Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
qwer

25. 8. 2021, 6:48

Pozeral som tú uhlovú frézku, bohužiaľ mám iba malé pr.20. Jedinú, ktorou by to šlo vyrobiť som volakedy upravil z bežnej valcovej frézy- priemer 40, uhol 60°, výška 21, stopka v zúženej časti 15 mm. No tej by som sa nerád vzdal, skoro som vysedel mladé, kým som ju vybrúsil
002.JPG
Mílap

25. 8. 2021, 2:38

Pěkný den,
z obrázků a toho mála rozměrů, odhaduji šířku drážky za rybinou na cca 10- 12mm. Při průměru frézy 32 mm z toho vychází zapíchnutí do zadní stěny teoreticky 4- 6 mm, prakticky třeba o 1-2mm vic, materiálu tam tedy zbyde dost. Přesněji se to samosebou dá rozhodnout jenom s konkrétními rozměry.
Nepředpokládám, že má Cornellius široké strojní a nástrojové vybavení, ale píše o frézování, proto uvádím možnosti opracování rybiny na frézce. Jestli má frézku se svislou hlavou, nebo přímo svislou frézku, je z hlediska dostupnosti nástroje, nejjednodušší frézování válcovou frézou (co nejmenšího průměru) v nakloněném vřeteníku, příčným posuvem. S výběhem problém nebude, jenom ve dně zbudou dvě 90°drážky (jejich velikost závisí na průměru frézy a šikovnosti frézaře) a ty funkci vadit nebudou.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2021, 10:29

Nějak mě ten FB poslední dobou vyčerpává :D
Přílohy
Výstřižek.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
turnigy

26. 8. 2021, 8:45

Na facebook sa už chodím iba zasmiať, tam najviac radia tí, čo sa danej veci absolútne nerozumejú. Komentovať nemá žiadny význam, hneď ti vysvetlia, že si vlastne idiot. Mňa včera pobavilo toto
Přílohy
Untitled.png
Tos C45-2000
Sajmon

26. 8. 2021, 9:53

turnigy píše: 26. 8. 2021, 8:45 Na facebook sa už chodím iba zasmiať, tam najviac radia tí, čo sa danej veci absolútne nerozumejú. Komentovať nemá žiadny význam, hneď ti vysvetlia, že si vlastne idiot. Mňa včera pobavilo toto
Dokonce se k tomu rozjela velice "plodná" diskuze.
Dodahující se znalí s neznalými.
prcek

26. 8. 2021, 9:59

Na facebook sa už chodím iba zasmiať, tam najviac radia tí, čo sa danej veci absolútne nerozumejú. Komentovať nemá žiadny význam, hneď ti vysvetlia, že si vlastne idiot. Mňa včera pobavilo toto
Nemaje FB, a tudíž neschopen si projít diskusi, povoluje u nás norma prodlužky bez ochranného vodiče? Z nějakého důvodu jsem si myslel, že prodlužka musí mít ochranný vždy (žlutozelený v celé délce). Ale možná jsem si to jen vsugeroval jako nejjednodušší řešení.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
turnigy

26. 8. 2021, 10:42

Keď som potreboval 100m predlžovačku do záhrady na elektrický ohradník, tak som kúpil presne takúto, stála skoro polovicu menej ako keby mala ochranný vodič. Či je to podľa normy netuším, v každom prípade v tom nevidím žiadny problém, keď je tam ochrana proti pripojeniu spotrebiča, ktorý vyžaduje ochranný vodič.

Očividne je ale takáto ochrana voči českému kutilovi nedostatočná, výrobca by mal na tom ešte popracovať :lol:
Tos C45-2000
Sajmon

26. 8. 2021, 12:21

prcek píše: 26. 8. 2021, 9:59
Nemaje FB, a tudíž neschopen si projít diskusi, povoluje u nás norma prodlužky bez ochranného vodiče? Z nějakého důvodu jsem si myslel, že prodlužka musí mít ochranný vždy (žlutozelený v celé délce). Ale možná jsem si to jen vsugeroval jako nejjednodušší řešení.
zdroj
https://elektrika.cz/data/clanky/pozada ... 884-2-7-a1

Třídění přístrojů prodlužovacích přívodů
Přístroje prodlužovacích přívodů (vidlice a pohyblivé zásuvky) lze třídit podle uzemnění (na přístroje bez nebo s ochranným kontaktem) a podle způsobu připojení kabelu (přístroje rozebíratelné nebo nerozebíratelné). Dále pak podle stupně ochrany krytem před přístupem k nebezpečným částem a před škodlivými vlivy v důsledku vniknutí pevných cizích předmětů a před škodlivými vlivy v důsledku vniknutí vody.

Norma ČSN 35 4516 Domovní zásuvky - Dvojpólové zásuvky a vidlice AC 2,5A 250V a AC 16A 250V navazující a ČSN IEC 60884-1 stanovuje vzory a rozměry dvojpólových zásuvek a vidlic pro domovní a podobné vnitřní nebo venkovní použití. Platí pro vidlice a pevné nebo pohyblivé zásuvky s ochranným kontaktem i bez ochranného kontaktu.

Zásuvky a vidlice podle ČSN 354516 musí být provedeny a konstruovány tak, aby při obvyklém používání byl jejich provoz spolehlivý a bez nebezpečí pro uživatele a jejich okolí. Musí vyhovovat požadavkům a příslušným zkouškám ČSN IEC 60884-1.
prcek

26. 8. 2021, 3:26

Děkuji, i za odkaz na zdroj, já si z něj s dovolením vyzobnu toto:
V souvislosti s uvedeným nutno však upozornit, že používání dvoužilových kabelů jako prodlužovacích přívodů (prodlužovacích přívodů bez ochranného kontaktu) je v České republice zakázáno. To vyplývá nejen z kapitoly 1 - POZNÁMKY 1 normy ČSN LEC 60884-2-7+A1 a z čl. 14.21 - POZNÁMKY 2 normy ČSN LEC 60884-1, ale zejména z platné ČSN 340350 ed. 2 čl. 5.3.2.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2021, 3:35

přesně tak, prodlužka bez ochranného vodiče neexistuje, nedávno jsem v práci jednu takovou (domácí bastl) rozstříhal na kousky a vyhodil.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Josef
Sponzor fora

26. 8. 2021, 4:29

Mílap píše: 25. 8. 2021, 2:38 Pěkný den,
z obrázků a toho mála rozměrů, odhaduji šířku drážky za rybinou na cca 10- 12mm. Při průměru frézy 32 mm z toho vychází zapíchnutí do zadní stěny teoreticky 4- 6 mm, prakticky třeba o 1-2mm vic, materiálu tam tedy zbyde dost. Přesněji se to samosebou dá rozhodnout jenom s konkrétními rozměry.
Nepředpokládám, že má Cornellius široké strojní a nástrojové vybavení, ale píše o frézování, proto uvádím možnosti opracování rybiny na frézce. Jestli má frézku se svislou hlavou, nebo přímo svislou frézku, je z hlediska dostupnosti nástroje, nejjednodušší frézování válcovou frézou (co nejmenšího průměru) v nakloněném vřeteníku, příčným posuvem. S výběhem problém nebude, jenom ve dně zbudou dvě 90°drážky (jejich velikost závisí na průměru frézy a šikovnosti frézaře) a ty funkci vadit nebudou.
Pokud jsi to myslel jako pobavení, tak se ti to povedlo. Jen pro doplnění, viděl jsi ten prasklý kus? A to by jsi chtěl ještě zeslabit to dno, prý je nefunkční :lol: . Možná jsi toho nafrézoval opravdu hodně ale tohle tvoje řešení je možná jen myšleno jako ironie. :shock:
Mex

26. 8. 2021, 4:31

prcek píše: 26. 8. 2021, 3:26 Děkuji, i za odkaz na zdroj, já si z něj s dovolením vyzobnu toto:

V souvislosti s uvedeným nutno však upozornit, že používání dvoužilových kabelů jako prodlužovacích přívodů (prodlužovacích přívodů bez ochranného kontaktu) je v České republice zakázáno. To vyplývá nejen z kapitoly 1 - POZNÁMKY 1 normy ČSN LEC 60884-2-7+A1 a z čl. 14.21 - POZNÁMKY 2 normy ČSN LEC 60884-1, ale zejména z platné ČSN 340350 ed. 2 čl. 5.3.2.
Nejsem normožrout, takže to neřeším.
Ale takových 2-drátových prodlužek mám doma několik. Všechny koupené oficiálně u nás, ve velkých krámech.
Možná jsou starší, než nějaká novela normy. Ale mám pocit, že jsem je viděl prodávat i nedávno.

Používám je docela rád. Běžné venkovní nářadí (sekačka, pila atd.) má 2-drátové přívody (přístroje s dvojitou izolací).
A když už táhnu 30m přívod na zahradu, tak ta 2-žilová prodlužka je přece jen o poznání lehčí a ohebnější.
HonzaHorka

26. 8. 2021, 7:56

Zrovna minulý týden jsme byli s Manželkou na nákupu v Penny a tuhle sprostotu jsem tam vyděl. Už z dálky se mi to nezdálo jelikož byl od pohledu hrozně slabý kabel. Tak se na to jdu podívat a manželka se jen ptá proč se na ten kabel tak mračím. Měl jsem docela slušné dilema jestli si nezavolat vedoucí ať mi to vysvětlí, ale ona by stejně nic nevěděla.
Je to hrůza.
Josef
Sponzor fora

26. 8. 2021, 8:57

HonzaHorka píše: 26. 8. 2021, 7:56 Zrovna minulý týden jsme byli s Manželkou na nákupu v Penny a tuhle sprostotu jsem tam vyděl. Už z dálky se mi to nezdálo jelikož byl od pohledu hrozně slabý kabel. Tak se na to jdu podívat a manželka se jen ptá proč se na ten kabel tak mračím. Měl jsem docela slušné dilema jestli si nezavolat vedoucí ať mi to vysvětlí, ale ona by stejně nic nevěděla.
Je to hrůza.
V potravinovém zboží je možno zakázat a stáhnout vadné zboží z prodeje. U průmyslového je to snad možné jen u dětských hraček. A prodlužku si dítě asi nekoupí a dospělý ji pro sviště taky kupovat nebude. :(
Mílap

27. 8. 2021, 1:04

Pěkný den,
na předchozí stránce píšu průměr 5, při tomto prúměru by byla hloubka 2,5 mm a šířka 5,8.Když budu uvažovat se zápichem mezi dnem a šikmou plochou (který se běžně dělá) o šířce 2mm, zapíchnu do dna jenom 0,5mm. Ten 2mm zápich vyfrézuju kotoučovou stopkovou frézou (pr.32 by měl stačit). Ano, zase se zapíchnutím do zadní stěny nějakách 6mm, ale vzhledem k tomu, že v originálu tam ta stěna v rohu vůbec nebyla, to nic neznamená.
Ono se dobře dělá a soudí, když má člověk k dispozici vybavení, ale jde o to, poradit si s minimem prostředkú. Taky jsem, nemaje soustruhu, kdysi závity frézoval v děličce, třeba víčko chladiče pro veterána Cadilac,nebo závitník Tr22x5L a Vz12,7-20 (ten byl okružovaný nožem).
Konec.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“