Vypínací síla

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Jan Danda
Sponzor fora

23. 12. 2009, 9:19

Dobrý večer,¨mam soustruh sn45a a při použití zarážky na podélný posuv musim zarážku utáhnout úplně na krev ,aby se při použití strojním posuvu nehla.Otázka zní:je to u toho to soustruhu normální, nebo mam špatně nastavený moment vypínací síly?Díky Honza
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 12. 2009, 10:56

Já to mám stejně, SN50, na zarážce 2 šrouby a utahuju je momenťákem na 80 Nm. Taky mi to připadá trošku příliš, ale míň fakt nestačí.
Aleš Procháska
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2009, 12:35

To je naprosto normalni i u SUI 40 nebo 50. Borci dokonce davali mezi doraz a vretenik kus zeleza aby meli jistotu ze jim doraz neuhne. Ale treba SU 50 ma uvnitr suportove skrine jakysi mechanismus, ktery pri najeti na doraz suport zabrzdi a tim dojde k vyhozeni paky na polohu 0. Funguje to jak u podelneho tak u pricneho posuvu. Tim padem muze byt doraz uplne malicky a dotahuje se imbusem M8. Doraz je navic v revolverovem provedeni, je to bubinek s 6ti nezavisle stavitelnymi narazkami a cely se pootaci klickou. Tzn. si muzu pri otoceni nozove hlavy na jiny nuz zvolit jinak nastaveny doraz. U SV 18 se zase da nastavovat velikost vypinaci sily primo na suportu ovladacim koleckem a na beznou praci to staci na stupen 1. I lehce pritazeny doraz to spolehlive vypne a nehne se.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Jan Danda
Sponzor fora

24. 12. 2009, 1:20

Dle tech.pasportu jsou s od výrobce nastaveny pro sn 40a-sn50a vypínací síly pro dodélný posuv 800kp a pro příčný 480kp.Určitě je to nastavený pro max. síly ,který ten soustruh snese.Přemýšlel jsem přenastavit aretační pružiny na spojce vypínání posuvu.N a moje čudlání takové síly nevyužiju .Honza
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2009, 1:38

Sak ta vypnaci sila se da lehce prestavet. Alespon u SUI je to na suportove skrini vpravo nahore z boku takovej kulatej kryt a pod nim jsou dva srouby. Ty tlaci prez pruziny na kulicky ktere zapadaji do kulis.
Jeden je pro podelny a druhy pro pricny.
U SUI 32 jsem to mel prave uplne povolene, abych se moc nenadrel pri zapinani a vypinani. Delaly se na tom z 90% drobne dilce v klestine a zadna velka sila nebyla do posuvu potreba.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Jan Danda
Sponzor fora

9. 1. 2010, 7:20

Tak jsem mezi svátky,zkusil zmenšit vypínací síly podélného posuvu.Stavěcí šroub jsem povolil o tři otáčky.Zastavení o zarážku je mnohem měkčí a nemusím tolik utahovat zarážku.Přesto beru šponu 6mm a síle 0,2mm/ot. při průměru mat.60mm .
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“