Soustruh nevytváří kruhové tvar, ale po obvodu oborbku jsou místa až o setinu menší

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Andrew

25. 1. 2022, 11:45

Zdravím,
rád bych znovu zkušenější požádal o radu. Aktuálně mám 7 soustruhu od 20kg po 500kg, ale to co jsem objevil, jsem zatím nezažil u žádného jiného.
Soustruh je bohužel mimo roční záruku, jelikož při proměřování mě toto nenapadlo změřit a pak se s ním více jak rok nepracovalo.
Problém je ten, že při upnutí obrobku a jednoduchém stočení kulatiny na čisto například D25mm hned u vřetene v délce 10mm nastane to, že při měření digitálním tisícinovým mikrometerem po obvodu naměřím až o 0.011mm menší rozměry než je obecný průměr. Toto je naměřený rozměr jak pro kulatinu ve sklíčidle, tak i pro kulatinu, která byla přímo zastrčena do kuželu vřetene a její kousek obroben.
Nikdy mě nenapadlo, že může nastat u nějakého soustruhu takto velká chyba kruhovitosti. Vřeteno neháže, kužel vřetene má házivost hodně pod stovku. Jediné co mě napadá, je nějaké prasecké usazení vřeteníku vůči loži.
Předem děkuji za informace co zkusit měřit a co udělat pro návrat k normálu, kdy prostě vezmu mituto posuvku a všude po obvodu naměřím stejný průměr, tak jak jsem zvyklí prakticky pro všechny ostatní soustruhy, které mám.

I ty nejhorší stolní soutruhy o váže 20-3kg co mám, nikdy neměli s tímto problém, proto mě nenapadlo toto přímo měřit. Čekal jsem, že když něco rotuje, tak při nahrubování a pak projetí na čistotu minimálně vnější průměr po obvodu bude stejný a u špatné mašiny se objeví nějaký kužel , ale ne , že dojde ke změně rozměru na samotném obvodu jen při otáčení obrobku při měření, tak to tedy ne.
Díky všem za radu
testone
Sponzor fora

25. 1. 2022, 12:29

může to dělat nehomogenita materiálu
prostě to má tvrdší místa a nůž se nerovnoměrně odtlačuje
zkus to jiým nožem. třeba destičkou na hliník při jiných podmínkách
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
atlan

25. 1. 2022, 12:34

Problem je tisicinovy mikrometer na produkty z sustruhu :D

Vola v loziskach? Pripadne poskodene loziska?
novic

25. 1. 2022, 3:00

Tak ako píše atlan vôla v ložiskách tak sa píše aj v knihe kde sa preberala aj konštrukcia sústruhu.

Každý stroj má stanovené tolerancie, na absolútnu presnosť pri sústruhu by som sa nehral. Skôr pozri či sa zmestis do tolerancii.

Skôr ako mikrometrom by som to meral v prizmach a stojan s odchylkomerom.
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2022, 3:21

atlan píše: 25. 1. 2022, 12:34 Problem je tisicinovy mikrometer na produkty z sustruhu :D
Aké je najväčšie nešťastie hobika? Vlastniť tisicinovy odchylkomer.
BalazKovo.sk
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2022, 3:49

Andrew píše: 25. 1. 2022, 11:45 Zdravím,
rád bych znovu zkušenější požádal o radu. Aktuálně mám 7 soustruhu od 20kg po 500kg, ale to co jsem objevil, jsem zatím nezažil u žádného jiného.
Soustruh je bohužel mimo roční záruku, jelikož při proměřování mě toto nenapadlo změřit a pak se s ním více jak rok nepracovalo.
Problém je ten, že při upnutí obrobku a jednoduchém stočení kulatiny na čisto například D25mm hned u vřetene v délce 10mm nastane to, že při měření digitálním tisícinovým mikrometerem po obvodu naměřím až o 0.011mm menší rozměry než je obecný průměr. Toto je naměřený rozměr jak pro kulatinu ve sklíčidle, tak i pro kulatinu, která byla přímo zastrčena do kuželu vřetene a její kousek obroben.
Nikdy mě nenapadlo, že může nastat u nějakého soustruhu takto velká chyba kruhovitosti. Vřeteno neháže, kužel vřetene má házivost hodně pod stovku. Jediné co mě napadá, je nějaké prasecké usazení vřeteníku vůči loži.
Předem děkuji za informace co zkusit měřit a co udělat pro návrat k normálu, kdy prostě vezmu mituto posuvku a všude po obvodu naměřím stejný průměr, tak jak jsem zvyklí prakticky pro všechny ostatní soustruhy, které mám.

I ty nejhorší stolní soutruhy o váže 20-3kg co mám, nikdy neměli s tímto problém, proto mě nenapadlo toto přímo měřit. Čekal jsem, že když něco rotuje, tak při nahrubování a pak projetí na čistotu minimálně vnější průměr po obvodu bude stejný a u špatné mašiny se objeví nějaký kužel , ale ne , že dojde ke změně rozměru na samotném obvodu jen při otáčení obrobku při měření, tak to tedy ne.
Díky všem za radu
Co je to za soustruh? Něco podobného jsem jednou viděl. Bylo to čínské cosi, vzhledem připomínající soustruh a vřetenové ložisko tam bylo nabouchané šikmo, ve vřeteníku i na vřeteni. Podobným způsobem fungovaly dřív tzv. elipsografy, ale tam to bylo schválně :-)
Aleš Procháska
turnigy

25. 1. 2022, 5:10

Neskúšal si použiť ostré radeko a veľmi pomalé otáčky? Ak máš na vretene nejakú nevývahu, tak to môže pri vysokých otáčkach spôsobovať podobné javy ako popisuješ.
Tos C45-2000
Modros

25. 1. 2022, 5:36

jergus.balaz píše: 25. 1. 2022, 3:21
atlan píše: 25. 1. 2022, 12:34 Problem je tisicinovy mikrometer na produkty z sustruhu :D
Aké je najväčšie nešťastie hobika? Vlastniť tisicinovy odchylkomer.
musim ti dat zapravdu.....fungovali jako ventilator....furt se tocili dokola ....jsou v supliku. Vzdycky kdyz se na ne podivam...je me smutno jak je vsechno krive na svete 😄
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Andrew

25. 1. 2022, 5:53

Mám předělaných 6 soustruhu na CNC a vím co můžu nebo nemůžu čekat od soustruhu.
Jde o to, že když obrobím danou plochu, vytáhnu stovkové hodinky, tak vidím právě tu stovku na povrchu jak ručně otáčím stále uchycený obrobek. Toto na jiných soustruzích i obou stejných modelech absolutně nenaměřím. Jedna se o čínu https://www.boukal.cz/stolni-soustruh-b ... 56/produkt
mám 2 další stejné modely , jeden starčí a jeden nakoupený spolu s tímhle co to dělá a oba jsou v pohodě z tohoto pohledu.
Osobně to nejvíc vidím na tu osu rotace vřeteníku tj křivě nalisovaný ložiska jak píše uživatel prochaska. Otázka co s tím, zda se obecně snažit je uchytit znovu a nebo to zkusit vychytat nějakým přesazením skříně. Případně jak to vůbec změřit.
Andrew

25. 1. 2022, 5:57

Ještě doplním, že jsem testoval více druhů otáček a dělá to u všech. Nůž je plátkový leštěný ostrý na dural a velmi tenká špona na čisto.
r4cv

25. 1. 2022, 6:38

Ja si myslím, že sa to netýka ustavenia vreteníku, tak by som ho zatiaľ nedával dolu.
na skúšku do vretena brúsenú tyčku a ak sa to (ovalita) preukáže aj na nej, tak by som sa zameral na tie ložiská vretena.
chb

25. 1. 2022, 7:52

Andrew píše: 25. 1. 2022, 11:45 .... tak i pro kulatinu, která byla přímo zastrčena do kuželu vřetene a její kousek obroben. ...
rad spousta, já to bral jako něčí vtip - neuvedeno jaký typ či velikost stroje, jak to má uložené vřeteno, jaký materiál, jaké řezné podmínky - (nástroj už byl doplněn)

a upřesnění "zastrčena do kuželu vřetene" ... je také zajímavé
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
david.1

25. 1. 2022, 11:41

Zase další obohacující téma..Teorie velkého třesku je proti tomu jednoduchá a jasně daná věc.Je tam děsná spousta neznámých: předně,začal bych tím,jestli je to,o čem je tu řeč, skutečně soustruh,nebo čínská učební pomůcka pro lakomce-tam se bere vše jinak a potom by i tohle téma mělo být v jiné rubrice.
Další je obráběný materiál a jeho upnutí.Nůž prozatím vynecháme a vrhneme se na měření: co za měřidlo to je,proč a taky jak je měřen obrobek.
Po zodpovězední těchto naprosto triviálních,ale pro další měření naprosto nezbytných otázek prosím o nastudování pojmů:
milisom/somkátor/tisícinový úchylkoměr-to vše ve spojení s kvalitmím držákem,nejspíš magnetickým. Potom pasametr pro vnější rozměry,měřící trn válcový a měřící trn s kuželem. To by pro začátek mohlo stačit,pak budeme pokračovat do hloubky,bude-li hlubina..
Pokud je to ovšem jen vpředu zmíněná levná náhražka vzhledem a zvukem budící mylný dojem stroje,čekám omluvu za promarněný čas a opotřebenou klávesnici.
Naposledy upravil(a) david.1 dne 27. 1. 2022, 2:55, celkem upraveno 2 x.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2022, 6:03

david.1 píše: 25. 1. 2022, 11:41to,o čem je tu řeč, skutečně soustruh,nebo čínská učební pomůcka pro lakomce
:lol: :lol: :lol:
Nuž i tu platí, že kvalita stroja je priamo úmerná cene a výrobcovi. Ako hovorí môj dobrý kamarát, každý si je strojcom svojho nešťastia.
BalazKovo.sk
Radek335

26. 1. 2022, 9:17

No já nevím, ale obvodových házení 11 tisícin (0,011mm) mi přijde naprosto normální, natož v univerzálce a u těhle strojků. Nebo se pletu?

Radek
FA3V_V20_CZ1337G_Pilous ARG130_Kowax GeniMig 250LCD_Orlík 2JSK75
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“