Vypínací síla
Dobrý večer,¨mam soustruh sn45a a při použití zarážky na podélný posuv musim zarážku utáhnout úplně na krev ,aby se při použití strojním posuvu nehla.Otázka zní:je to u toho to soustruhu normální, nebo mam špatně nastavený moment vypínací síly?Díky Honza
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je naprosto normalni i u SUI 40 nebo 50. Borci dokonce davali mezi doraz a vretenik kus zeleza aby meli jistotu ze jim doraz neuhne. Ale treba SU 50 ma uvnitr suportove skrine jakysi mechanismus, ktery pri najeti na doraz suport zabrzdi a tim dojde k vyhozeni paky na polohu 0. Funguje to jak u podelneho tak u pricneho posuvu. Tim padem muze byt doraz uplne malicky a dotahuje se imbusem M8. Doraz je navic v revolverovem provedeni, je to bubinek s 6ti nezavisle stavitelnymi narazkami a cely se pootaci klickou. Tzn. si muzu pri otoceni nozove hlavy na jiny nuz zvolit jinak nastaveny doraz. U SV 18 se zase da nastavovat velikost vypinaci sily primo na suportu ovladacim koleckem a na beznou praci to staci na stupen 1. I lehce pritazeny doraz to spolehlive vypne a nehne se.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Dle tech.pasportu jsou s od výrobce nastaveny pro sn 40a-sn50a vypínací síly pro dodélný posuv 800kp a pro příčný 480kp.Určitě je to nastavený pro max. síly ,který ten soustruh snese.Přemýšlel jsem přenastavit aretační pružiny na spojce vypínání posuvu.N a moje čudlání takové síly nevyužiju .Honza
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Sak ta vypnaci sila se da lehce prestavet. Alespon u SUI je to na suportove skrini vpravo nahore z boku takovej kulatej kryt a pod nim jsou dva srouby. Ty tlaci prez pruziny na kulicky ktere zapadaji do kulis.
Jeden je pro podelny a druhy pro pricny.
U SUI 32 jsem to mel prave uplne povolene, abych se moc nenadrel pri zapinani a vypinani. Delaly se na tom z 90% drobne dilce v klestine a zadna velka sila nebyla do posuvu potreba.
Jeden je pro podelny a druhy pro pricny.
U SUI 32 jsem to mel prave uplne povolene, abych se moc nenadrel pri zapinani a vypinani. Delaly se na tom z 90% drobne dilce v klestine a zadna velka sila nebyla do posuvu potreba.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Tak jsem mezi svátky,zkusil zmenšit vypínací síly podélného posuvu.Stavěcí šroub jsem povolil o tři otáčky.Zastavení o zarážku je mnohem měkčí a nemusím tolik utahovat zarážku.Přesto beru šponu 6mm a síle 0,2mm/ot. při průměru mat.60mm .