Thomeeque píše: ↑11. 10. 2021, 3:17
Jede ti to krásně! Zkusil bych, ale trochu se bojím, že to nedá můj Proxxon. Kouknu, jestli mám nějaký vrtáček v dostatečném množství, aby případná zlomenina tolik nebolela..
No jako samozřejmě dokud to nevyzkoušíš, tak nevíš co to udělá (u těch našich hraček člověk nikdy neví dokud nevyzkouší - tam se nějaký tabulkový postupy nedají všeobecně aplikovat

), ale teoreticky by to nemuselo znamenat nějakou zvýšenou zátěž na ten vrták. Ono paradoxně, když ten vrták tím pomalým postupem neztupíš, tak
naopak bude ta síla na ten vrták menší, protože to nebude pod sebou tlačit a brousit, ale krásně se zařízne a odhodí šponu pryč

. Myslím si, že to za pokus rozhodně stojí.
Já tam mám nějakých 18000 ot/min - to by ten Proxxon měl dát asi v pohodě.
Už tadyk bylo několikrát zmíněno že
velikost třísky se nedá zmenšovat donekonečna a prostě nějakou minimální velikost mít musí

A čím tupější břit, tím větší ta špona musí být, aby se přešlo z oblasti odtlačování

do oblasti odkrajování.
Všichni hobíci jsme začínali/začínáme opatrně polehoučku, ale občas se člověk splete a narve to tam trojnásobnou rychlostí a pak valí vočiska

, že to jede bez vibrací a frézka/vrták vydrží daleko víc než pár kousků. Toho je potřeba se chytnout a vyzkoušet tam příště takový prametr narvat vědomě/cíleně
Držím palce a těším se na další videa (protože já už jen teoretizuju a k ničemu se sám pořádně nedostanu

)