robokop píše: ↑14. 12. 2021, 10:35
Ja si to predstavuju tak ze to bylo asi tak stejne svobodne jako nase politika po 68 ta jiste byla zcela nase zcela nezavisla, nikdo se niceho nebal a proto se lidi rozhodovali zcela svobodne a ne pod tlakem okolnosti
Myslím, že ne. Že to srovnání je hodně daleko od reality.
Hrůza normalizace byla v tom, že před ní nebylo kam utéct. Byl jsi zavřený v kleci z ostnatého drátu.
Na Krymu je to jinak. Pokud by Ti to tam nevyhovovalo, tak se prostě přestěhuješ o 100km dál, a budeš ve své vysněné Ukrajině.
Jasně, nucené vystěhování je stres, ale zase ne likvidační.
Kdybys to chtěl srovnat s tou normalizaci - bylo by to tak, že normalizace by byla jenom v malé části republiky. Pokud by se Ti tam nelíbilo, tak by ses prostě odstěhoval o 100km dál, a tam by byl kapitalismus.
Pořád by Ti ta normalizace připadala tak nesnesitelná?
Já jsem se stěhoval za život několikrát, bydlím v jiné části republiky než jsem se narodil, a dost dlouho jsem i dělal jinde, než kde jsem bydlel.
Nic tak šíleného jsem v tom nikdy neviděl.
A druhý zásadní rozdíl je v tom, že tam bylo referendum s volbou Rusko-Ukrajina.
Kdežto volby za totáče neměly žádné varianty. Mohl jsi maximálně nevolit, ale jinak sis mohl mohl vybrat jen z jedné možnosti. A v tom byla právě ta mizérie.
Kdyby tehdy byla pluralita možností, tak by to opět bylo o něčem úplně jiném.
Skutečně bych rád slyšel "prováděcí předpis", jak takové ovlivňování referenda "pod hlavněmi samopalů" vypadá.
Podle mě je to jen klišé a fráze.