lubbez píše: ↑12. 10. 2021, 8:57
Jako bývalý majitel podobného stroje mám pár poznámek. Každý z těch čínských strojů je víceméně "dodělej doma". Ovšem každý je více méně funkční. Pokud je v záruce, stejně se toho nedá moc udělat. Předělávku vřetena si jako hobík neumím představit. Tedy samozřejmě pokud nemám za zadkem kovofabriku nebo nástrojárnu. Už to nechci znovu zažít, nekonečné čekání na obrobenou součástku. Proto jsem si nakoupil stroje, byť je používám jen čas od času.
U menší mašiny mi přijde Morse vhodnější než metrika. Co jsem se koukal, tak zrovna 30mm kužel není tak častý a nezbyde nic jiného než kupovat nové a to už je cenovka jako hrom. Já mám teď FN20 a ISO40 a těch pár (60??) držáků a přímých kleštin a několik docela fajnovejch nástrojů na plast už mě stálo jako samotná mašina.
DRO a posuvy je kapitola sama o sobě. Bez DRO si neumím práci vůbec představit, ale bez posuvů se dá žít. Pokud posuv, tak alespoň trochu integrovaný do mašiny, s dorazy, různé rychlosti obrábění a samozřejmě rychloposuv. Něco takového jsem měl udělané a překvapivě to funguje bez sebemenších problémů dodnes, i když je tam spousta kompromisů.
Vřeteno: Co stálo už nevím, dá se bez problému koupit, výměna je velmi jednoduchá. Není to vřeteno do CNC... Morse tak do vrtačky, soustruhu. Tam jo, ale jak tam dáš větší frézu a trošku zabereš, bude problém. To se opakuju...
Se zbytkem souhlas. DRO jasné volba. Posuvy ? Já mám 3 CNC, kdybych si kupoval vrtačko -frézku, tak na to občasné zarovnání polotovaru, vyvrtání páru děr, by mi postačila ta základní mašina s DRO... Kdybych CNC neměl tak jednoznačně chci posuvy, to teď mohu říct s jistotou.
Měli jsme zákl. BF30 ( později předělaná na CNC), a co jsme upravovali ?
osazení DRO ve všech osách
výměna vřetena za NT30
Utahovačka na upínání nástroje, místo dvou klíčů v a ruk...
Rychloposuv na osu Z - protože točit tím ručně je fakt pain.
chlazení
Ta mašina na to ve většině případů nebyla připravena, takže té práce bylo zbytečně moc.
další úpravy se už týkaly přestavby na CNC...
Dnes už bych fakt připlatil za mašinu kde tohle všechno je vyřešené, osazené... + posuvy. Kdybych to chtěl používat jako plnohodnotnou frézku...