Linuxcnc doladěni systému.

Milan199
Příspěvky: 1848
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

16. 11. 2021, 8:04

zz912 píše: 16. 11. 2021, 7:47 Z toho dedukuji že kdyby to bylo k něčemu dobré, tak by to FPGA mohlo k něčemu Z-signál využít, ale nenapadá mě k čemu.
Nevím jak je to konkrétně u MESA řešené, ale ...

Můžeš tím Z nahazovat / resetovat / čitač AB pulzů, který bude po vyšších otáčkách nebo po zapnutí v nekonzistentním stavu. Přesnou polohu potřebuješ třeba pro závitování, výměnu nástroje atd.
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

17. 11. 2021, 10:11

Ten signal z Indexu změřím tedy asi jenom osciloskopem ?
Nebo je ještě v Linuxu nějaká funkce která mi řekne, že systém ten index vidí a taky ho počítá?
Když jsem si Hal Oscilloscope dal piny A B Z tak je vidět že při 60 ot/min roztočeném vřeteni
je signal z Z jenom občas.
Ovšem A a B je pravidelné.
Toto je vzorek z 10sec
22B6BFC8-FD0C-49C4-B4B2-C990DAAC3861.jpeg
7E6838A0-7822-4422-AA86-5C0F8670F031.jpeg
Proč mám při 100 ot v motion-spindle-speed-out-rps-1 a pod tím 1.06
Tam by mělo být taky 100?
88D13BF1-7AEC-4EF5-B0CC-82181EB0B849.jpeg
I když zvětšené to nevypadá moc pravidelně.
1CEA25A3-DB45-42D9-844B-9B260BE01D85.jpeg

Jak zjistím co mi řekne jestli linux vidí a počítá se signálem Z?



Naštěstí už mám jednoduchou konfiguraci na které frezuji a celkem dobře to funguje.
Ale neda mi to, chci tu frézku posunout kousek dál.
Strašně mě štve když nevím jak něco funguje.
Nebyl by někdo ochotný mi vysvětlit základy, přijedu kamkoliv a zaplatím ztracený čas se mnou?
Mex
Příspěvky: 9223
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

17. 11. 2021, 4:26

Kotělnik by z toho měl radost, jak jeho teorie v praxi pěkně funguje.
Na těch signálech A, B ti v měření vypadávají pulzy stejně nebo i hůř, než ten index.
Ale je jich tam tolik, že to na první pohled není poznat tak pěkně, jako na indexu.
Resp. poznat to je, ale až po tom pořádném zvětšení, tj. roztažení časové základny.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20394
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2021, 4:29

Se nedivim kdyz to ma jen hole pomale io piny. Az to zavede do nejakeho hw citace tak vypadavat nebudou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

17. 11. 2021, 5:22

Mex píše: 17. 11. 2021, 4:26 Kotělnik by z toho měl radost, jak jeho teorie v praxi pěkně funguje.
Na těch signálech A, B ti v měření vypadávají pulzy stejně nebo i hůř, než ten index.
Ale je jich tam tolik, že to na první pohled není poznat tak pěkně, jako na indexu.
Resp. poznat to je, ale až po tom pořádném zvětšení, tj. roztažení časové základny.
Toho jsem se trochu bal že to nevypadá úplně dobře.

On se ten kompl trochu seká když jezdím myškou . Mohlo by to být tim?
Při frezovani to jede bez problémů.

Takže to bude špatně zapojené, nebo špatnéj enkoder ?
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

17. 11. 2021, 5:28

robokop píše: 17. 11. 2021, 4:29 Se nedivim kdyz to ma jen hole pomale io piny. Az to zavede do nejakeho hw citace tak vypadavat nebudou
Co prosím tě znamená pomalé piny.
Dráty z výstupu měniče enkoder výstup mám zapojené do Mesa karty na místo, které je zvolene jako vstup enkoderu vřetena . To mám blbě ?
Můžeš to prosím troch vysvetlit?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20394
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2021, 5:32

nqa ktere draty presne?
kdyz to mas na nejaky HW encoder mesy tak je to uplne vporadku
fotky jsou oriznute ale vidim ze koukas na nejake GPIO piny a ty jsou "pomale" zvladaji takovymto zpusobem mozna jednotky khz
kdezto kdyz budes vynaser hm2......encoder.......velocity nebo position tak to bude hodnota z hw citace encoderu kde je schopnost citat rychlejsi signaly o nekolik radu vejs, tzn ta zpracovana hodnota bude korektni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

26. 11. 2021, 4:57

Tak zase nějaké pokračování
Pujčil jsem si osciloskop a jednotlivé kanály na vstupu do mesy vypadali celkem normálně a žádné výpadky oproti osciloskopu v Linuxu jsem nezaznamenal,
IMG_0807.MOV
(11.85 MiB) Staženo 9 x
Pokoušel jsem se proklikat v nabídce Linux osciloskopu na další signaly z enkodéru, ale vše vypadá stejně.
Tak to budu brát jako chybu ve zobrazovaní.
Linux to v Mese asi počítá dobře. Nebo ?

Vřeteno se mi podařilo naladit změnou halu, už rampuje celkem obstojně.

Ale co se mi nepodařilo je závitování.
Už jsem to měl v jedné konfigurací rozchozené bez rampy, ale omylem jsem to smazal.
sonda.hal.txt
(10.36 KiB) Staženo 8 x
sonda.ini.txt
(4.28 KiB) Staženo 2 x
Můžete se prosím na to kouknout jestli vás nenapadne,kde je chyba s tim závitovaním?
V programu se to zastavi přesmě před řádkem G33.1 Z10 K5


A ještě jednu radu kdyby někdo věděl.
Při zobrazení okna sondy nevidím spodní okraje .
Jak můžu změnit rozlišení programu aby se okno zmenšilo ?
034E6858-91CE-4CFB-BAAE-AA5DD23C1F7A.jpeg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20394
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2021, 5:18

jednotlive a/b signaly na osciloskopy nemuzes videt korektne z podstaty
ty vstupy se vycitaji jedno za cas a to nesrovnatelne pomaleji nez je to schopny zaznamenat ten citac ktery je hardwarovy v mese ktery je o mnoho radu rychlejsi
co se tyce toho zastaveni na tom radku bude to patrne tim ze nemas korektne zavedeny Z signal nebo to je mozna pod nazvem index
takze to nedostane impulz zacatku zavitu
on pouziva velocity nebo position z encoderu pro udrzeni synchronizace ale zacatek zavitu je definovany prave tim pulzem index
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 848
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

26. 11. 2021, 6:34

Mardako píše: 26. 11. 2021, 4:57 Tak to budu brát jako chybu ve zobrazovaní.
Přesně tak.
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

26. 11. 2021, 7:27

robokop píše: 26. 11. 2021, 5:18 jednotlive a/b signaly na osciloskopy nemuzes videt korektne z podstaty
ty vstupy se vycitaji jedno za cas a to nesrovnatelne pomaleji nez je to schopny zaznamenat ten citac ktery je hardwarovy v mese ktery je o mnoho radu rychlejsi
co se tyce toho zastaveni na tom radku bude to patrne tim ze nemas korektne zavedeny Z signal nebo to je mozna pod nazvem index
takze to nedostane impulz zacatku zavitu
on pouziva velocity nebo position z encoderu pro udrzeni synchronizace ale zacatek zavitu je definovany prave tim pulzem index
Tak nějak tuším , že to čeká na signál
Ale v osciloskopu Hm2_5i23.enkoder.04.input-index signál občas proběhne
D8B1F76A-060B-4FE3-9BDB-8A7D4B00B773.jpeg
Tady mám True
3B9CD475-37E8-4685-839E-1DADC33E7D1D.jpeg
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 848
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

26. 11. 2021, 7:51

a) Na pulzy, které MESA přeposílá do PC se už vykašli.

b) Je vidět, že zkoušíš kopírovat různé části HALu, které jsi našel na fórech, do svého HALu. :-(
(Doufám, že Ti nekřivdím)

V minulém HALu, co jsi sem dával jsi to už měl a teď Ti to tu zase chybí, tak si tam doplň:

Kód: Vybrat vše

net spindle-revs             hm2_5i23.0.encoder.04.position => motion.spindle-revs
net spindle-vel-fb-rps       hm2_5i23.0.encoder.04.velocity => motion.spindle-speed-in
net spindle-index-enable     hm2_5i23.0.encoder.04.index-enable <=> motion.spindle-index-enable
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

26. 11. 2021, 11:27

1. Pulzy nechám , jenom jsem chtěl vědět jestli to funguje.
2. Ano máš naprostou pravdu. Pokouším se vyzobávat a testovat co které řádky změní
a podle videa z Youtubu jsem konečně nastavil tu rampu. https://www.youtube.com/watch?v=AeTNmccPV6Q
Takže nekřivdíš.
Bohužel pro člověka programováním neznalého jako jsem já je Linux hodně těžká věc
A informací které mi dávaji smysl, taky moc není.
Hodně času jsem strávil nad dokumentací Linuxu, ale zatím mě to k výsledku moc neposunulo.
Pro mě nejlepší je vyzkoušet co se změní, když něco upravím v programu a když se to nepovede, tak vrátit zpět. Pár let to ještě potrvá, ale zatim mě to baví. :D
Kdyby někdo zorganizoval i klidně nějaké on-line školení rád bych za to zaplatil. Ale to asi nedopadne. Spíš mi to příjde, že linux je jenom pro pár vyvolených a ti ostaní jako já se jenom trápí.
Dlouho už jsem na fóru neviděl, že by někdo něco na Linuxu stavěl.

Zkoušel jsem ty řádky, ale hází to chybu
net spindle-revs hm2_5i23.0.encoder.04.position => motion.spindle-revs
Tenhle prostřední jsem musel zakomentovat, jinak to nešlo spustit.
net spindle-vel-fb-rps hm2_5i23.0.encoder.04.velocity => motion.spindle-speed-in
net spindle-index-enable hm2_5i23.0.encoder.04.index-enable <=> motion.spindle-index-enable


Závitování se mi opět před chvilko podařilo díky jiné konfiguraci.
Ale tam je to napsané úplně jinak.
Děkuji za každou pomoc všem.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20394
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2021, 11:36

U linuxu je jen jina filozofie
Neni to o pokus omyl a klikani nazdarbuh. Vyzaduje to naprosto presnou konfiguraci proto to je vsechno presne zdokumentovane a clovek musi byt peclivy jak pri studiu dokumentace tak pri konfigurovani. Nejde to delat napul. Nicmene se to pak odmeni neskutecnymi moznostmi. Jinak hodne masinu tu vznika na linuxu i na machu ale stavitele se ted rekrutuji z jinych skupin lidi kteri nejsou tolik sdilni. S 3d toskem se i cnc dostalo k mnohem sirsi verejnosti.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mardako
Příspěvky: 110
Registrován: 14. 5. 2017, 2:04

27. 11. 2021, 3:32

Jsem rád, že v tom nejsem sám :D

Co to rozlišení programu?
Potřebuji to změnit, abych mohl používat i schováná tlačítka v dolním rohu ,
034E6858-91CE-4CFB-BAAE-AA5DD23C1F7A_LI.jpg
Nebo mám vyměnit monitor?
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“