PRODÁNO - Sklářský hořák a stovky skleněných tyčí a trubek
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Ohybani s naplni pujde blbe. Kdyz jsem si s tim hral u dedy v praci tak sklo hodne zmeklo, takze napln se bude drat ven. Navic to musis dost ohrat, tak asi pajene spoje nevydrzi. Videl bych to na odporovy drat s keramickymi koralky jako byvaly v plotynkach varicu. Ale nedavno jsem jednu pitval a bylo to jen zamazane nejakym humusem. U akvapotreb asi zalezi na sofistikovanosti reseni. Nejake vyvarene akvarium uz jsem videl.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
ako mladí pionieri sme akvaristické ohrievače vyrábali z 20w odporov (väčšie sa nezmestili do skúmavky), hrubostenných skumaviek a suchého kremičitého piesku. Piesok z pieskoviska, vysušený na sporáku. Jediný trik bolo používanie keramických koraliek ako izolácie vnútri ohrievača, klasické káble by sa roztiekli. Už si nepamätám akým epoxidom sme to štuplovali ale bolo to vodotesné a nikoho to nezabilo. Termostat bol externý
Naposledy upravil(a) romanf dne 23. 8. 2021, 5:34, celkem upraveno 1 x.
Já už jsem starý pionýr.
Tak jsem místo hotové zkumavky chtěl použít polotovar - skleněnou trubku.
Ten písek jsem taky zvažoval. Ale říkám si, že to musí být slušný tepelný izolant. Že by to chtělo něco s lepší tepelnou vodivostí. Aspoň to třeba smíchat se železnými pilinami z brusky.
Ale ještě lepší by asi byl nějaký ten transformátorový olej. Jenom by bylo třeba nechat tam nahoře dost velkou bublinu, aby se to mělo kam roztahovat.

Ten písek jsem taky zvažoval. Ale říkám si, že to musí být slušný tepelný izolant. Že by to chtělo něco s lepší tepelnou vodivostí. Aspoň to třeba smíchat se železnými pilinami z brusky.
Ale ještě lepší by asi byl nějaký ten transformátorový olej. Jenom by bylo třeba nechat tam nahoře dost velkou bublinu, aby se to mělo kam roztahovat.
-
Proč nepoužiješ jednoduše ponorný vařič (nebo několik), pro jistotu na bezpečné napětí, a neuděláš si tam jednoduchou regulaci? Je to levné....
https://www.zbozi.cz/hledej/?q=Ponorn%C ... ejlevnejsi
Naposledy upravil(a) Reinkarnace dne 23. 8. 2021, 6:20, celkem upraveno 1 x.
Když jste byli pionýři, tak nebyly silikonové tmely a už vůbec ne na vysoké teploty (250°C). Dej do zkumavky něco co topí a vleze se tam, k tomu tam zabuduj vratnou tepelnou pojistku (třeba na 115°C nebo něco okolo) , vyplň to tmelem, třeba smíchaným s pískem, a máš to.
P.S. Kdysi mně někdo říkal, že ve ValMezu, nebo blízkém okolí, je nějká firma, kde ti udělají topné těleso podle přání. Ale pamatuju si jen tuto informaci. Doposud jsem to nepotřeboval. Třeba už ani ta firma tam není.
P.S. Kdysi mně někdo říkal, že ve ValMezu, nebo blízkém okolí, je nějká firma, kde ti udělají topné těleso podle přání. Ale pamatuju si jen tuto informaci. Doposud jsem to nepotřeboval. Třeba už ani ta firma tam není.
Já to dělat nechci, protože bych používal rozměrové malé odpory nebo spirálu.
Ale předřečník psal o 20W odporech. To je pořádný macek, který má vývody tak 8cm od sebe. A tam by písek se železnými pilinami asi celkem spolehlivě izoloval. Samozřejmě pokud by tam těch pilin nebyla většina, ale jen přiměřené mírné množství.
Pokud bych to dělal, tak tam dám nějaký olej nebo silikonovou vazelínu. I když ta by byla sice super, ale bude drahá, takže spíš ten olej.
Ze stejného důvodu, jako nepoužiju topné tělěso do pračky (o kterém jsem trochu uvažoval). Má to sice povrch z nerezu nebo možná z nějakého niklu nebo chromu nebo kdoví čeho. Každopádně je povrch kovový.Reinkarnace píše: ↑23. 8. 2021, 6:13 Proč nepoužiješ jednoduše ponorný vařič (nebo několik), pro jistotu na bezpečné napětí, a neuděláš si tam jednoduchou regulaci? Je to levné....
Ale protože mi jde o leptací a pokovovací lázeň, tak si tam prostě netroufnu dát cokoli kovového. Takže buď sklo, nebo možná plast.
Teď mě napadá, že by možná mohlo fungovat kovové topné těleso, natřené silnou vrstvou (nebo ještě lépe několika vrstvami) vypalovací barvy. Ale to nemám jak udělat.
Já ale nakonec možná fakt udělám pokus, protože s tou nerezí zatím jenom teoretizuju.
Mám na dvoře starou pračku, kterou jsem dotáhl ze šroťáku kvůli vymontování motoru. A v ní musí být taky nějaké topné těleso. Sice možná prožrané, ale to je v této chvíli fuk.
Tak ho zkusím nechat pár dní máchat v těch leptacích a pokovovacích sajrajtech, co to udělá.
To s tím silikonovým tmelem je možná dost dobrý nápad. Bude to asi dostupnější a levnější než silikonová vazelína.Josef píše: ↑23. 8. 2021, 6:19 Když jste byli pionýři, tak nebyly silikonové tmely a už vůbec ne na vysoké teploty (250°C). Dej do zkumavky něco co topí a vleze se tam, k tomu tam zabuduj vratnou tepelnou pojistku (třeba na 115°C nebo něco okolo) , vyplň to tmelem, třeba smíchaným s pískem, a máš to.
I když netuším, jestli to bude mít podobně dobrou tepelnou vodivost. Skoro bych se bál, že ne.
Dělal jsem kdysi topný válec (pro jistotu jen na 24 V) a nikdo si nestěžoval, že blbě topí. Svařovalo to polypropylém. Teplota lehce nad 100° C.Mex píše: ↑23. 8. 2021, 7:01To s tím silikonovým tmelem je možná dost dobrý nápad. Bude to asi dostupnější a levnější než silikonová vazelína.Josef píše: ↑23. 8. 2021, 6:19 Když jste byli pionýři, tak nebyly silikonové tmely a už vůbec ne na vysoké teploty (250°C). Dej do zkumavky něco co topí a vleze se tam, k tomu tam zabuduj vratnou tepelnou pojistku (třeba na 115°C nebo něco okolo) , vyplň to tmelem, třeba smíchaným s pískem, a máš to.
I když netuším, jestli to bude mít podobně dobrou tepelnou vodivost. Skoro bych se bál, že ne.
Klucíí já bych vás teda rád varoval
Ohřívat 2-10 litrů nějaké kapaliny mírně agresivní na 50°C v nádobě na ni určenou....
To nemůže dopadnout dobře
Je to fakt problém a ty investice....No ještě pár stránek a odpískáte to uvidíte
....
Celý by to mohlo přijít na 1000 korun a den vlastního času a kdopak by šel do tak nejistýho podniku
........

Celý by to mohlo přijít na 1000 korun a den vlastního času a kdopak by šel do tak nejistýho podniku

Ano,nerezový pekáč,na něj dolů přilepit motorářským silikonem betonový válec z hypermarketu a celé tím to strčit do rýžovaru nebo pomalého hrnce s vodou.
Na kraje pekáče tubex jednak aby to nepálilo druhak izolovalo pro rovnoměrnější rozložení tepla.
A empiricky pohlídat teplotu,vztah nahoře a dole.Déle by se to nahřívalo ale mělo by to dynamiku proti ochlazení při vložení "obrobku".