Dílnu mám doma poměrně zařízenou - disponuji různými průmyslovými pilami, dlabačkou, hoblovkou, soustruhem atp. V současné době dílnu rozšiřuji s úmyslem pořídit CO2 laser pro řezání a gravírování - zejména dřeva a žulových desek. Prostor, hluk a odvětrání kouře není v mém případě problém. Po mnohatýdenním pročítání, shánění informací a mnoha exkurzích však stojím před nelehkým rozhodnutím - jaký laser teda nakonec pořídit.

Požadavky jsou pro mne následující:
Finanční strop je 400 000 Kč vč. DPH
Dostatečná uživatelská podpora a servis - zastoupení nejlépe v ČR
Pracovní plocha minimálně 1000x1000mm - v tomto formátu se bude řezat i gravírovat
Životnost komponent - co možná nejmenší poruchovost - na stroj musí být při poctivé údržbě spoleh
Řezací výkon dostatečný pro proříznutí 18mm spárovky, ideálně i překližky (asi podle všeho záleží hlavně na tom, čím je překližka lepená) - po obhlídce mašin bych řekl, že laser se skleněnou trubicí 130w tohoto schopný bude, se čtyřkou hlavičkou - čas pro řez nehraje v tomto případě rozhodující roli. Jsem srozuměn s tím, že materiál lze řezat na více "prostupů". Laser bude řezat a gravírovat i velké "nábytkové" dílce - dlouhé rovné řezy budou do jisté míry a od určité tloušťky materiálu řešeny formátkou anebo pásovou pilou.
Tady ale nastává ten problém - 130w a gravírování - při redukci výkonu dochází dle informací k velkému úbytku "kvality" paprsku - gravura tak zřejmě nebude úplně nejlepší. Toto hodlám řešit přikoupením HR hlavičky, která by měla paprsek pro gravírování do jisté míry zlepšit. Bude to stačit?
Nejvíce jsem v této chvíli nakloněn Thunder Laseru Nova 63, který asi nejvíce splňuje mé požadavky. V hledáčku jsem měl ještě Bodor a Aeon Laser. Jsou ještě jiné možnosti? Z mainstreamových laserů se do mého finančního stropu nejspiše nevejdu. Pokud mne někdo vyvede z omylu, budu vděčný

Kdybyste při svých dnešních zkušenostech stáli na mém místě - se stejnými možnostmi, jak byste situaci řešili? Udělali byste něco jinak nebo naopak? Předem děkuji za odpovědi a těším se na diskuzi