corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2021, 8:53

robokop píše: 30. 9. 2021, 6:15 Bydlet v najmu by bylo ok kdyby ty najmy nebyli na urovni bezneho cisteho prijmu. Dat mesicne za normalni male bydleni s energiemi 22k je docela dost kdyz delas za tyhle prachy na pokladne v kaufu.. kde vzit na jidlo a dalsi vylohy? Delat dve prace? Makat 16h denne?
Potíž je, že to není problém zaviněný developery, ti se jen vezou. Přidají si svých x procent zisku a jsou si na svém. Bytová výstavba je jednoduše drahá. Myslím, že skoro každý kdo něco stavěl mi může potvrdit, že je to největší vydání v životě a nějak zázračně se zlevnit nedá. Jasně, pomohlo by, kdyby ubylo opruzů se stavebními předpisy a stavebním povolením a všelijakými ekonálepkami a revizemi komínů třináckrát do roka a já nevím co ještě, ale už dolní odhad je daný tím, že na baráku dělá parta lidí asi tak rok a každému z nich musí stavebník zaplatit jeho roční plat. Tu sumu musí člověk zaplatit, ať si postaví barák, koupí byt nebo bydlí v nájmu u někoho, kdo si ten byt nechal postavit.
Aleš Procháska
Mart_68
Trol

30. 9. 2021, 8:53

pafik píše: 30. 9. 2021, 8:36
robokop píše: 30. 9. 2021, 6:15 Bydlet v najmu by bylo ok kdyby ty najmy nebyli na urovni bezneho cisteho prijmu. Dat mesicne za normalni male bydleni s energiemi 22k je docela dost kdyz delas za tyhle prachy na pokladne v kaufu.. kde vzit na jidlo a dalsi vylohy? Delat dve prace? Makat 16h denne?
Jako promiň, a jak se dotyčný s platem 22k čistého srovná s tím, že po deseti letech od postavení nového domu začnou být potřeba malé, pak střední a nakonec velké opravy? Už jsem to tu kdysi otvíral, pár lidí mě přesvědčovalo, že u dobře postavenýho baráku není potřeba nic dělat. Mě rozhodně nepřesvědčili.
Vloni jsme zateplovali na paneláku střechu plus štítové stěny, samozřejmě jsme si museli vzít úvěr. Zelená úsporám je byznys pro certifikovaný firmy; když jsme spočítali, co bychom zaplatili s dotací a nebo bez zelené, tak jsme i trochu ušetřili. Výbor SVJ hlásal, jak to bude výhodný, že to budeme splácet z fondu na opravy, že nemusíme zvedat výši příspěvku. Většina blbů zvedla ruku pro úvěr. Rok po dokončení přišel návrh od SVJ na zvýšení příspěvku do fondu oprav. Naštěstí se nemůže konat schůze; takže neuvidím ty blby, kteří tupě zvedli ruce, jak se rozčilujou, že se má platit víc.
Fůra mladejch bydlí u rodičů, protože tam obvykle maj kompletní servis za nějaký symbolický příspěvek na domácnost. Zvlášť pokud jsou rodiče v důchodu, ale ještě mohoucí. Fenomén vlastního bytu je uměle vytvořenej prvek, aby developeři a banky vydělávaly.
Bytů je dost, viz to, co napsal aleshonza o Praze.
a co teprve až ti staří odejdou do věčných lovišť, a vnouček travička si přivede do zděděného bytu nabouchanou Marušku...platit nic nebudou dokud je exekutor nevyhodí...měl jsem v bytovce dvě takové partaje..do SVJ bych nikdy nešel, pokud není ve stanovách že můžou o byt přijít, ale tuším že to jde u družstva u SVJ to bude problem. Osobně znám případ kdy jedna partaj dokázala zrušit celé SVJ, být blokoval rekonstrukci a soud se táhl 7 let
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2021, 8:57

To je další věc. Až ty baráky časem popadají, bude z toho území nikoho. Resp. pozemek spoluvlastněný tisícem dědiců, z toho třetina nezvěstných, třetina odmítajících kvůli pár stovkám za ideální 1/32768 pozemku byť jen dojet k notáři, ... :-)
Aleš Procháska
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2021, 9:11

Už je mi z těch poblitických stran na blití ,asi budu hlasovat nohama .
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/senat ... d=13673303
Naposledy upravil(a) fmodel dne 30. 9. 2021, 9:14, celkem upraveno 1 x.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mart_68
Trol

30. 9. 2021, 9:14

prochaska píše: 30. 9. 2021, 8:57 To je další věc. Až ty baráky časem popadají, bude z toho území nikoho. Resp. pozemek spoluvlastněný tisícem dědiců, z toho třetina nezvěstných, třetina odmítajících kvůli pár stovkám za ideální 1/32768 pozemku byť jen dojet k notáři, ... :-)
https://www.novinky.cz/finance/clanek/c ... .seznam.cz
klikneš a investujes.. developer staví a prodává dalším hejlum...perpetuum mobilem a ještě vyděláš 9 %
atlan

30. 9. 2021, 10:23

Len tak mimo temu tu hodim. Ze nam stupaju pocty hospitalizovanych.
Mart_68
Trol

30. 9. 2021, 10:35

prochaska píše: 30. 9. 2021, 8:53
Potíž je, že to není problém zaviněný developery, ti se jen vezou. Přidají si svých x procent zisku a jsou si na svém. Bytová výstavba je jednoduše drahá. Myslím, že skoro každý kdo něco stavěl mi může potvrdit, že je to největší vydání v životě a nějak zázračně se zlevnit nedá. Jasně, pomohlo by, kdyby ubylo opruzů se stavebními předpisy a stavebním povolením a všelijakými ekonálepkami a revizemi komínů třináckrát do roka a já nevím co ještě, ale už dolní odhad je daný tím, že na baráku dělá parta lidí asi tak rok a každému z nich musí stavebník zaplatit jeho roční plat. Tu sumu musí člověk zaplatit, ať si postaví barák, koupí byt nebo bydlí v nájmu u někoho, kdo si ten byt nechal postavit.
poslouchal jsem na nějaké stanici jednoho starostu, který přednostně prodává zasíťovaný pozemek "místním" ne za 3000 Kč/ m2 (jako náplavám) , ale jen za 2 000 Kč/m2, čili se prezentoval jako patriot (dobroděj) :P už jen představa že dám za pozemek např 800 m2 Brno venkov 2,5 mil. Kč, ?? Tohle je psycho...divné je že těch pozemků je v nabídce docela dost, ale všichni drží cenu..peníze ztrácejí hodnotu, banky chrlí úvěry jako o život.
vvitty

30. 9. 2021, 10:51

prebytek stavebnich pozemku v nabidce? No nevim, kdyz jsem pres leto hledal tak nabidka je sice plna ale smysluplnych je minimum - a to neberu podle ceny, ale podle umisteni atd.
Totez lze rici o bytech a domech - miziva nabidka neceho smysluplneho, a to z nabidky vymizely i mraky totalnich lezaku let minulych - objekty co se valely v inzerci nekolik let totalne bez zajmu najednou jsou pryc a jeste o ne byla bitka.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2021, 10:52

To nevím, jestli je jich dost. Spíš bych řekl, že ne. Sehnat rozumný pozemek je, pokud vím, na dlouho a dá to spoustu práce :-)
Aleš Procháska
aleshonsa

30. 9. 2021, 11:46

Jasne hleda se spousta ruznych reseni jako treba v tom berline aby bylo aspon pro pracujici ve sluzbach. Nic neni dokonale... Mozna vyuzit ty obecni brownfieldy a prestavet to za statni na byty a postupne to privatizovat odbydlovanim. Tim zajistit trzni vyhodu a trosku stlacit i ostatni ceny.
Takže podle tebe si má takový člověk vzít hypotéku?
Tak jednak třeba v Praze jsou takto drahé byty, ale jsou i levnější byty - akorát se musí čekat. Asi tak jako když chceš kupovat třeba frézku - můžeš jí mít okamžitě od překupníka za draho, anebo si počkat až se objeví rozumná nabídka.
Druhá věc je, proč chce ta nebo ten pokladní z kaufu v tom bytě bydlet sama/sám ....

Já myslím, že nejlepší řešení je racionalizace. Proč se třeba kdejaký blb cpe do Prahy. Náplavy je tu až dost. Další věc - dřív žili celé generace pohromadě. Pak někdo (spíš mi přijde, že je to opět zápach od bank) přišel s tím, že aby děti žili s rodiči je mamánkvoství. Takže kdejaký mlaďas se pak cpe do něčeho, na co prakticky nemá (jedno, jestli hypotéka nebo nájem), ale hlavně že se cítí děsně samostatně a je in.
Jestli to prostě pojede stylem každý svůj byt, tak výsledek je to co je a žádná regulace to nevyřeší. Je to stejné, jako kdyby jsi řekl, že se bude regulovat cena elektřiny na 1,-CZK/kWh. Cena elektřiny roste, protože jí je jednak nedostatek (druhá věc jsou povolenky). Co se stane, když bude uměle zlevněna - začnou všichni plýtvat a bude jí ještě větší nedostatek, až zkolabuje síť.

Jinak celkově můj názor také je, že tohle i zavinila mánie kolem investování do nemovitostí. Celá řada lidí si vlastní blbostí nabila hubu na akciích a začali razit heslo jedině nemovitosti – to je jistota (protože se cena nepřeceňuje každý den na burze, tak je nemusí stresovat nějaké výkyvy, které jsou z hlediska horizontu 10 a více let irelevantní). Nevím, co budou dělat, až i tahle bublina jednoho ne praskne ….
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
pafik

30. 9. 2021, 12:03

aleshonsa píše: 30. 9. 2021, 11:46

Jasne hleda se spousta ruznych reseni jako treba v tom berline aby bylo aspon pro pracujici ve sluzbach. Nic neni dokonale... Mozna vyuzit ty obecni brownfieldy a prestavet to za statni na byty a postupne to privatizovat odbydlovanim. Tim zajistit trzni vyhodu a trosku stlacit i ostatni ceny.
Takže podle tebe si má takový člověk vzít hypotéku?
Tak jednak třeba v Praze jsou takto drahé byty, ale jsou i levnější byty - akorát se musí čekat. Asi tak jako když chceš kupovat třeba frézku - můžeš jí mít okamžitě od překupníka za draho, anebo si počkat až se objeví rozumná nabídka.
Druhá věc je, proč chce ta nebo ten pokladní z kaufu v tom bytě bydlet sama/sám ....

Já myslím, že nejlepší řešení je racionalizace. Proč se třeba kdejaký blb cpe do Prahy. Náplavy je tu až dost. Další věc - dřív žili celé generace pohromadě. Pak někdo (spíš mi přijde, že je to opět zápach od bank) přišel s tím, že aby děti žili s rodiči je mamánkvoství. Takže kdejaký mlaďas se pak cpe do něčeho, na co prakticky nemá (jedno, jestli hypotéka nebo nájem), ale hlavně že se cítí děsně samostatně a je in.
Jestli to prostě pojede stylem každý svůj byt, tak výsledek je to co je a žádná regulace to nevyřeší. Je to stejné, jako kdyby jsi řekl, že se bude regulovat cena elektřiny na 1,-CZK/kWh. Cena elektřiny roste, protože jí je jednak nedostatek (druhá věc jsou povolenky). Co se stane, když bude uměle zlevněna - začnou všichni plýtvat a bude jí ještě větší nedostatek, až zkolabuje síť.

Jinak celkově můj názor také je, že tohle i zavinila mánie kolem investování do nemovitostí. Celá řada lidí si vlastní blbostí nabila hubu na akciích a začali razit heslo jedině nemovitosti – to je jistota (protože se cena nepřeceňuje každý den na burze, tak je nemusí stresovat nějaké výkyvy, které jsou z hlediska horizontu 10 a více let irelevantní). Nevím, co budou dělat, až i tahle bublina jednoho ne praskne ….
Což ona časem praskne, o tom žádná, ale nebude to tak radikální, jako třeba u akcií.
Mart_68
Trol

30. 9. 2021, 12:07

ještě máme pořád v záloze americký styl bydlení, v okamžiku kdy nějaký hipster zabivakuje někde na louce v boudě na kolečkách, natočí video na YT jak je to skvělá alternativa, tak se přidají další. Starší pastuchu, kde si rozděláš pelech koupíš za pár tisíc. Ono se to vyřeší samo.
pafik

30. 9. 2021, 12:08

Mart_68 píše: 30. 9. 2021, 8:46 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zvys ... .seznam.cz

kurna, nejsem jinak škodolibej, ale toto těm hejlum preji
Problém je matení pojmů. Někdo tomu říká inflace, někdo drahota. Rozdíl je v tom, jestli rostou poměrně ceny i platy/důchody.
vvitty

30. 9. 2021, 12:10

pafik píše: 30. 9. 2021, 12:03
Což ona časem praskne, o tom žádná, ale nebude to tak radikální, jako třeba u akcií.
Az praskne tak to bude pruser. Protoze nemovitosti uz nejakou dobu zene nahoru primarne tisk nekrytych penez ...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2021, 12:11

To bydle i se nepostavi samo ale je rozdil kolik to stoji vc. Pozemku prave v te praze nebo jinde. A to je veci trhu a poptavky. Ale ta praha ma ty ceny fakt silene.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“