Krokove motory vs frekv. menic

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
ledvinap

1. 1. 2010, 7:27

Pekna prace. Ta cena je dost smesna, ale pokud pro tebe Krutor dela za stejnou hodinovku, tak je to parada.

K rezani zavitu a tak - mozna by stalo za to udelat hodne univerzalni desku, hodit tam nejake relativne vykonne mikro, par tlacitek, jig, graficky display. A univerzalni vstupy/vystupy, mozna nejakou rozsirujici zbernici. Pokud by se napsal slusnej HAL a naslo nejake GUI, tak by pak SW vyvoj nejake aplikace byl relativne rychly a tim za snesitelne penize.

Slo by tim resit ruzne rezani zavitu, frezovani drazek a podobne veci, na ktere se na foru kazdou chvili nekdo pta. A naklady na vyvoj by se snad casem rozpustily.

Ve firme casem budu stejne musit resit podobne uzivatelske rozhrani, takze asi vetsinu budu mit hotovou/neco muzu udelat po vecerech. Spis mam strach z podpory/zaruky a tak, zivi me neco jineho a kdybych support zapocital do ceny, tak to asi bude neprodejne ...
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2010, 7:51

Tak s tim co jsi ted popsal tj GUI, I/O atd ,, uz zrovna muzes pouzit PC , pri dnesnich cenach HW....
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
ledvinap

1. 1. 2010, 8:04

Asi jo ... jenze levne PC nebyva zrovna male, musi bootovat, stejne se k nemu musi dat nejakla karta se vstupy a vystupy (dobre, stacila by redukce na paralel), muze byt problem, jak ho do masiny 'integrovat'. Takhle by byla hotova krabicka, ktera by se nekam primontovala, natahly draty a bylo to. A pokud by to zustalo hodne jednoduche, tak by komercni cena mohla byt nekde kolem 2-3kkc ...
pavel-gravos

1. 1. 2010, 9:15

K rezani zavitu a tak - mozna by stalo za to udelat hodne univerzalni desku, hodit tam nejake relativne vykonne mikro, par tlacitek, jig, graficky display. A univerzalni vstupy/vystupy, mozna nejakou rozsirujici zbernici. Pokud by se napsal slusnej HAL a naslo nejake GUI, tak by pak SW vyvoj nejake aplikace byl relativne rychly a tim za snesitelne penize.
Vyvinout univ.desku s grafikou je dost narocne, co pouzit neco hotoveho,
kdyz uz PC ne? I toho SW bude dost, samo se nenapise.

http://www.mcu.cz/news.php?extend.1569.7
http://www.friendlyarm.net/products/mini2440

Hraji si s tim ted u nas ve firme kolegove, a je to pekny a laciny HW.

Pavel
CZ_Pascal

1. 1. 2010, 10:54

ledvinap píše: Ta cena je dost smesna, ale pokud pro tebe Krutor dela za stejnou hodinovku, tak je to parada.
... no myslim ze spouste lidi ta cena tak moc smesna neprijde kdyz ji maji zaplatit. Krutor pro mne dela trochu vetsi zakazky takze si nemuze dovolit jit na takovouto hodinovou sazbu. Ja bych to taky za ty prachy nedelal kdyby to byla ma obziva nebo jeji nemala cast.
ledvinap píše: A pokud by to zustalo hodne jednoduche, tak by komercni cena mohla byt nekde kolem 2-3kkc ...
ta koncepce jednoduchosti je fajn ale je dosti v rozporu s univerzalnosti.

Reseni na ktere poukazuje Pavel-gravos je prave pripad kdy reseni neni az zas tak jednoduche a jit do neceho takoveho je nad moznosti jednotlivce pokud to nedela primo pro sebe s tim ze se podeli s par kamaradama kterym je schopen poradit v rozumne mire - coz neni v souladu s podporou komercniho produktu.

Problem je prave v tom ze vsichni chteji (nedivim se) neco levne a jednoduche a plne funkcni a pokud mozno temer zadarmo, ale kdyz dojde na lamani chleba tak vetsonou ani nevi co presne chteji a kolik by za to chteli dat.

Je temer nemozne udelat zarizeni natolik univerzalni aby bylo zaroven levne a jednoduche. Cesta je dat dohromady konkretni pozadavky a vyvynout zarizeni na miru temto konkretnim pozadavkum s minimalnim moznym hardware ktery tyto pozadavky spolehlive splni. Pokud se sejde par lidi se stejnymi nebo velice podobnymi pozadavky tak ma cenu udelat par desitek kusu s velice omezenou podporou a zarukou. Pak se cena dostane na prijatelnou (taky ne pro vsechny).
pavel-gravos

1. 1. 2010, 11:15

Ja s tebou Pascale souhlasim, jen jsem chtel pripadnemu zajemci usetrit
praci a cas aspon s HW. Ono se hezky povida, ale pak to jsou
desitky a stovky hodin s odladovanim SW.
Ted jsem cca mesic zprovoznoval MPG pro Gve64, aby s tim slo hybat
i bez PC, vcetne ovladani vretena pro ruzne orovnavani a kostkovani,
a dalo mi to dost zabrat.
Ten pripravek, co jsi udelal je pekny a zda se i funkcni (podle videa),
a jiste bude k uzitku.
Pavel
Ferrit

24. 3. 2011, 1:39

CZ_Pascal píše:Takže "udělátko" jest hotové :D
Podle zadání se ovládá čtyřmi tlačítky: Vlevo-Rychloposuv, Vlevo, Vpravo, Vpravo-Rychloposuv. Dále jsou dva vstupy pro levý a pravý koncák. Normální rychlost se nastavuje potenciometrem (10-bit rozliseni / vic uz stejne ruka-potenciometr nedá) Maximální rychloposuv je nastaven DIP přepínačem (6bit - tedy 64 ruznych hodnot) a stejne tak akcelerace DIP přepínač 4bit. Maximální frekvence 125kHz (pozadavek byl na 10kHz takze jsem to nešponoval, ale na asi 200kHz by to ještě šlo). Na vstupy se připojují přímo spínače a potenciometr. Na výstup (krok/směr) přímo optočleny driveru. Napájení 230VAC (normální zásuvka)
Měl bych zájem si to postavit taky - Prosím, je k mání maska pl.spoje, osazovák a seznam součástek, program? (atd) případně za kolik?
Nicméně bych zkusil i laborovat s komfortnější deskou ovládání - asi mám nějaký nápad.
Báječná je ta nastavitelná rychlost - pro plný počet otáček potřebuji 65 kHz případně více.
Tady nebo SZ - děkuji
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
RaS

24. 3. 2011, 2:00

když se tady vyhrabalo staré vlákno o ovládání krokového motoru frekvenčním měničem přidám jeden dotaz

pokud mám např servo kde je na štítku uvedeno: 12Nm, 1,8kW, 1500ot, nmax=6000ot, 15A, 200V znamená to že musím provozovat takový FM, který dá těch 15A v reálu tedy na nějakých cca 5kW?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
CZ_Pascal

24. 3. 2011, 5:13

Ahojky Ferrite,

Jsem ted na sluzebce ve Finsku. Zatim mrkni na manual a pokud bys mel zajem tak se o vikendu snad nejako domluvime.
Přílohy
StepGenV1.0_Manual.pdf
(1.08 MiB) Staženo 736 x
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2011, 5:54

Ja se jen z cireho zajmu zeptam: KM jde ridit FM? Neni to blbost, kdyz pro KM jsou specializovane a asi i levnejsi budice?
Protoze nevim, ze to mozna jde, treba mne nekdo opravi nebo nazve tohle vlakno jinak. Jinak desticka "udelatko" od CZpascal paradni, ale urcite to neni FM.
Jinak pro RaS: to servo (mozna AC) by nejspis chtelo budic AC serva, ne FM.
Abych jen nerejpal, klient ma ode mne AC servo s brzdou a taky na 90V. Poresil to sam a dnes jsem ho pozadal, aby do toho vlakna prispel...
RaS

24. 3. 2011, 9:11

Mirek-Gravos píše:Ja se jen z cireho zajmu zeptam: KM jde ridit FM? Neni to blbost, kdyz pro KM jsou specializovane a asi i levnejsi budice?
Protoze nevim, ze to mozna jde, treba mne nekdo opravi nebo nazve tohle vlakno jinak. Jinak desticka "udelatko" od CZpascal paradni, ale urcite to neni FM.
Jinak pro RaS: to servo (mozna AC) by nejspis chtelo budic AC serva, ne FM.
Abych jen nerejpal, klient ma ode mne AC servo s brzdou a taky na 90V. Poresil to sam a dnes jsem ho pozadal, aby do toho vlakna prispel...
asi by to chtělo budič AC serva :D já se postupně učím životem a zahazuju při tom peníze.. kdysy tady někdo napsal že je dobrá kombinace AC servo s FM tak jsem pořídil AC servo.. AC budič nemám.. ale třeba se jednou dostanu k tomu že projdu všechny slepé ulice a nebudu kupovat každou blbost o které někdo na foru napíše že je super..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Martas

18. 7. 2011, 7:59

Ahoj pánové!
Předem upozorňuji,že jsem strojař,takže mé případné nesmysli a poznámky na toto téma elektro prosím berte s nadhledem.
Vstupuji do tohoto vlákna,protože mě zaujal ten generátor od pascala a jestli není možno ještě k tomu něco dodělat a zdokonalit?(ja vím všechno jde,ale jen ten kdo umí)
1.Klobouk dolů pánové,kam až jste se dostali a čemu všemu rozumíte!
2.Řeším problém ohledně stavby NC děličky tzv.4osu k obráběcímu stroji a nevím jestli máte někdo s tímto zkušenosti a je možné pomocí
KM děličku zhotovit.Všichni tady totiž žasnete na rychlostmi,ale ja bych potřeboval spíše otáčky menší a větší Nm(opravdu není potřeba polohovat 1000 ot/min :D )
Moje představa je převod ozubeným řemenem na výstupu cca. 60ot/min,jde o plynulí rozjezd a dojezd kvuli setrvačnosti.Dělička by upínala kusy tak cca 10-15kg.
A hlavně co týče polohování toho motoru,tak si představuji manuální ovládání i pro konvenční stroj tzn.na "maticové"klávesnici zapíši hodnotu o kolik stupňu
se má dělička otočit-potvrdit-a ona tak učiní.O toto řízení mi jde hlavně(takže klavesnice,displey)
Ůmyslně tady neřeším řízení, připojení a ovládání k NC systému stroje,tam by problém být neměl(alespoň doufám!!)
Jde mi o vaše názory,pozatky a zkušenosti,příp.jaký motor,driver k tomuto účelu použit,abych se nesnažil řešit něco,co je od začátku úplná blbost.
Díky
fupe

18. 7. 2011, 8:38

http://www.franksworkshop.com.au/Worksh ... yTable.htm

Tady mas neco podobneho i se zdrojakama pro atmega162
Martin
Martas

19. 7. 2011, 7:10

Díky Martine za odkaz.Dokonalé je na tom to,že rozumím angličtině stejně jak houslím,stejně je to i s ATMEGA.
(Jsem rád,že se domluvím alespoň česky,natož anglicky)
Ale je to přesně to co jsem si přestavoval,zkusím to předat kompetentnějším,nebo pokud by zde měl někdo zájem
to pořešit,dohoda možná.
petrgr

30. 9. 2012, 9:34

Tady jsem v Googlu našel odkaz napřeklad:

http://translate.google.cz/translate?hl ... CCcQ7gEwAA" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“