Odmagnetovač.
Moderátor: sysel
U kalených podložek do svěráku, u soustružnických nožů z radeka mě neustále rozčilovalo chytání špon. Tady špona pod podložkou a už je to nakřivo. Špony na noži v díře, a díra není válcová. Co s tím? Zakoupit si tovární odmagnetovač by jistě pomohlo, a cena bazarového by jistě nebyla nijak závratná, ale já vím kam s penězma. Životně důležité to nebylo a špony se dál obíraly ručně. Až jednou jsem v nějaké chytré knížce našel zlepšovák na použití kotvy ze starého elektromotoru. Jeden nepotřebný motor jsem doma našel a rozhodl se to prubnout. Vyndat rotor a vyzkoušet zapojení. Jen pro jistotu jsem smotal dovnitř papírovou ruli jako izolaci. V návodu je psaná plastová trubka, ale tu sem neměl. Připojil jsem kabel k motoru, do motoru vsunul dřevěný špalík a na něj položil radeko, který se mělo odmagnetovat. Dělo se spousta věcí , jen ne odmagnetování. Po několika pokusech to radeko fungovalo jako dokonalý magnet. Několik telefonátů s lidmi znalými, ale nikdo nedokázal s jistotou říci jak to přesně má být, a zda to vůbec bude fungovat. 2 hodiny pokusů, omylů a funguje to. Zapojení na motoru bylo do trojúhelníku. Fázi jsem připoji na horní řadu propojených svorek, nulu na pravý spodní. Zkusmo jsem propojil i další ve spodní řadě. Dva ještě fungovaly, ale třetí již vyrážel pojistky. Je nutné mít vypínač po ruce, neboď se vynutí rychle přehřívá. Po zapnutí se rukou prostrčí předmět vnitřkem kotvy. I vícekrát. Spolehlivě to odmagnetuje veci které držely na kolmé kovové desce.
Jistě je tu spousta odborníků, kteří to běžně používají a nespatřují v tom žádný zázrak, ani přínos. Prosím je tedy, aby se zdržely komentářů když už se rozhodly o tom mlčet.
Doufám že se zde najde někdo kdo to nezná a komu to pomůže.
Jistě je tu spousta odborníků, kteří to běžně používají a nespatřují v tom žádný zázrak, ani přínos. Prosím je tedy, aby se zdržely komentářů když už se rozhodly o tom mlčet.
Doufám že se zde najde někdo kdo to nezná a komu to pomůže.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Promin,ale nemuzu si dovolit nereagovat,protoze to,co tu popisujes je skoro zivot ohrozujici a mohlo by to nekomu ne pomoci,ale spis ublizit.
Princip odmagnetovani je velice jednoduchy. Staci k nemu libovolny elktromagnet napajeny stridavym proudem.Stridavyn proto, aby se polarita magnetizace s casem menila. Odmagnetovavany material priblizime k magnetu,zapneme napajeni a po te material pomalu od magnetu vzdalujeme. Pohyb by mel byt plynuly a ve vzdalenosti nad 100mm je uz indukce tak mala,ze zbytkovy magnetismus je zanedbatelny.
Pouziti statoru 3f motoru je sice mozne,ale vytazenim rotoru natolik klesne reaktance vinuti,ze proud nekolikanasobne prevysi bezpecnou hodnotu a vinuti se prehreje. Pokud motor na 380V zapojis na 220 tak,ze spojis do serie dve vinuti,tedy do hvezdy,je to na hrane unosnosti,ale presto je to dost drsarna.
Na odmagnetovani timto zpusobem bys potreboval napeti tak max 60V.
Takze,kdo to chcete vyzkouset,volte radeji trafo s max 50-60V na vystupu a dimezovane na 4-5 A. Odmagnetovani je kratkodoby proces v trvani nekolika sekund.
Princip odmagnetovani je velice jednoduchy. Staci k nemu libovolny elktromagnet napajeny stridavym proudem.Stridavyn proto, aby se polarita magnetizace s casem menila. Odmagnetovavany material priblizime k magnetu,zapneme napajeni a po te material pomalu od magnetu vzdalujeme. Pohyb by mel byt plynuly a ve vzdalenosti nad 100mm je uz indukce tak mala,ze zbytkovy magnetismus je zanedbatelny.
Pouziti statoru 3f motoru je sice mozne,ale vytazenim rotoru natolik klesne reaktance vinuti,ze proud nekolikanasobne prevysi bezpecnou hodnotu a vinuti se prehreje. Pokud motor na 380V zapojis na 220 tak,ze spojis do serie dve vinuti,tedy do hvezdy,je to na hrane unosnosti,ale presto je to dost drsarna.
Na odmagnetovani timto zpusobem bys potreboval napeti tak max 60V.
Takze,kdo to chcete vyzkouset,volte radeji trafo s max 50-60V na vystupu a dimezovane na 4-5 A. Odmagnetovani je kratkodoby proces v trvani nekolika sekund.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Taky přidám jednu fintu na toto téma. Když člověk potřebuje něco zmagnetovat, třeba šroubovák, aby mu „držel“ šroubek, tak ho stačí líznout párkrát jedním pólem magnetu. Pokud ho pak zase potřebujete odmagnetovat, stačí vzít ten samý magnet a střídavě kmitat při současném oddalování přes oba póly. Viz obrázek. V podstatě udělat to samé co ta cívka a výsledkem je zase nemagnetický nástroj. 

- Přílohy
-
- magnet.jpg (11.32 KiB) Zobrazeno 9318 x
Odmagnetovač není tak neobvyklá věc, že by nešel sehnat
http://www.zbozi.cz/items?r=hint&itemTy ... magnetovac
http://www.zbozi.cz/items?r=hint&itemTy ... magnetovac
Celkem funguje pár závitů z Cu drátu (třeba 1,5 nebo 2,5mm^2) místo smyčky do trafopájky. Předmět do této cívky vsunout, zapnout pájku a předmět zvolna vysunot ven... když je dostatečně daleko tak pájku vypnout. Celá operace trvá pár vteřin a funguje spolehlivě třeba na šroubováky nebo pilníky... kde je hranice velikosti předmětu s tímto výkonem jsem nezkoumal.
Naposledy upravil(a) Pruduch dne 23. 12. 2009, 8:41, celkem upraveno 1 x.
A já žil v tom, že u asynchroňáku(o kterej se podle popisu určitě jedná) je kotvou rotor......Až jednou jsem v nějaké chytré knížce našel zlepšovák na použití kotvy ze starého elektromotoru. Jeden nepotřebný motor jsem doma našel a rozhodl se to prubnout. Vyndat rotor a vyzkoušet zapojení. Jen pro jistotu jsem smotal dovnitř papírovou ruli jako izolaci. V návodu je...
To taky je. Proste rotor vyndas a do otvoru po rotoru zasunes odmagnetovavany predmet. Jako izolace je doporucena ta plastova trubka. Uprimne receno, je to jedno z nejhorsich reseni, jake jem v zivote videl a nikomu bych ho nedoporucil.
Bylo mi řečeno, že to vynutí musí vydržet teplotu 40-50 stupnů bez poškození. Na dosažení této teploty to vydrží běžet 90 vteřin. Tudíž v tom nevidím nic co by ohrožovalo život.
Pupaku - škoda že nepůsobíš na plzeňských právech jako oponent pro závěrečné práce. To by bylo studentů bez diplomu.
Pupaku - škoda že nepůsobíš na plzeňských právech jako oponent pro závěrečné práce. To by bylo studentů bez diplomu.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Hele, muzes to vysvetlit?trnkav píše:Pupaku - škoda že nepůsobíš na plzeňských právech jako oponent pro závěrečné práce. To by bylo studentů bez diplomu.
Pupak tohle reseni povazuje docela spatne a myslim, ze pred nim varuje. Tak kde vidis souvislost s plzenskymi pravy?
Nebo neumim cist?
Tak to jotrnkav píše:Nehledej v tom nic špatného. Já chtěl jen podotknout že kdyby všichni oponovali poctivě jak Pupak, nemáme tu švingl doktory práv.

On ten tvuj prispevek byl napsan tak nejasne, ze jsem mel pocit, ze Pupaka napadas ve zlem. Jakoby toho nebylo dost v jinych vlaknech.
Sorry

- jova
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě chtěl PUPAK zřejmě říct, že by se nemělo provozovat a ostatním laikům nabízet zařízení které nemá dostatečné elektrické krytí – nezakryté vynutí a kovový nástroj nejdou moc dohromady a které po několika minutách chodu bez dozoru shoří. 

- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Odmagnetovani se da lehce vyresit tim, ze to donesu nekomu kdo ma magnetku (rovinnou brusku) a poprosim ho aby mi to odmagnetoval, coz mu zabere par sekund.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Je tím myšleno elektromagnet, který po odepnutí zrovna i odmagnetuje součást? Já jen že mám magnetickou desku s takovou klikou a mám všechno co upnu stále zmagnetovaný.magi píše:Odmagnetovani se da lehce vyresit tim, ze to donesu nekomu kdo ma magnetku (rovinnou brusku) a poprosim ho aby mi to odmagnetoval, coz mu zabere par sekund.