PRODÁNO - Sklářský hořák a stovky skleněných tyčí a trubek

Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
karelsklo

23. 8. 2021, 9:21

Eventuelně grant EU....2-3 mega by to pokryly a zůstalo by to aspoň doma :-D Můžu dělat praktikanta? :-D.....:-D
BlackArt

23. 8. 2021, 9:28

... no asi bych se konstrukcí nechal inspirovat u číňanů (nebo i oni se inspirovali jinde) :)
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 27b85e7-27
Mex

23. 8. 2021, 10:27

karelsklo píše: 23. 8. 2021, 8:34 Klucíí já bych vás teda rád varoval :-D Ohřívat 2-10 litrů nějaké kapaliny mírně agresivní na 50°C v nádobě na ni určenou....:-D To nemůže dopadnout dobře :-D Je to fakt problém a ty investice....No ještě pár stránek a odpískáte to uvidíte ;-) :-D....
Celý by to mohlo přijít na 1000 korun a den vlastního času a kdopak by šel do tak nejistýho podniku :-D........
Ty se určitě oprávněně obáváš, že pod tíhou příspěvků v tomto vlákně zaniknou tvé inspirativní příspěvky v mnoha ostatních vláknech, že jo?
:wink:
Mex

23. 8. 2021, 10:37

BlackArt píše: 23. 8. 2021, 9:28 ... no asi bych se konstrukcí nechal inspirovat u číňanů (nebo i oni se inspirovali jinde) :)
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 27b85e7-27
Jo, to je v podstatě skoro ono. Kdyby to nestálo 150-300 USD, tak bych si to možná i koupil.
Takže Číňan tam topí 300W, a to z boku. Kdybych tam dával topení na bok, tak bych dal aspoň dvě, aby to bylo rovnoměrnější. Ale spíš chci to topení dolů.

Bylo by zajímavé vidět, jak jim to bublá. Ono udělat bublátor tak, aby bublal opravdu rovnoměrně v celém objemu a nezanášel se, zase není taková sranda, jak by to mohlo na první pohled vypadat.
A protože to bublání tady není jen pro míchání a urychlení reakce, ale vzdušný kyslík se aktivně účastní reakce, tak na tom opravdu záleží. Jinak je to někde podleptané a jinde nedoleptané.
Mex

23. 8. 2021, 10:45

prcek píše: 23. 8. 2021, 9:02 Hele Mexi, ta lazen je staticka, nebo kapalinu neco cerpa. Ze by to slo udelat obracene. Kapalina v trubce a topeni okolo.
Tady je lázeň statická, resp. velmi silně v celém objemu bublající.

Ale jsou i opačné principy, kde se to leptání řeší rozstřikem. Pak by to šlo ohřívat v trubce.
Co jsem viděl rozstřikovací jednotky, tak to nebylo jako normální tryska a rozstřik tlakem. Bylo to několik svislých dutých válců se spirálově vyvrtanými otvory po celé výšce. Ty válce se celkem rychle otáčely, lopatky dole tlačily kapalinu ze dna nádoby nahoru skrz válec, a rozstřik dělala odstředivá síla přes ty otvory.

To leptání rozstřikem prý dělá šíleně kvalitní leptání. Ale co jsem viděl videa z velkých fabrik na tišťáky, tak tam to vypadalo, že to mají v lázni. Nicméně úplně jistý si nejsem.
Mex

23. 8. 2021, 10:49

hop_1 píše: 23. 8. 2021, 8:45 Za mě jednoznačně vodní lázeň s termostatem.
Tak to dělám teď. Ale vodní lázeň je hodně pomalá. Možná by to chtělo udělat nějak dobře tvarovanou tu vnitřní nádobu, aby byl teplosměnný povrch co největší.
karelsklo

23. 8. 2021, 11:06

Já se ničeho neobávám,dobře se bavím debatou jak teoreticky uplést z hovna bič když nemáš nejmenší vůli něco opravdu dělat.Jinak bys to měl už dávno hotové,zainvestoval a něco dělal :-D.Tyhle plky jsou opravdu k popukání a je evidentní že si chceš povídat,ve skutečnosti to nepotřebuješ...Proto reakce,no nic pak dej výsledek až to budeš mít teo i praxo zmáknuté ju? ;-)
karelsklo

23. 8. 2021, 11:29

Nicméně radu dám ať přispěju ;-) -v Boskovicích je Gatema,ta udělá profi plošňák od jednoho kusu a pošle poštou tak zatím můžeš prototypy brát tam a až tu technologii zvládneš s tímhle přístupem přebereš jim půlku zákazníků ;-)
Ale napřed ten "bublátor" a skleněnou trubičku se železnýma pilinama....:-D
Mex

24. 8. 2021, 4:34

karelsklo píše: 23. 8. 2021, 11:06 Já se ničeho neobávám,dobře se bavím debatou jak teoreticky uplést z hovna bič když nemáš nejmenší vůli něco opravdu dělat.Jinak bys to měl už dávno hotové,zainvestoval a něco dělal :-D.Tyhle plky jsou opravdu k popukání a je evidentní že si chceš povídat,ve skutečnosti to nepotřebuješ...Proto reakce,no nic pak dej výsledek až to budeš mít teo i praxo zmáknuté ju? ;-)
Jo, teď jsi to rozčísnul. Je vidět, že máš přehled a hned jsi mě odhadnul.
Ale třeba se mi povede to na youtube nakoukat a svůj první tišťák v životě skutečně někdy udělám. V nejhorším mi s tím pomůže manželka.
testone
Sponzor fora

24. 8. 2021, 6:16

tak ohřívej ten vzduch co ženeš do bublátoru
teď to tím vzduchem chladíš
....
jestli ti samotný písek v topném tělísku přenese dost výkonu lze přece snadno změřit
dej přímo k topnému odporu snímač teploty a měř teplotu a příkon
uvidíš, zda se ta sestava pohybuje v nějakých přijatelných mezích
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prcek

24. 8. 2021, 6:35

testone píše: 24. 8. 2021, 6:16 ....
jestli ti samotný písek v topném tělísku přenese dost výkonu lze přece snadno změřit
dej přímo k topnému odporu snímač teploty a měř teplotu a příkon
uvidíš, zda se ta sestava pohybuje v nějakých přijatelných mezích
Myslim, ze Mexovi nevadi nizka vodivost - teplo se nakonec ven nejak dostane - ale vysoka tepelna kapacita - blbe se to reguluje, kdyz topi i vypnute a dlouho trva nez se lazen zacne ohrivat.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
romanf

24. 8. 2021, 8:30

ono toho piesku v tom ohrievači je za pol hrste a predpokladám, že nádoba má objem aspoň liter-dva , takže pomer tepelnej kapacity hmoty ohrievača a kvapaliny je 1:100
Otázka je, ako presne to potrebuje regulovať , ak na desatiny 'C tak by som to chápal, ale ak sa potrebuje hýbať v rozsahu +/- 5'C od stredu tak pohoda...
picom

24. 8. 2021, 12:42

Na vojně jsme měli na vaření kávy speciální bakelitový hrnek. Ve dně zalepené epoxidem dva uhlíky z baterky a kus dvojlinky s banánky. Všichni to přežili.
Předpokládám že leptací lázeň budu dostatečně vodivá a vystačí si i s bezpečnějším napětím.
testone
Sponzor fora

24. 8. 2021, 2:03

varianta na ohřívání buřtů a Pražských párků
dva dráty pr. tak 3-5mm s dřevěnými držátky, na koncích naletovaný korunkový zátky od piva, na druhých koncích opět dvoulinka do zásuvky
do zátek se mázla hořčice, přiložit na konce buřta a za 5-10 sec se z něj kouřilo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

24. 8. 2021, 4:30

Jenom krátce, aby se skleněný Karel nezlobil.
Potřebná teplota je cca 50C. Při dosažení 55C dojde k nevratné degradaci lázně.
Pokud je topný element (třeba odpor) v nějaké velké izolační vrstvě, tak se to dost blbě reguluje, jak psal prcek.
Kromě toho se mi nelíbí, že pak musí mít ten topný element o hodně vyšší teplotu, když je tam velký teplotní gradient. Ale je to možná jenom moje zbytečná obava.
U nějakého kantalového odporového drátu by to bylo jedno, tam na nějaké té stovce stupňů nezáleží. Ale třeba při použití běžných odporů už se mi to trochu příčí. Proto bych rád, aby ten rozdíl teplot nebyl nijak dramatický.

Ještě na doplnění: tohle zařízení je pro alkalickou leptací lázeň (což používá málokdo, na fóru podle mě nikdo). A tu potřebuju až v zimě. Teď, když je venku teplo, tak používám běžnou kyselou lázeň, protože můžu dělat venku. Tak mě to časově tak netlačí. Ale do nějakého prosince bych to měl rád pokupě.
Odpovědět

Zpět na „Prodej“