Frezka na kovy, drevo, plasty.

fotky našich strojů, aneb co máme doma
J0hny

11. 1. 2010, 7:52

Zdravim, chcel by som pocut kritiku na tento ram, rozmery 120x85x85, pojazdy 80x50x30, ci sa oplati v tom pokracovat alebo nieco dovarit... aby to bolo pouzitelne.
Přílohy
1. alternativa
1. alternativa
2. alternativa
2. alternativa
Naposledy upravil(a) J0hny dne 2. 4. 2010, 1:18, celkem upraveno 1 x.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
bobik

11. 1. 2010, 8:40

Je to dobrý. Ale s tou ocelí moc nepočítej, abys nebyl zklamaný jako já.
Svařenec se nejspíše časem pohne, o pár desetin ti ujede geometrie. Samotného by mě zajímalo, o kolik a jak to bude vadit.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2010, 8:56

Jdeš na to správně - v jedné ruce lineáry, v druhé elektrodu, a hurá na to :D Bez ohledu na to, jestli se to časem pohne nebo ne - nevařil bych to komplet celé natvrdo, ale dal bych tam pár montovaných spojů, na kterých se dá poštelovat geometrie. Nebo plánuješ celkové obrobení až po svařování?
Petr Spáčil
J0hny

11. 1. 2010, 10:03

No prave preto sa pytam ci treba radsej tie profily uplne uzavret trebars 6mm plechom. To opracovanie na frezovacom centre bude pekne drahe (pocitam minimalne 150 eur), potom sa uz dovarat nebude. Rad by som aby to slo do ocele, mozno chcem od toho nemozne, v podstate aby to fungovalo aspon jak bobikovi, akurat do oceli :lol: Vhodny liatinovy fundament som nezohnal, vecsina male, alebo zase nedostupne (vaha/cena).
Tak samotny spodny ram... na diely sa vyrobili presne pravouhle Lka, cele sa to zosrubovalo v rohoch s presnostou asi pol desatiny (velka suplera + pol metrovy uholnik) a pozatahovalo 80Nm, nasledne bolo zbodovane a zvarane COckom (zmes plynu a material drotu nepametam), po zvareni presiel ram 3x zima/teplo a odchilky po zvareni boli +-2 desatiny.Uz to lezi v roznych polohach pol roka a nez sa to za mesiac-2 dostane na frezu (koli rozmerom) tak to dufam aspon trosicku sadne. Sam som zvedavy ako sa to do dnesneho dna pohlo, zial "megasublera" ani uholnik neni na dosah. Ono dosadacie plochy uz su na hrubo prefrezovane, ale na jemno to pojde ako celok. Stlpy a ten "bazmek" na vrchu budu srubovatelny, takze ta geometria, vrtulovitost a rovnobeznost sa bude dat doladit, potom by sa to mohlo vo finale az zatuhne farba medzi spojmi skolikovat. A co sa tyka ulozenia vedeni... budu ulozene v jakomsi Lku, ze sa jednou stranou opru. Tu mam ale strach, kedze ide o predpnute sety, aby to frezar dokazal udrzat v rovnobeznosti max stotinu +-. Stotinka hore dole sa doladi klinikom z druhej strany. Bohuzial I profily na ktorych ma sediet vedenie sa mi zda poddimenzovane, aj ked na ne este idu po celej dlzke 15mm hrube podlozky, resp to Lko na vedenie.
A dalsi strach mam z toho ze to presiahne hmotnost ktoru to frezovacie centrum unesie. Ma to asi 100kg, a zrejme to bude potrebovat este nejaky ten stvorcovy meter 6mm plechu. Takze stale sa riesi ram, zbytok pozdejsie, nerad pisem unavujuco dlhe prispevky :)
Inak este tam cca v 3/4 dlzky chyba ocelovy hranol na celu sirku pod tie Icka, ma to byt vystuha a zaroven na tom bude sediet koncovy domcek sruby.
Přílohy
U profily vyska 200 a 160, Icko pod lineary 120mm.
U profily vyska 200 a 160, Icko pod lineary 120mm.
Josef
Sponzor fora

12. 1. 2010, 10:28

Když ti to ofrézuje ve stovce, tak si můžeš pískat na křivák (druh kapesního nože). Jak našroubuješ lineáry, tak to změř na souběh. Pokud to bude nedobré, tak to došmirgluj jemným smirkem na nějaké kostce. Dále by bylo dobré to změřit na přímost dosedací plochy, pokud máš váhu a nějaké pravítko a taky na souběh dosedacích ploch, což dá rovinnost. Vše se dá doškrabat, i když v oceli to jde hůř. Musíš mít na paměti, jak si uděláš vedení a vlastně celou geometrii stroje, takový bude výsledek.
Moc ti fandím.
svist

12. 1. 2010, 2:21

veľmi vhodné by bolo vystuženie oboch nosnych stĺpov hornej časti rámu kvôli zvýšeniu tuhosti, najmä v smere pohybu po uvedenej hornej časti
Raninko

12. 1. 2010, 3:43

čaw J0hny kde si obijednal tie lineary a kolko si za ne dal
J0hny

12. 1. 2010, 5:38

Josef: Dik :) v jemnom smirglovani nemam zrucnost, asi by som to pokazil :? Viac menej spolieham na 2 roky stare frezovacie centrum za 12mil. korun. Dufam ze budem moct byt pritom, aby to prebehli na 1 upnutie, a aj dokoncovacim nastrojom do hladka. Alebo ten nastroj tolko nevydrzi a tu stovku to ujde ?
Svist: dlzka tych bocnych profilov od spodneho ramu po vrchny diel je 35cm, za nejaky mesiac predlozim mozne varianty spevnenia... neni to tak jeednoduche, je to sice Ucko, ale ten vrchny diel bude nasrubovany len na bocne steny tych zvyslich.
Edit: No neviem ci som to dobre pochopil, myslis teda tie zvysle nosne profily ?
Raninko: Lineary neboli objednavane, neni som milionar :lol: nove by stali okolo 1000€. Je to z vyradeneho stroja ktory uz nebol schopny robit na tisiciny, dostal som "echo" kedy a kde ten stroj bude, sadlo sa do auta s plnym kufrom vercajgu, dokopy to vyslo asi na 3 tisicky korun, aj zo srubami. Stroj koli hmotnosti nikto nechcel odkupit, jedine srotovisko.

A co ten ram ? Mam to teda este vystuzit, alebo na niektorych miestach uzavret ?
Edit: ani tie I profily sa mi nepacia, hrubka stien je len 5mm, je to ok ?
Naposledy upravil(a) J0hny dne 12. 1. 2010, 8:01, celkem upraveno 1 x.
Raninko

12. 1. 2010, 6:30

J0hny a premna sa ti nezvyšilo s tych linearov :lol:
J0hny

12. 1. 2010, 7:03

Najdes na Ebay, sam potrebujem nieco na Ztko, aspon 25tku, bude na tom visiet 20KG profil, vreteno a 2kw 3-faz asynchronak + 2-3 stupnovy remenicovy prevod. A chyba mi este 1 sruba na najdlhsiu os, matky mam, ale ta sruba presne ktora tam vojde by stala asi 200eur :(
Takze cakam na financny prisun a zozenie sa sruba + dvojita matka.
Edit odpoved pre prispevok nizsie: ano jednoznacne gulickova. Trapezaky vseliakeho druhu nemam casto naladu nastavovat, a chcem pouzit KM max 5Nm, musia to potiahnut na rychloposuv, pojazd je dost velky.
Naposledy upravil(a) J0hny dne 12. 1. 2010, 10:03, celkem upraveno 1 x.
Raninko

12. 1. 2010, 9:11

pre ake šruby si sa rozhodol guličkove ?
J0hny

14. 1. 2010, 1:08

No tak do tych Iciek pod lineary pridu este prazce kazdych 16cm z 6mm plechu, pripadne sa uzavru 6mm plechom. Dalej do ramu pojde pod Icka este 160mm U profil na celu sirku ramu. Pravouhle spoje medzi nim a bocnymi profilmi ramu sa spevni trojuholnikmi (10mm plech). Malo by to ztuzit spoj s portalom, tie stlpy sa pouziju radsej 220tky, su o 2mm hrubsie. Skusim to nacrtnut do obrazku.
Přílohy
Nez to tam necham navarit, chcem pocut nazor :D
Nez to tam necham navarit, chcem pocut nazor :D
J0hny

14. 1. 2010, 2:15

Ty vole, jak pozeram na uplne 1. obrazok kde vidno vedenia, tak to mohlo byt cele o 10cm uzsie a o 5cm kratsie (kratke lineary). Z os sa mi tiez zacina zdat privysoka, ale tam to nevadi.
Edit: Inak rad by som to nakreslil komplet a krajsie ale neviem sa absolutne pohnut v invertore, max. nakreslit 2D obrazok, neni na nete nejaky tutorial ?
ferguson

14. 1. 2010, 7:22

J0hny píše: Edit: Inak rad by som to nakreslil komplet a krajsie ale neviem sa absolutne pohnut v invertore, max. nakreslit 2D obrazok, neni na nete nejaky tutorial ?
priamo v Inventore su tutorialy aj s animaciami. Myslim, ze je to v zlozke Help.
J0hny

2. 4. 2010, 1:24

Nuz, neni moc casu, ucim sa kreslit a moc mi to nejde :( Snad tento vikend.
P.s.: pekne sviatky vsem.
Přílohy
cmaranice.jpg
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“