odlitek
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
-
Ahoj,
Já bych zkusil odstředivé lití zinku, nebude to zas tak levné.
Ta forma je znějaký Gumy (polyuretan,silicon prostě nějaký sajrajt ) a ta těch 30ks značně prodraží. Musíš mít vzorový kus.
http://www.slevarnazinku.cz/cz/
http://cnc-obrabeni.cz/liti_zinku.html
ještě jedna slévárna byla taky ve Ždáru n/Sázavou vedle ŽDASU, ale nemůžu si vzpomenout. Kdyžtak zkusím pohledat.
Já bych zkusil odstředivé lití zinku, nebude to zas tak levné.
Ta forma je znějaký Gumy (polyuretan,silicon prostě nějaký sajrajt ) a ta těch 30ks značně prodraží. Musíš mít vzorový kus.
http://www.slevarnazinku.cz/cz/
http://cnc-obrabeni.cz/liti_zinku.html
ještě jedna slévárna byla taky ve Ždáru n/Sázavou vedle ŽDASU, ale nemůžu si vzpomenout. Kdyžtak zkusím pohledat.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
ty odlitky musí být ve stavu rovnou použít bez doobrobení funkčních ploch? a nebo jen odlitky které se doobrobí?
vyrábím totiž podobné přírubky pro prodloužené sání v množství cca 20ti kusů a je to smutné ale nikde mě nebyly schopni to vyrobit tak levně jako když nechám uříznout tyč a udělám to na CNCčku komplet celé z tyče, sice je hloupé vyhodit 80%materiálu do špon ale mě to prostě vyšlo levněji, zvažoval jsem levné odlitky do písku kde se dostali na cca 350kč/kg to vyšlo cenově za jeden polotovar podobně jako plný materiál nařezaný třeba ve Feroně, nicméně musel se dělat model, obrábět se to musí stejně a struktura materiálu není úplně ideální, dál jsem zvažoval přesné lití nicméně tam vyšla forma na tolik co těch 20výrobků takže to nemělo smysl, dál varianta co zmínil někdo přede mnou to lití zinkové slitiny na to stačí udělat prototyp ten si odlejou do nějáké hmoty a pak udělají další a další, ten model s tou formou nevyjde tak draze ale ta zinková slitina má horší pevnost tak je potřeba to zvážit, nicméně cenově to při 20kusech bylo taky víc než výroba na CNCčku komplet takže závěr mého bádání byl vyrábět je kusově podle požadavku z pootovarové tyče mě vyšlo nejlevněji, samozřejmě záleží na zisku při prodeji, pokud to bude dělat člověk se 100%ním ziskem dá se samozřejmě udělat desítky kusů navíc které výrazně sníží cenu ale jinak je 20-30kusů pro odlitky nezajímavé množství
vyrábím totiž podobné přírubky pro prodloužené sání v množství cca 20ti kusů a je to smutné ale nikde mě nebyly schopni to vyrobit tak levně jako když nechám uříznout tyč a udělám to na CNCčku komplet celé z tyče, sice je hloupé vyhodit 80%materiálu do špon ale mě to prostě vyšlo levněji, zvažoval jsem levné odlitky do písku kde se dostali na cca 350kč/kg to vyšlo cenově za jeden polotovar podobně jako plný materiál nařezaný třeba ve Feroně, nicméně musel se dělat model, obrábět se to musí stejně a struktura materiálu není úplně ideální, dál jsem zvažoval přesné lití nicméně tam vyšla forma na tolik co těch 20výrobků takže to nemělo smysl, dál varianta co zmínil někdo přede mnou to lití zinkové slitiny na to stačí udělat prototyp ten si odlejou do nějáké hmoty a pak udělají další a další, ten model s tou formou nevyjde tak draze ale ta zinková slitina má horší pevnost tak je potřeba to zvážit, nicméně cenově to při 20kusech bylo taky víc než výroba na CNCčku komplet takže závěr mého bádání byl vyrábět je kusově podle požadavku z pootovarové tyče mě vyšlo nejlevněji, samozřejmě záleží na zisku při prodeji, pokud to bude dělat člověk se 100%ním ziskem dá se samozřejmě udělat desítky kusů navíc které výrazně sníží cenu ale jinak je 20-30kusů pro odlitky nezajímavé množství
Proč nevyfrézovat samotné příruby z hliníkové desky, stočít trubku na požadovaný průměr a tu nalisovat do příruby?
Tigem svařit u dosedací plochy príruby a přefrézovat.
řešení je to samozřejmě taky, otázkou je jestli cena sváření bude levnější než ten materiál který třeba v případě výroby z tyče uděláš navíc, strojní čas obrábění toho materiálu na víc v podstatě nehraje roli.. v mém případě to sváření prodražovalo víc, samozřejmě pokud bych si doma vařil a vše dělal naprosto sám, zvažoval bych tuhle možnost..Mirek11 píše:Proč nevyfrézovat samotné příruby z hliníkové desky, stočít trubku na požadovaný průměr a tu nalisovat do příruby?
jenže 100kč dát za svaření je víc než to co ušetřím na materiálu, CNCčku je úplně jedno jestli vyhrubuje o ten kus víc a na strojním placeném času CNCčka se to skoro neprojeví když si připočítám ještě potom následné doobrobení sváru je-li potřeba a režii s ježděním tak se to prostě nevyplatíMirek11 píše:Vyráběli jsme tyto hliníkové nosiče a za svaření které nám dělal soukromník jsem platil 500,-kč.
Počítám svaření příruby tak do 100,-kč.
říkám že jsem zvažoval hodně možností a prostě v takovém množství to vyšlo nejlevněji a s nejmenším odporem dělat to z plného materiálu..
sice se některé možnosti lití cenově při 20kusech srovnali ale zase přibyde ježdění do slévárny vozit to sem a tam.. prostě si to každej musí zvážit sám..
Asi máš pravdu, ale stejně si ještě neodpustím jedno řešení.
Co to při zalisování potřít lepidlem se kterým se lepí prasklé
hliníkové bloky motorů? To jsme již ale v jiné diskuzi.
když už debatíme tak je to taky řešení, já to tak dělal jednou když jsem s tím začínal a funguje to, jenže to co vyrábím já má dvě stejné příruby na každé straně to slouží jako prodloužení sání a zase když to lisuješ musíš zajistit aby ty dvě příruby běžely v obou osách na celém tom visí cca 2kg těžkej karburátor a chvěje se s vibracem motoru.. pokud bude ta přírubka slabá tak by to taky třeba nemuselo vydržetMirek11 píše:Asi máš pravdu, ale stejně si ještě neodpustím jedno řešení.
takže na tom CNCčku to je prostě jednodušší jako dělat jich 100 tak se vyplatí udělat další přípravek ale já je dělám po 10ti kusech za rok tak 30 a to je prostě málo abych si jich udělal na 5 let dopředu a zjistil že do toho nacpu balík a čekal že se to prodá někdy nemá smysl.. takhle vždy když je potřeba udělám pár a mám v tom malý balík peněz