třeba ultrazvukově svařit. To pak hodit na dno a použít nepřímý ohřev - postavit to na indukční plotýnku.

Jen info, jak to dělám teď: používám nepřímý ohřev ve vodní lázni. Ale je to vždy taková provizorka. Podle velikosti tišťáku zvolím nějakou kádinku a podle ní příslušně velký hrnec.
Jenže to chce ještě bublátor, takže prostě je to vždy takový ad-hoc bastl typu "Franto podrž". Navíc je ten ohřev velmi pomalý. Ale zase se snadno udržuje nastavená teplota. Ta je mimochodem kolem 50 stupňů.
Tak bych tomu rád někdy dal nějakou kulturu.
romanf

23. 8. 2021, 3:18

Mexi, a čo takto nakúpiť akvaristické ohrievače, to sú v podstate odpory v skúmavkách, je to za facku a má to aj termostat. 200W nie je problém
Mex

23. 8. 2021, 3:27

romanf píše: 23. 8. 2021, 3:18 Mexi, a čo takto nakúpiť akvaristické ohrievače, to sú v podstate odpory v skúmavkách, je to za facku a má to aj termostat. 200W nie je problém
Díky.
Pamatuju si, že to jsem kdysi taky zvažoval. Mám pocit, že zrovna za facku to nebylo (naopak, že to bylo celkem drahé), ale třeba se pletu.
Pokud si správně pamatuju, tak hlavní problém byl, že to vždy mělo nějakou regulaci proti přehřátí. A končilo to dost nízko, někde u 35C. Což je asi logické.
Já bych to potřeboval potlačit k těm 50C.
I když je pravda, že nějak z toho tu regulaci vymlátit by asi nemuselo být tak těžké.
A ideální by byl zdroj tepla dole. I když díky bublátoru by tohle možná nevadilo.
Odpovědět

Zpět na „Prodej“