3. 1. 2022, 3:27
Sedět se podle mne dá leda u MN nebo podobné malé kočičky. Už 300 mm obrobku je třeba pro mne nepohodlných. Jde o to, že když se dělá finiš, vrtá a podobně, tak se člověk potřebuje dívat z různých úhlú podle světla, jestli opravdu vidí co vidí (třeba rovný povrch).
To původní moudro o výšce lokte/ruka v pravém úhlu vychází nejlíp.
Je na každém, co si vybere-jestli příčný suport, křížový suport při práci na drobotách, nebo koně (i když-kdo provozuje revolver...). Na podélný suport/strojní posuv se prostě sahá trochu níž.
Sahat na ovládání příčného suportu nějak zřetelně výš než nad loket je špatně, protože svaly předloktí se nehýbou symetricky-takže pohybu kličkou chybí plynulost, nebo je to nepříjemné.
Drobné rozdíly budou podle toho, jestli se člověk hodně dívá na obrobek/nůž-pak může být stroj o kousek níž (asi tak šířka 2 prstů dotyčného), než když sleduje skoro výhradně DRO-pak může být stroj o kousek výš.
Na úplně kusové výrobky "jeden jediný a nikdy další", složitosti s navazujícími povrchy, nebo práci s malými nástroji (podélně rádiusový tvarový nožík do dutiny, na začátku čtvrtkruh 3x3, v hloubce 20 špička) se mi líbí, když se můžu na obrobek a nástroj dívat přímo shora-ale to je extrémní případ použitelný jen pro malé stroje jako právě MN.
U rozměru 280x700 bych si ani sedět netroufnul, protože na tom se jako nic točí z průměru 50 a když z takové 7075 vyjede splašená špona, tak místo do trika na hrudníku se zapíchne do oka a člověk prostě neuhne. Nezdá se to, ale stát znamená být 2x-3x dál, než když u stroje člověk sedí. V přepočtu na reakční časy obrovský rozdíl.