rychlé info:
Pojezdy X, Y, Z = 260mm, 100mm, 590mm
Rychloposuvy X, Y, Z = 30m/min, 10m/min, 30M/min
Výkon serv X, Y, Z = 2Kw, 2Kw, 3,5Kw
Vřeteno A2-6, elektrovřeteno s C-osou (vrtání 73mm) výkon 15Kw
Nezávislý koník MT4
Revolver 12stanic ( čas změny polohy 0.25s, BMT, motor poháněných stanic 3.7Kw,5.5Kw/10min)
Hmotnost 5.7tun
Rok výroby: Japonsko 2005
Historie: Koupil jsem ho za 400tis kč jako nefunkční z krachlé firmy takže maník věděl jen to, že nejde zapnout. Zaujala mě hlavně robustní konstrtukce a velký výkon v poháněčkách (měl by zmáknout i plátkové frézy). Lože se na první pohled zdály v pořádku. Na FB foru se mi ozvali 4 chlapi z původní krachlé firmy, kteří na tomto soustruhu pracovali a kromě chvály na spolehlivost, tuhost (ale taky spoustu bouraček) jsem se dozvěděl, že by měl být elektricky v pořádku, jen nějaký opravitelný error na hlavě. Z mechanické stránky je prasklý obal elektromotoru poháněných nástrojů (ale dali mi jej k soustruhu jako náhradní díl) což byl důvod odstávky.
Plány: skoro celý soustruh rozebrat, zkontrolovat a vyčistit. Takže krytování, suporty, kul. šrouby, koník dolu. Vřeteník s vřetenem chci ale nechat, vřeteno se točí hladce a pokud za chodu ložiska nebudou dělat hluk tak se v tom vrtat nechci. Po poskládání budu doufat že původní systém poběží. Jinak vzhledem k ceně Mitsubishi pohonu bych byl asi donucený k novým pohonům a LinuxCNC (tomu bych se ale chtěl vzhledem k složité elektroinstalaci vyhnout)
Pocit: Líbí se mi že nemají brzdy integrované v servech, brzda kuličkového šroubu se nachází před servem = snadné nahrazení pohonů

Aktuální stav: Skoro vše rozebrané, díly jsem přesunul do tepla do dílny a můžu špekulovat nad opravama