hospudka

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Zamčeno
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 11:48

kamarad to komentoval a prilozil uzasne odkazy:

Když jsem viděl Netflix snímek "Don´t look up", tak jsem nabyl přesvědčení, že to nebyla komedie, ale varování o tom, co se stane, když ztratíme ochotu vidět, abychom si zastavili emoci strachu, že se svět mění a my v tom novém nebudeme umět žít. Něco jako film Idiocracy, který mě vyděsil podobně a trochu ukazuje, kam se řítíme.
Co mě děsí je poměr toho, kolik lidí mění postoj ke vědě a vědcům, přestože funkční výdobytky vědy denně bez pokory používají.
Možná nevíte, ale existuje projekt Cellular landscape, který nabízí nejdetailnější snímky buněk použitím RTG, magnetické rezonance a kryoelektronové mikroskopie. Když se na ty snímky podíváte, můžete pak říci, že svému tělu a zdraví nemůžete absolutně rozumět a racionálně se rozhodovat bez kvalitního odborného vzdělání a kontextu. Je to úžasná chemie. S pokorou bychom měli přistoupit k těm, kdo nabízejí kvalitní studie nabo vzdělání založené na faktech (ne své tituly a freestyle myšlenky) a nechat si poradit.
Jinak jsem vybral na linku snímek, kde je vidět tyrkysový ribozom, který syntetizuje nějakou tělu potřebnou bílkovinu s pomocí mRNA. (Není to očkování, ale běžný proces.)
Proč jsem to napsal - V roce nadcházejícím bych si přál více pokory a schopnost rozmyslet si všechno s palčáky Ilony Csákové na rukou, než napíšeme nějaký freestyle eso-blábol na Facebook. Těch dezinformací a blbostí je už moc.
http://media.cellsignal.com/.../protein-synthesis.html
nebo https://digizyme.com/cst_landscapes.html
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
bobik

30. 12. 2021, 1:46

S pokorou bychom měli přistoupit k těm, kdo nabízejí kvalitní studie nabo vzdělání založené na faktech (ne své tituly a freestyle myšlenky) a nechat si poradit.
Dneska je "fakt" vzácným zbožím. Jeden člověk nemůže obsáhnout ani výcuc ze všech vědních oborů. Ale máme nějakou osobní zkušenost se systémem a já osobně vidím, že není pro rozvoj společnosti, ale je to prospěchářská cházka, která umí jen zdokonalovat výběr daní aby je pak prožrala. A takovým mám něco věřit? Ty jseš furt idealista, co věří na vědu a racionálno a úplně ti uniká, ža to hraje jen druhé housle v chodu společnosti.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 1:55

myslim ze to uplne michas
ja jsem do vedy politiku netahal
to je obor sam pro sebe ktery je na opacnem polu nez je veda, zcela na druhem konci
myslim ze je prave castym omylem lidi v posledni dobe tyhle veci michat

Jak je vidno z poslednich let tak politici zcela ucelove ignoruji dosavadni poznani bez ohledu na zavaznost. Nebo naopak, veda a poznani nema zadny zasadni vliv na politiku a smerovani sveta ackoli se na nem podili vyvojem prostredku ktere jsou pak ruzne zneuzivany pro politicke cile.

mym presvedcenim je vyprdnout se na veskerou politiku a ridit se fakty tam kde jsou dosupne
politika v minulosti casto zklamala a zklamava nadale, vedu a poznani povazuji za verne (i prez ruzne smouhy ktere se ale snazi eliminovat, politika si naopak podvody a klamy pestuje)
bobik

30. 12. 2021, 2:09

Jenže politika rozhoduje o chodu společnosti, na to se vyprnout sice můžeš, ale bude ti to málo platné. Jsme pod palbou argumentů různých zájmových skupin. A každá z nich se bude opírat o vědecké poznání a studiemi zahltí tě těmi zaručenými fakty. A nezávislá věda ta už snad ani neexistuje.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 2:18

ano ale snazim se v ni nejak vyklickovat
nezavisla solidni veda existuje
to ze udajne nema existovat atd... to je prave politicky zpusob jak zneverohodnit exaktni vedy a jejich zjisteni aby lide zacli hodnotit na zaklade emoci a ne na zaklade racionality, stali se ovladatelnymi

myslis ze by produkt v reklame uspel kdyz by ve sve prezentaci uvedl porovnavaci tabulku kde jsou li lepe fungujici ci levnesi konkurenti?
Ne, proto v reklame nenajdes zadna fakta, pouze zkreslena tvrzeni ale hlavne emoce.
A co vic je o manipulaci s lidmi (proti jejic vuli nebo dobru) nez reklama....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 2:36

Jeste bych doplnil ze mam par znamych kteri se podileji na solidni vede a publikuji. Kdyby se zjistilo ze fixlovali v zajmu neceho... Okamzite tim konci jejich kariera. Vzhledem k tomu jak narocne je se na ty pozice dostat a jake realne obeti v osobnim zivote to obnasi. Ze uz by nemohli pokracovat .... Pritom je tak jednoduche jejich zjisteni overit. Proste se to v jinem ustavu zopakuje a pak v dalsim a dalsim. Hned se zjisti zda kecaji a kde se stala chyba nebo umysl. Historie je takovych odkryti plna. V zasade by to nikam nevedlo. Viz rada odflaknutych studii kolem ivermectinu kde se ti lide sami vyradili.

doporucuju zajit na google scholar
vetsina lidi totiz vubec netusi jak vypada dnesni veda
bobik

30. 12. 2021, 3:07

to ze udajne nema existovat atd... to je prave politicky zpusob jak zneverohodnit exaktni vedy a jejich zjisteni aby lide zacli hodnotit na zaklade emoci a ne na zaklade racionality, stali se ovladatelnymi
Tady tě musím opravit. Rozhodnutí lidí je skoro vždy dle emocí, víry a nakonec někde vzadu je to racio a zkušenost. To se nezměnilo a nezmění. Zřejmě jsme už takhle vyšlechtění. :D
myslis ze by produkt v reklame uspel kdyz by ve sve prezentaci uvedl porovnavaci tabulku kde jsou li lepe fungujici ci levnesi konkurenti?
Pokuď nebudou mít vlastní reklamu, tak neuspějí. V hlavě budeš mít tu prezentovanou značku a ne porovnávací tabulky.
A co vic je o manipulaci s lidmi (proti jejic vuli nebo dobru) nez reklama....
Souhlas, jde jen o manipulaci s lidmu pro dosažení co největšího zisku. Je jedno, co a jaká myšlenka se pro to zneužije. Vše se dá dobře zpeněžit, pokuď se to šikovně uchopí. A proto se dají koupit vědci pro vydání studie, která bude tvrdit, že kouření (kafe, coca-cola...) prodlužuje život.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 3:25

ano lidi neumi racionalne hodnotit, svet to pak zhodnoti za ne
pak se tvari jako obeti osudu ale jsou to obeti vlastni iracionality a dovedla je ke skode nebo treba zahube

ano s tou reklamou to tak je
paklize nejsi na lacine cetky najdes si konkretni parametry, porovnas cisla a dostanes vic za min nez ti co podlehnou klamu a prodelaji

stejne jako loterie, matematicky je jasne ze jediny kdo s jistotou vydela je loterijni spolecnost
emoce zaslepi a lidi odeslou stovky miliard do kanalu aby nejaky stastlivec vydelal par mega a motivoval dalsi

vedec ktery se necha koupit si uz patrne neskrtne asi tedy pujde o vedce ktery pred sebou nema zadnou karieru neveri si a nic nedosahl takze nema co ztratit, pujde tedy asi i o nevyznamne studie a objevy ktere stejne kdyz uz by meli za neco stat tak je zahy nekdo uvede na pravou miru protoze mu nebudou sedet vysledky

viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Cita%C4%8Dn%C3%AD_index
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 3:35

pro me nepochopitelne je jakym zpusobem si lide v tech svych omylech libuji a uzivaji si sve ztraty raduji se nad tim aby to zahy oplakavali a delali ze sebe obeti a kdyz jim to rozkrejes tak jsou militantni a za svuj fail bojuji a klidne za nej pokladaji zivoty
Mart_68
Trol

30. 12. 2021, 3:41

co tím do prčic myslí Model hromadné nákazy ?
já věřím na vědu a premiant v očkování (Izrael) přijde s tímto ? Zavrhl jsem selský rozum jakožto bratrance kospirace a nechal jsem se naočkovat a oni se chtějí promořovat? To je nějaký silvestrovský vtip?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 3:50

kde jsi byl poslednich par mesicu?
1. tohle co rikas je politika ne veda
2. tady u nas bezi nejakou dobu model ze ti co se chteli ockovat dostali prilezitost a ti co jsou ockovani a i presto v nejake mensi mire mohou sirit to beztrestne bez testu a omezeni pekne pomohou roznest. Tj nakonec protilatky budou mit uplne vsichni. Nazivejme to neviditelny model povinneho ockovani. Jestli to melo nejake skulinky tak omikron je hrave zaplni.
Mart_68
Trol

30. 12. 2021, 4:09

robokop píše: 30. 12. 2021, 3:50 kde jsi byl poslednich par mesicu?
1. tohle co rikas je politika ne veda
2. tady u nas bezi nejakou dobu model ze ti co se chteli ockovat dostali prilezitost a ti co jsou ockovani a i presto v nejake mensi mire mohou sirit to beztrestne bez testu a omezeni pekne pomohou roznest. Tj nakonec protilatky budou mit uplne vsichni. Nazivejme to neviditelny model povinneho ockovani. Jestli to melo nejake skulinky tak omikron je hrave zaplni.
já jen, že to promořování bylo zakázané slovo a jsou lidi kteří se sice nechtějí očkovat, ale dodržují opatření a taky díky jejich důsledkům jsou škodní, a najednou se vše otočí o 180 st.? Takhle se ale kriket nehraje :roll:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2021, 4:23

Tohle jsou politicke hratky, to nema rad, to neni dle prava, v tom neni system. To je chaoticka honba za moci a penezi. Souvislost s virem je minimalni.
Mart_68
Trol

30. 12. 2021, 4:37

robokop píše: 30. 12. 2021, 4:23 Tohle jsou politicke hratky, to nema rad, to neni dle prava, v tom neni system. To je chaoticka honba za moci a penezi. Souvislost s virem je minimalni.
boužel někteří lidé z odborné veřejnosti se toho také účastní a rádi a za nemalé peníze, jinak by nikdy nepřistoupily na velkohubá prohlášení a (viz vysoká účinnost vakcín nad 90 proc, různé marketingové sloganyTEČKA.atd.) Velký faul vidím v tom, že odbornici přece museli vědět že vakcína nebude v proklamované účinnosti fungovat pokud se neproočkuje celý svět, jelikož z opačného konce "doletí" mutace na kterou bude krátká..to prostě laik nemohl vědět ale oni ano.
camel1cz

30. 12. 2021, 4:45

Zdravím všechny pocestné!

K politice raději nepřispěju, ale mám prosbu a doufám, že to co sem vymyslel není nesmysl,

Už dlouhou dobu se porozhlížím po menším soustruhu a frézce jen tak na hraní kolem domu. Menší nemyslím ty úplně nejmenší, nejprovařenější a nejdražší stroje. Místo mám - jen je na tu mojí droboť nesmysl SU63/3000, ale třeba kratší SU50 už bych asi kousnul. Frézka to samé, také něco středního a vertikálního. Požadavky nemám nijak ostré, a k té velikosti mi jde spíš o rozumnou ovladatelnost, univerzálnost (závity) a alespoň malou přesnost. Problém je, že s tím umím spíš teoreticky (strojní průmyslovka a dílny) - to by až tak nevadilo, naučím se, ale zásadní zásek vidím v tom, že nedokážu vybrat stroj, který je ve slušném stavu.

A teď to příjde: myslíte, že by se našla nějaká dobrá duše, někdo z Loun či akolí (není podmínkou), kdo by mi pomohl sehnat stroje podle téhle hrubé představy? Nejde mi ani tak o výběr typu, jako otipování konrétních nabídek a zjištění stavu daného stroje před koupí.
Samozřejmě to nechci zadarmo - jistě se revančuji v tvrdé měně nebo tekutých naturáliích či dle dohody. Ale je mi jasné, že to je kšeft století.

No jestli je to blbost, tak aspoň přeji vše dobré v novém roce!
Zamčeno

Zpět na „Prevazne nevazne“