starsi soustruh .. dotaz ohledne rovinnosti soustruzene plochy a co s tím

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
tomsa01

7. 10. 2021, 1:04

Zdravím panové,

vzhledem ke stáří stroje(1950-cosi) možná trochu mimo mísu :lol: ,a doteď sem to neřešil a ani si toho nevšimnul protože na běžné věci typu řemenice atd tam to člověk moc neřeší... ale ... ptám se o radu co stím..
dneska sem soustružil placku 250mm průměr (poprvý tak velký průměr) a nějak se mi nezdálo jak házela odraz po finiš průchodu tak sem to proměřil a pak chvilku běhal kolem lapovacích kotoučů ať to stovnám pač musela bejt rovná ... jen mi nejde do hlavy jak ten patvar vznikl a co s mašinou udělat ať to nedělá...nebo to alespoň omezit .. přesný stroj = lepší stroj :lol: .. 0,18 propadnutý střed oproti okrajům(kužel pochopím) ale 40mm.. od stredu 0.21 ... na řezu by to bylo takovy mirný "w" ..
přechody byly plynule žádný skoky významný..a na mašině všechno dotažený ... napadaj mne nějaký vibrace možná ale to bylo bláto .. hliník --zanořený pod směskou řepka/nafra a jel sem do toho karbidem ...nožové saně sem měl nadoraz a dotáhnute. ať se nic nehne ..a stroj má skoro 2 tuny.
tam těch vibrací moc nebylo z čeho .. třeba se ptám na blbost , nebo to je něco co lze vyřešit jednoduše jen o tom nevím ... a a nebo je to řešení "jooo tak to kup novej soustruh nebo měj rád ten co máš" .. a to teda budu mít rád ten svůj :mrgreen: ale proto se vás pánové ptám , dá se to napravit ? -nebo se s tím spokojit ...původně sem elektronik/programátor tak se raději zeptám odborníků když tomu vlastně rozumím jak koza petrželi :mrgreen:
mám v plánu pár větších věcí co musí být relativně přesné tak by se mi i hodilo si tu mašinku dát nějako do kupy ... tanec u těch lapovacích kotoučů je celkem fuška a až taaak přesně to zas netřeba:D
FWC 25
1A62 (400/1000)
Prusai3 MK2
caucau H2000HF s úpravami
testone
Sponzor fora

7. 10. 2021, 6:36

napadá mě několik věcí spolu souvisejících
1) tuhost obrobku a jeho upnutí . o tom z popisu situace nevíme nic
jjestli to byla nějaká tenká placka, tak ta prostě a jednoduše před nožem "utíká" vlivem řezných sil
2) ... řezal jsem karbidem..... Jakým? Jak nabroušeným? Destičkou na hliník se silně pozivní geometrií nebo něčím negativním?
v řezných silách budou řádové rozdíly
3) Jakou to má vůli ve vřeteni?
nejspíš bych si tipnul, že to byla kombinace vlivů viz výše...
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2021, 7:26

Ešte jedna vec, pri tak rozmernej veci sa mení dosť rezná rýchlosť, čiže iná rýchlosť, iný odpor, iná trieska.
Pri 70 ročnom sústruhu by som to neriešil, ten má už na 0,2mm právo.
BalazKovo.sk
Mílap

7. 10. 2021, 8:42

Pěkný den,
jenom pro pořádek:
- pr. 250
- hliník (válcovaný ? litý? )
- nebo dural? uřízlý z tyče nebo vyřízlý z tlustého plechu?
Propad čela může mít původ ve vnitřním pnutí, nebo v prohnutí při upnutí, ale vliv upnutí by se projevil až po vyjmutí.
tomsa01

7. 10. 2021, 7:23

Dobrý večer vespolek,

mno .. hliník to byl litý takže tam pnutí hrálo asi svoji roli -- nad tím sem se vůbec nepozastavil ,když sem nad tím včera hloubal.... tloušťka 35 mm co to je za slitinu to nevím .. říkejme tomu dílenský recyklát ale většína byly odřezky z chladičů :lol: ...
upnuté to bylo přes takovou ocelovou přírubu 12-ti šrouby .. ale nejnižší místo bylo mimo ty šrouby, tak těma to asi nebylo..
je to budoucí hotplate na smd tak sem to chtěl co nejrovnější ať je dobrý přenos tepla ...
destička byla na hliník ale pravda - už celkem jetá ..
ale tak .. pro příště vím alespoň na co si dát pozor ať to trošku zlepším .. a s čím holt počítat :D ..
FWC 25
1A62 (400/1000)
Prusai3 MK2
caucau H2000HF s úpravami
qwer

7. 10. 2021, 8:20

Ak máš indigátor, ideálne dva, skús to pomerať. Daj ho z čela na hlavičku (vreteník) a opri suportom o ňu pri vypnutej mašine.
Daj s každej strany loží hodinky, a opri dotyky na pozdĺžny suport- vpredu pod nožovku, vzadu na konci saní. Pohybuj pozdĺžnym pár mm vpravo/vľavo, oba by mali súčastne ukazovať rovnaké odchýlky. Opri nožovku o univerzálu a s citom pritlač čo to bude ukazovať. Rovnako zmeraj, len dotyky opri o priečne sane, a pritlač nožovku o niektorú pakňu. Asi tam budú nejaké vôle, a v rámci možností ich treba vymedziť, príp, odstrániť.
turnigy

9. 10. 2021, 9:28

Po obrobení, ešte keď to bolo upnuté v sústruhu si mal dať namiesto noža hodinky a znovu to prejsť. Ak by ukazovali nulu, tak nemáš priečny suport kolmý na vretenník. Prípadne môžeš mať vyosený vretenník, na niektorých sústruhoch je nastaviteľný, ale to by ti tiež sústružilo kužeľ pri pozdĺžnom posuve. Ak by hodinky ukazovali odchýlku, tak je niekde vôľa.
Tos C45-2000
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“