Solidworks-promítnutí řezu do skici

CAD software, shareware, freeware
Odpovědět
Uživatelský avatar
Martinhora
Příspěvky: 978
Registrován: 17. 2. 2009, 11:19
Bydliště: Rokycany

3. 1. 2022, 7:33

Netušíte prosím někdo, zda jde v Solidworks promítnout řez tělesem do skici?
Mám 3d těleso. V určitém místě jej protnu rovinou a potřeboval bych do té roviny promítnout řez jako skicu.

Hraju si tady s návrhem křídla pro RC modýlek a potřebuju nějak vytvořit "šprušlovou" konstrukci ....
Předem děkuju za nápady.
jean
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

3. 1. 2022, 8:00

Nechápem, čo konktétne potrebuješ - spravil si rez daný rovinou a teraz chceš z toho skicu, alebo máš rovinu, do ktorej chceš extrudovať rez (dajú sa obe veci a jednoducho)? Ideálne, keby si spravil rúčo malúfku, technik kreslí, technik nekecá :lol:
chb
Příspěvky: 3439
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

3. 1. 2022, 9:21

jean píše: 3. 1. 2022, 8:00 (dajú sa obe veci a jednoducho)
poprosím - mne by zajímaly obě jednoduché metody :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 6990
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2022, 9:47

Napadá mě pomocí té dělicí roviny těleso rozdělit (funkce Split), případně pokud ho budeš ještě potřebovat tak to dělat na jeho kopii (funkce Copy/Move) a pak nepoužité kousky smazat (Delete body). Po rozdělení jen oklikneš plochu a dáš Convert Entities. Další možnost je rozdělit jen povrch tělesa, pokud to jeho povaha dovolí, pomocí Curves - Split Line (Intersection) a dál stejný postup.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
Martinhora
Příspěvky: 978
Registrován: 17. 2. 2009, 11:19
Bydliště: Rokycany

3. 1. 2022, 9:58

Takže vyřešeno díky kamarádovi. Je na to funkce "průsečnice" přímo ve skice.
Přílohy
obrázek_2022-01-03_110315.png
Naposledy upravil(a) Martinhora dne 3. 1. 2022, 10:03, celkem upraveno 1 x.
Modros
Příspěvky: 785
Registrován: 31. 3. 2019, 7:58

3. 1. 2022, 10:00

a to nemá funkci řezu jako fusion?

edit: Tak asi má
Přílohy
řez.png
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 6990
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2022, 10:09

Má, ale obrys plochy řezu se v Solidworksu nedá kopírovat do skici.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7719
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

3. 1. 2022, 10:20

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jean
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

3. 1. 2022, 3:06

Prochazka, neviem, či myslíme rovnakú vec, ale spraviť skicu z rezu ide.

CHB, rez rovinou je v SW priamo funkcia, Cut With Surface, či jak sa to volá. Musel by som pozrieť presné názvy, ak chceš, lebo to robím po pamati a názvy nečítam celé. Navyše mám definované klávesové skratky, takže polovicu vecí robím mačkaním písmen na klávesnici, šetrí to čas.
A spraviť sketch v rovine ide väčšinou pomocou Convert Entities. Preto som sa pýtal, že čo presne chce, lebo SW vie veľa vecí. Ja z toho ovládam len základy - riešim to hrubou silou, kúpil som dosť premotorovaný počítač, aby som sa nemusel učit pokročilé modelovanie. :D
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 6990
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2022, 3:34

jean píše: 3. 1. 2022, 3:06 Prochazka, neviem, či myslíme rovnakú vec, ale spraviť skicu z rezu ide.

CHB, rez rovinou je v SW priamo funkcia, Cut With Surface, či jak sa to volá. Musel by som pozrieť presné názvy, ak chceš, lebo to robím po pamati a názvy nečítam celé. Navyše mám definované klávesové skratky, takže polovicu vecí robím mačkaním písmen na klávesnici, šetrí to čas.
A spraviť sketch v rovine ide väčšinou pomocou Convert Entities. Preto som sa pýtal, že čo presne chce, lebo SW vie veľa vecí. Ja z toho ovládam len základy - riešim to hrubou silou, kúpil som dosť premotorovaný počítač, aby som sa nemusel učit pokročilé modelovanie. :D
Jasně, z řezu - rozdělení modelu rovinou to jde, z "pohledového" řezu ne (nebo jsem aspoň nepřišel na to jak to udělat).
Aleš Procháska
jean
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

3. 1. 2022, 4:29

Aha, pohledový rez ani mne nijak nejde a pekne mi to leze na nervy :lol: Hlavne, ked dostanem od zákazníka model z catie, ktorý má desiatky tisíc surface a solid je z toho pekne na sračky. Vtedy by sa pohledové rezy bohovsky zišli.
Odpovědět

Zpět na „CAD“