PB fľaša ako vzdušník ku kompresoru.
-
Ahojte,
svojho času pod rúškom nejakého vlákna tu na fóre som dovliekol zo šrotu 2 kompresory z klimatizácii a chcel ich použiť ako zdroj vzduchu pre dielňu. V podstate iba na ofukovanie, priorita bola čo najtichšia prevádzka, nakoľko dielňu mám v dome.
A teraz prichádza otázka. Vo vlákne sa doporučovala ako lacný vzdušník stará LPG nádrž. Tie tu v okolí akosi nerastú, zato v šrote je niekoľko veľkých, 33 kg PB fliaš. Môžem ich použiť ako vzdušník, alebo je s ich použitím na takýto účel nejaký zádrhel? Predpokladaný tlak bude povedzme 6-7 ATM.
svojho času pod rúškom nejakého vlákna tu na fóre som dovliekol zo šrotu 2 kompresory z klimatizácii a chcel ich použiť ako zdroj vzduchu pre dielňu. V podstate iba na ofukovanie, priorita bola čo najtichšia prevádzka, nakoľko dielňu mám v dome.
A teraz prichádza otázka. Vo vlákne sa doporučovala ako lacný vzdušník stará LPG nádrž. Tie tu v okolí akosi nerastú, zato v šrote je niekoľko veľkých, 33 kg PB fliaš. Môžem ich použiť ako vzdušník, alebo je s ich použitím na takýto účel nejaký zádrhel? Predpokladaný tlak bude povedzme 6-7 ATM.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
-
Ahoj,
ďakujem ponuka je to samozrejme lákvá
Aký má objem a "pracovnú polohu"? Mňa trochu limituje priestor, tak tá PB fľaša mi prišla lákavá najmä s tohoto dôvodu. Nehovoriac o tom, že sú skoro za rohom.
ďakujem ponuka je to samozrejme lákvá

Asi 20 az 30 litru, je to od maleho kompresoru. Podivam se ti v pondeli a udelam fotku. Kdyz si poresis dopravu je tvuj, vzdytak nejaky příspěvek na forum. Jo je lezaty, ma to myslim i kolecka, ale uz jsem ho par let nemel v ruce.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
S tou dopravou bude zrejme najväčší problém. Každopádne odfoť a uvidíme.
Pokud v té flašce zůstane PB, tak to nebude úplně nejlepší nápad
Když PB vyženeš, tak bych v tom technický problém neviděl, ale zrovna podle norem a bezpečnostních předpisů to nebude.

-
Tlakovo som sa neobával, ale napadlo ma, nieje v tom napríklad vnútri zbytok toho smradu s plynu ktorý nebude k vyvetraniu? Či tú bombu pred použitím nieje treba nejak "detoxikovať"
Pb je tezsi nez vzduch, takze teče. Otevrenou nechat dirou dolu a není problem, u kamarada v servise je nechavaji takhle a pak šrotuji. A ventil je mosaz, takze zvlast do vykupu 

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
Asi nakoniec použijem tú bombu. Výhoda bude, že nezaberie prakticky žiadne miesto a mám zdroj kúsok od domu.
já mám ke kompresoru připravenou 90 l láhev na LPG. Tyhle láhve mají několik výhod - starší seženeš za pár stovek, jsou většinou 10 let staré (životnost v autě, pak musí z auta ven), jsou zkoušené na 36 bar. Když tam takovou láhev dáš, tak tě přežije. Oproti tomu láhve na PB jsou testované na nižší tlak. Jelikož by se před každým plněním měla provádět tlaková zkouška, tak bych se toho taky nebál. Jestli ale chceš větší objem, poohlédni se po 33 kg láhvi. To jsem původně taky zamýšlel, než jsem za dvě nebo při stovky sehnal 90 l LPG.
předválečný soustruh Volman, protahovačka HMS 850, Gude MIG 192/6K, frézka F1J2
Když bych nesehnal pěkněj (důvěryhodnej) origo vzdušník, tak bych použil nádobu od LPG jak píše Milan. Z nádoby je potřeba taky vypouštět kondenzát. Sice to lze realizovat u obou flašek, ale u LPG nádoby je široký hrdlo na který se vytočí příruba se dvěma vstupy. Jedna delší trubka dovnitř na vzdušninu a druhá jen u příruby na vypouštění kondenzátu. Jak už napsal Milan, jsou ty nádoby bohatě dimenzovaný, se štítkem a v dobrém stavu.